Πόσο καίει ένας ανεμιστήρας συγκριτικά με ένα κλιματιστικό; | Τα δύο κόλπα που «μετατρέπουν» τον ανεμιστήρα σε κλιματιστικό

0
10250

Επειδή οι ζέστες αρχίζουν και σφίγγουν , και επειδή λεφτά για ρεύμα δεν περισσεύουν, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποσό περίπου είναι η διάφορα κατανάλωσης ενός ανεμιστήρα και ενός A/C.

Ενδεικτικές μετρήσεις (είδος –ελάχιστη κατανάλωση-μέγιστη κατανάλωση)

Ανεμιστήρας      10W με 25W

Ανεμιστήρας οροφής      50W με 175W

Κλιματιστικό      900W με 5000W

Η κατανάλωση ρεύματος για την ίδια συσκευή μπορεί να διαφέρει μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων αλλά και της χρήσης.

Οι ανεμιστήρες καίνε ρεύμα όσο μια απλή ηλεκτρική συσκευή.

Βεβαίως, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο ανεμιστήρας δεν είναι κλιματιστικό μέσο! Σε αντίθεση με τα air condition των οποίων η λειτουργία είναι να ψύχουν ή να θερμαίνουν τον αέρα ανάλογα με τις ανάγκες μας, οι ανεμιστήρες δημιουργούν ένα ρεύμα αέρα το οποίo μας κάνει να αισθανόμαστε δροσιά  χωρίς όμως να επηρεάζουν την θερμοκρασία του χώρου.

Σαφώς τις ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες οι ανεμιστήρες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κλιματιστικό, μπορούν όμως να περιορίσουν τη χρήση του, χωρίς να επηρεαστεί η άνεσή μας. Ακόμα και η συνδυαστική χρήση των δύο συσκευών μπορεί να επιφέρει αρκετά μεγάλη διαφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μέσο air condition 9.000 BTU καταναλώνει 1 kW για κάθε ώρα χρήσης ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, η κατανάλωση ενός ανεμιστήρα δεν ξεπερνάει τις 0,15 kWh! Από τη σύγκριση της κατανάλωσης των δύο συσκευών είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι αξίζει να εντάξουμε την χρήση του ανεμιστήρα ώστε να μειωθεί εκείνη του air condition.

Εκτός όμως από το οικονομικό όφελος, πολλοί άνθρωποι προτιμούν τον ανεμιστήρα και για άλλους λόγους. Τόσο η ποιότητα του αέρα που προέρχεται από το air condition όσο και το γεγονός ότι όταν το χρησιμοποιούμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και με ξηρή ατμόσφαιρα που μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στη βλεννογόνο του στόματος, των ματιών και της μύτης, κάνει τη χρήση του ανεμιστήρα πιο φιλική για την υγεία μας. Θα πρέπει βέβαια να τονίσουμε για τους φίλους των κλιματιστικών ότι με κατάλληλη συντήρηση, τακτικό αέρισμα του χώρου και σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση του air condition είναι αντιμετωπίσιμα.

aftodioikisi.gr

Τα δύο κόλπα που «μετατρέπουν» τον ανεμιστήρα σε κλιματιστικό

Διανύουμε ένα αρκετά ζεστό καλοκαίρι και όλοι θέλουμε να έχουμε δροσιά μέσα στο σπίτι. Δείτε δύο εύκολα τρικ που μπορούν να «βοηθήσουν» τον ανεμιστήρα σας να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά σαν να είναι κλιματιστικό, το οποίο καλό είναι να το αποφεύγουμε γιατί κρύβει αρκετές ασθένειες.

Νο1: Βάλτε τον ανεμιστήρα στο σωστό σημείο. Για να δροσιστεί το δωμάτιό σας δεν αρκεί να πατήσετε απλά το κουμπί του ανεμιστήρα ώστε αυτός να ξεκινήσει να λειτουργεί. Έχει μεγάλη σημασία σε ποιο σημείο του δωματίου θα τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα σας, μια πληροφορία που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί.

Βάλτε τον ανεμιστήρα να «κοιτάει» προς το παράθυρο. Ιδανικά καλό θα ήταν πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό το τρικ ο ανεμιστήρας σπρώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, βάζοντας δροσερό αέρα στο δωμάτιο και βοηθώντας το ρεύμα που δημιουργείται να μπει σε όλο τον χώρο.

Αφήστε τον ανεμιστήρα σας να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο και σε αυτή τη θέση για 5 λεπτά τουλάχιστον, ώστε να μπορέσετε να δείτε κάποια σημαντική διαφορά στη θερμοκρασία του δωματίου.

Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή μπορεί αυτό το τρικ να μην δημιουργήσει τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία του δωματίου σας. Γι’αυτό δοκιμάστε το καλύτερα τις ώρες που ο ήλιος έχει πέσει ή πριν το μεσημέρι.

Μην βάζετε τον ανεμιστήρα μπροστά από παράθυρο με τα πτερύγια προς το εσωτερικό του δωματίου γιατί έτσι το δωμάτιο δεν δροσίζεται αρκετά και ο ανεμιστήρας χάνει μεγάλο μέρος της αποδοτικότητάς του.

Νο2: Τοποθετήστε παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα Αν η διάταξη του δωματίου σας δεν βοηθάει ώστε να εφαρμόσετε το προηγούμενο τρικ, τότε απλά πάρτε ένα μεταλλικό μπολ (το μέταλλο διατηρεί πιο πολλή ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου) και γεμίστε το με παγάκια.

Τοποθετήστε το μπολ μπροστά από τον ανεμιστήρα ώστε αυτός να «φυσάει» τον αέρα πάνω στα παγάκια. Αν χρειαστεί τοποθετήστε κάποια πετσέτα ή ένα περιοδικό κάτω από το μπολ ώστε να του δώσετε κλίση και να είναι πιο άμεση η επαφή με τον αέρα.

Με αυτόν τον τρόπο όλο το δωμάτιο θα δροσιστεί πολύ καλύτερα.

Πηγη: athensmagazine.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ