Πώς ήταν στην πραγματικότητα οι Αρχαίοι Έλληνες: Ο άνθρωπος που τους «ζωντανεύει» στο Newsbomb

0
436

Πώς ήταν άραγε στα αλήθεια ο Σωκράτης; Ο Πλάτωνας; Ο Μέγας Αλέξανδρος; Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου μέσα από τις γραφικές τέχνες «ζωντανεύει» ιστορικές μορφές της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ρώμης και εξηγεί στο Newsbomb.gr τι ήταν αυτό που τον ώθησε στο να προχωρήσει σε αυτές τις δημιουργίες.

Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς σπουδαία έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν πριν από 2.000 και 2.500 χρόνια. Σίγουρα πολλοί έχουν κάνει τη σκέψη «πώς ήταν πραγματικά αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι», κοιτάζοντας μια προτομή του Θεμιστοκλή, του Σοφοκλή, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρόμοιες σκέψεις μπορεί να έχει κάνει κανείς και για τη ρωμαϊκή περίοδο, βλέποντας αντίστοιχα δημιουργήματα για τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Καλιγούλα, τον Κράσσο, την Κλεοπάτρα και πάει λέγοντας.

Προφανώς και σε αυτά τα χρόνια, αν και τον 4ο π.Χ. αιώνα κατά τον Αριστοτέλη υπήρξε η «camera obscura», δεν ήταν δυνατό να αποτυπωθούν αυτές οι μορφές πάνω σε μια φωτογραφία. Συνεπώς, δεν είχαμε μέχρι τώρα «καθαρή» εικόνα για το πώς ήταν πραγματικά όλες αυτές οι σπουδαίες μορφές της αρχαιότητας.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι χρήστες του διαδικτύου έχουν εντοπίσει τις δημιουργίες ενός ανθρώπου που φέρνουν στις οθόνες μας ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην απεικόνιση των συγκεκριμένων προσώπων.

Οι δημιουργίες αυτές, ανήκουν στον Παναγιώτη Κωνσταντίνου, τον οποίο εντόπισε το Newsbomb.gr έτσι ώστε να αναλύσει τι τον οδήγησε στο να χαρίσει τα σπουδαία αυτά έργα με τη χρήση σύγχρονων μέσων στον κόσμο. Με σπουδές στις γραφικές τέχνες, ξεκίνησε σαν hobby να δημιουργεί 2D και 3D πρόσωπα μεγάλων προσωπικοτήτων του Αρχαίου κόσμου.

«Το ξεκίνησα σαν hobby, με πηγή έμπνευσης κάποια αγάλματα. Στην πορεία, σιγά-σιγά ανακάλυπτα πως δεν έχουμε μεγάλες διαφορές με τους σύγχρονους ανθρώπους και συνέχισα να δημιουργώ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνου στο Newsbomb.gr.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες:

«Έχω αρχίσει το κανάλι στο youtube περίπου δυο μήνες. Τα σχόλια που έχω λάβει από όλο τον κόσμο είναι πάρα πολλά, τα περισσότερα από αυτά είναι θετικά. Μάλιστα, κάποιοι βλέπουν ότι μοιάζουν με κάποιες από τις αναπαραστάσεις προσώπων των βίντεο που έχω δημοσιεύσει», πρόσθεσε.

Όσο για το αν αντιμετώπισε και αρνητικά σχόλια, ο κ. Κωνσταντίνου σχολίασε πως «υπάρχουν κάποια σχόλια ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου. Κάποιοι έχουν παράπονο πως οι αναπαραστάσεις των Αρχαίων δεν είναι αρκετά… Ελληνικές, ενώ κάποιοι άλλοι, προερχόμενοι από τον αντίθετο ιδεολογικό χώρο παραπονιούνται ότι δεν είναι αρκετά μαύροι. Θα έλεγα ότι αυτοί οι τελευταίοι, είναι και περισσότεροι… Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα ρατσισμός κάθε είδους στις χώρες μας…».

Τι θα δούμε, όμως, στο μέλλον να «ζωντανεύει» στις οθόνες μας από τον Κύπριο που εξασκεί με μαεστρία τις γραφικές τέχνες; «Στο μέλλον θα ήθελα να ερευνήσω περισσότερο τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες (σ.σ. το βίντεο ανέβηκε ήδη στις 19 Απριλίου) και να προσπαθήσω να δημιουργήσω πρόσωπα, έχοντας ως πηγή έμπνευσης αναφορές σύγχρονων ιστορικών και το πώς μοιάζουν οι άνθρωποι από τον χώρο καταγωγής τους», απάντησε ο κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε πως «μετά τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, θα μπορούσα να εξετάσω την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης».

* Περισσότερες πληροφορίες για τον Παναγιώτη Κωνσταντίνου θα βρείτε ΕΔΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ