Κορωνοϊός: Μεγάλες οι αλλαγές σε γάμους και βαπτίσεις – Πώς θα πραγματοποιούνται

0
396

νατροπή ακόμη και στην τέλεση των μυστηρίων της Εκκλησίας έχει φέρει ο κορονοϊός. Η αγωνία σε όσους έχουν προγραμματίσει είτε να παντρευτούν είτε να βαπτίσουν το φετινό καλοκαίρι είναι μεγάλη. Πώς όμως θα γίνονται οι γάμοι και οι βαπτίσεις το καλοκαίρι; Ποια μέτρα θα ισχύουν ώστε να προστατευτούμε από τον φονικό ιό;

Μιλώντας στο newsbeast.gr o εφημέριος στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Πόρτο Ράφτη, πατήρ Ιωάννης εξήγησε πως πολλά από τα μυστήρια που ήταν να τελεστούν το φετινό καλοκαίρι μετατέθηκαν.

«Οι περισσότεροι γάμοι και οι βαπτίσεις που ήταν να πραγματοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν μετατεθεί για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αλλαγές για τα μυστήρια του Ιουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά o πατήρ Ιωάννης.

Όπως επεσήμανε δεν υπάρχει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά για το πώς θα τελούνται τα μυστήρια μετά τη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν τώρα, αλλά οι αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

«Μελετάται να επιτραπεί να πραγματοποιούνται μυστήρια εντός της εβδομάδας (κάτι το οποίο δεν συνηθίζονταν μέχρι τώρα) εφόσον βέβαια υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες καθώς οι γάμοι και βαφτίσεις έχουν αναγκαστεί να μετατεθούν λόγω των συνθηκών είναι πολλοί και δεν γίνεται όλοι να γίνουν Σάββατο και Κυριακή. Επίσης μελετάται να επιτραπεί εξαιρετικώς η πραγματοποίηση γάμων και βαπτίσεων το διάστημα της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου».

Με αποστάσεις και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους η τέλεση των μυστηρίων

«Κανείς δεν επιθυμεί να τελούνται τα μυστήρια κεκλεισμένων των θυρών. Επειδή όμως πρέπει να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού πρέπει ακόμη και εντός εκκλησίας να τηρούνται αποστάσεις. Συνήθως το καλοκαίρι κυρίως οι γάμοι πραγματοποιούνται στον εξωτερικό χώρο του ναού. Αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο το φετινό καλοκαίρι» αναφέρει και προσθέτει:

«Σαφώς και οι κληρικοί θα ζητάμε από τον κόσμο πριν ξεκινήσει το μυστήριο να τηρεί αποστάσεις, να αραιώσει ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ενώ μπορεί να μπει και όριο στον αριθμό των καλεσμένων».

Λιγότερα άτομα και μέτρα προφύλαξης στα γλέντια

Ο Βασίλης Διαμάντης υπεύθυνος της «Diamond Catering» εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr πως τα γλέντια των γάμων και των βαπτίσεων θα έχουν σαφώς μία διαφορετική μορφή από αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη κρατική οδηγία εξηγεί αναφέρει πως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις στον κλάδο του catering είναι σχεδόν σίγουρο το ότι θα μπει όριο καλεσμένων ενώ τα γλέντια θα πραγματοποιούνται μόνο σε εξωτερικούς χώρους ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Σίγουρα θα μπει όριο στον αριθμό των καλεσμένων ανάλογα με τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί στο γλέντι του γάμου ή της βάπτισης. Μέχρι στιγμής στις περισσότερες εκδηλώσεις γάμων στο κάθε τραπέζι μπορούσαν να καθίσουν 10 άτομα. Ο εν λόγω αριθμός θα μειωθεί στα οκτώ άτομα τα οποία θα κάθονται σε συγκεκριμένη απόσταση το ένα από το άλλο» σημειώνει και προσθέτει:

«Σε κάθε τραπέζι θα υπάρχουν αντισηπτικά για τους καλεσμένους».

Αναφερόμενος στο προσωπικό τόνισε πως θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. «Οι εργαζόμενοι θα φορούν γάντια τα οποία θα αλλάζονται συχνά αλλά και προστατευτικές μάσκες. Στόχος είναι να προστατευτούν όσοι εργάζονται αλλά σαφώς και όλοι οι καλεσμένοι καθώς ο κίνδυνος είναι μεγάλος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ