Κουλούρι Θεσσαλονίκης, η παραδοσιακή συνταγή

1
890
Μερίδες:10 κουλούρια
Χρόνος προετοιμασίας:15′
Χρόνος μαγειρέματος:25′
Έτοιμο σε:40′
Χρόνος αναμονής:1-1 1/2 ώρα

Υλικά

Για τα κουλούρια

    • 200γρ. κίτρινο αλεύρι
    • 400γρ. σκληρό αλεύρι
    • 60γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
    • 350-370ml χλιαρό νερό
    • 50γρ. νωπή μαγιά
    • 15γρ. αλάτι

Για την επικάλυψη σουσαμιού

  • 1/2 λίτρο κρύο νερό
  • 20 γρ. μέλι
  • 150-200 γρ. λευκό σουσάμι
Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τα κουλούρια: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να δουλέψει 5 λεπτά, προσθέτουμε τα 2 είδη αλεύρων και το αλάτι και δουλεύουμε με μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι διπλασιαστεί για περίπου 45 λεπτά- 2 ώρες.

Για την επικάλυψη σουσαμιού: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε το νερό και το μέλι, ομογενοποιούμε καλά και σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το σουσάμι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 85-100 γρ. (περίπου 10-12 κουλούρια). Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε κάθε ζύμη σε μακρόστενο σχήμα. Κλείνουμε δύο άκρες πιέζοντας τις και σιγουρευόμαστε ότι έχει κολλήσει καλά. Βουτάμε το κουλούρι στο μπολ με το νερό και το μέλι, στη συνέχεια το στραγγίζουμε ελαφρά και μεταφέρουμε στο μπολ με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές ώστε να κολλήσει από όλες τις πλευρές.

Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους. Βάζουμε στο φούρνο και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Tips

Σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του φουσκώματός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς. Μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον κλείνουμε και μεταφέρουμε το μπολ με μισάνοιχτη την πόρτα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ