Υποχρέωσή μου είναι να προστατεύσω όλους τους Γάλλους δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος – Στόχος να μειωθούν τα κρούσματα από 40.000 σε 5.000 την ημέρα -Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες
Το δεύτερο γενικό lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης με τηλεοπτικό του διάγγελμα οι Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία διασπορά της Covid-19 στη χώρα.
Το lockdown θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή και έως τουλάχιστον την 1η Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μετριαστούν και να ανοίξουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, εν όψει μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων.
«Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησε τους κανόνες» τόνισε.
Στόχος, είπε ο Μακρόν, είναι να μειωθούν τα κρούσματα από 40.000 σε 5.000 την ημέρα.
Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, «τα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα» και έτσι τα σχολεία (σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown) θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας. Εντούτοις, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως.
Όπως και την Άνοιξη, οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού και να κάνουν τις αγορές τους. Εντούτοις, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.
Παράλληλα «η τηλεργασία θα γενικευτεί όπου είναι δυνατόν» ενώ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν μια ψηφιακή μετάβαση.
Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά «με ορισμένες εξαιρέσεις». «Προφανώς, οι Γάλλοι από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν» όμως με αυστηρές εξετάσεις. «Κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρει τον ιό» τόνισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, λέγοντας ότι ο ιός κυκλοφορεί με ταχύτητα που ούτε οι πιο απαισιόδοξοι δεν προέβλεπαν. Προειδοποίησε δε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι διαρκέστερο και πιο θανατηφόρο από το πρώτο.
Πήραμε μέτρα δύσκολα, αλλά απαραίτητα. Παρόλα αυτά αποδείχτηκαν ανεπαρκή, παραδέχτηκε, σημειώνοντας ότι όλες πλέον οι περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο».
Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω όλους τους Γάλλους και κυρίως τις πιο ευπαθείς ομάδες, τόνισε. Πρέπει να προστατέψουμε την οικονομία μας, βεβαίως, όμως για εμάς τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις ζωές των ανθρώπων, συμπλήρωσε.
«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει τη στρατηγική (…) να γίνεται διαλογή μεταξύ των ασθενών», συμπλήρωσε.
«Ήμαστε όλοι έκπληκτοι από την επιτάχυνση της πανδημίας. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να μην παραδοθούμε στο δηλητήριο της διαίρεσης. Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη, αλλά είναι αποκαλυπτική του ποιοι είμαστε» είπε ο Μακρόν και κατέληξε:
«Έχω εμπιστοσύνη σε όλους, στην ικανότητά μας να ξεπεράσουμε αυτήν τη δοκιμασία. Ο καθένας πρέπει να πάρει θέση και με αποφασιστικότητα να εφαρμόσουμε τους κανόνες που θέτουμε για τον εαυτό μας. Είμαστε ένα ενωμένο έθνος».
Το γενικό lockdown μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσε επιλογή στη Γαλλία, όμως η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα ανάγκασε σε αλλαγή πλεύσης.
Σήμερα η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785. Τα νέα κρούσματα ήταν 36.437 με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.
Χθες η χώρα κατέγραψε 523 νέους θανάτους, που αποτελεί τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μετά τις 22 Απριλίου.
Σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται (αυξάνονται πλέον με ρυθμό 1.000 την ημέρα) και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, καταλαμβάνοντας τα μισά από τα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής.
Στην κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα απανωτά συμβούλια, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και οι επιλογές.
Το αρμόδιο υγειονομικό συμβούλιο συνεδρίασε εκ νέου το πρωί, ρίχνοντας στο τραπέζι διάφορες εναλλακτικές, όπως επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, ολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο, περιορισμούς για τις ευπαθείς ομάδες.
Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη: Τσουνάμι από lockdown και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα
Πόσα κρούσματα και θανάτους κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χώρες την Τετάρτη – Lockdown στη Γαλλία – Μερική «καραντίνα» στη Γερμανία – «Κλειστή» για έξι εβδομάδες η Ιρλανδία
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 κτυπά με σφοδρότητα τις χώρες της Ευρώπης, με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα και χιλιάδες νεκρούς. Κάθε 24ωρο που περνάει, η κατάσταση εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη, καθώς τόσο οι μεγάλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όσο και οι μικρότερες σε πληθυσμό, ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Είναι, δε, δραματική η διαπίστωση, όπως συμβαίνει πλέον και στην Ελλάδα, αλλά με σαφώς μικρότερα νούμερα, ότι ότι οι νέοι ασθενείς με Covid-19 που ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, διπλασιάζονται ανά εβδομάδα.
Όπως όλα δείχνουν, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, θα εισέρχονται σε καθεστώς lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, μάσκες παντού, περιορισμό των συγκεντρώσεων, τηλεργασία και περιορισμούς μετακινήσεων.
Ήδη η Γαλλία, με διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προς τον λαό της Γαλλίας, ανακοίνωσε εθνικό lockdown, το δεύτερο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, στη νυχτερινή κυκλοφορία, στις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία.
Νωρίτερα, η Γερμανία είχε ανακοινώσει την επιβολή μερικού lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού, ενώ στην Ιρλανδία έχει ήδη επιβληθεί εθνικό lockdown έξι εβδομάδων.
Η έκρηξη της πανδημίας στην Ευρώπη αποτυπώνεται σε νούμερα. Μέχρι και πριν έναν μήνα, τα νέα κρούσματα που καταγράφονταν ήταν της τάξεως των μερικών εκατοντάδων στις πολυπληθείς χώρες και κάποιες δεκάδες στις χώρες με λιγότερο πληθυσμό. Μέσα σε έναν μήνα, οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτοξεύθηκαν και μαζί τους και οι αριθμοί των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επιπλοκών του φονικού ιού.
Με όλα τα παραπάνω, στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που θα λάβει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη το απόγευμα, θα κριθεί η γενικότερη πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τόσο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όσο και οι οικονομικές συνέπειες και τα μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν, ώστε να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες.
Βρετανία: 24.701 κρούσματα και 310 νεκροί
Άλλα 24.701 άτομα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 310 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.
Πρόκειται για αύξηση 1.816 λοιμώξεων σε σύγκριση με τα στοιχεία της Τρίτης – αν και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 57 σε σύγκριση με τους 367 που καταγράφηκαν την Τρίτη, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τον Μάιο.
Ο συνολικός αριθμός θανάτων ασθενών που υποβλήθηκαν σε τεστ στη Βρετανία, ανέβηκε στους 45.675 και ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων COVID-19 ανέρχεται τώρα σε 942.275.
Τα τελευταία στοιχεία προέκυψαν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επεκτείνει το lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, με τις λοιμώξεις να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, υπήρξαν 37 θάνατοι από κορωνοϊό στην Ουαλία την Τετάρτη – ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε μία μέρα από τον Απρίλιο.
Ισπανία: 19.765 κρούσματα και 168 θάνατοι
Κατά 19.765 νέες μολύνσεις αυξήθηκε ο απολογισμός του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία, ένας αριθμός λίγο υψηλότερος σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 1.136.503 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έγινε σήμερα γνωστό από το ισπανικό υπουργείο Υγείας.
Το σύνολο των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 168, στους 35.466, βάσει των στοιχείων, ένας αριθμός μικρότερος από τους 267 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, η μεγαλύτερη σε ένα 24ωρο αύξηση του αριθμού των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ιταλία: 24.991 κρούσματα και 205 θάνατοι
Νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα νέα περιστατικά είναι 24.991 και 205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 198.952 διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της επιδημίας.
Χθες, έχασαν τη ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 125. Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς.
Σε ό,τι αφορά τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ιταλίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται και σήμερα στη Λομβαρδία, με 7.558, ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με 2.800, η Καμπανία με 2.427 και το Βένετο με 2.123. Τη στιγμή αυτή, στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.
Σερβία: 1.328 κρούσματα και 5 θάνατοι
Η επιδημική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται και σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.328 νέα κρούσματα κορωνοϊού και κατέληξαν πέντε ασθενείς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μέσα σε μία ημέρα, που καταγράφεται από την εκδήλωση της πανδημίας.
Σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Βελιγράδι που αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία της νόσου Covid-19. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δέχεται ήδη πιέσεις και ανήγγειλε την λειτουργία άλλων δύο καινούργιων νοσοκομείων στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, η κατασκευή των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Στη Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 42.208 άνθρωποι και απεβίωσαν 803 ασθενείς.
Γαλλία: 36.437 κρούσματα και 244 θάνατοι
Την ίδια ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το γενικό lockdown, ο απολογισμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 36.437, ενώ οι θάνατοι το τλευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 244.
Συνολικά στη Γαλλία, 35.785 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν ασθενήσει.