Φαλάφελ – Οι ρεβιθοκεφτέδες που έγιναν της μόδας!

0
201
Φαγητό

Φαλάφελ: Όταν η παράδοση γίνεται μόδα

Αν το σουβλάκι θα μπορούσε ποτέ να έχει έναν επάξιο αντίπαλο, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι σίγουρα άλλος από το γνωστό σε όλους μας φαλάφελ, τη νέα μόδα στο γρήγορο φαγητό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονο είδος γρήγορου φαγητού, ή φαγητού στο χέρι.

Τα φαλάφελ ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες, παρασκευάζονται από αλεύρι ρεβιθιών, κουκιά ή και από τον συνδυασμό αυτών των υλικών.

Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falafel, που σημαίνει πιπεριά, αλλά και από την αραμαϊκή pilpāl, που σημαίνει στρογγυλό.

Το φαλάφελ θεωρείται ευρύτερα ως το παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, το οποίο προέρχεται από την Αίγυπτο και ξεκίνησε να παρασκευάζεται από Κόπτες πριν από περίπου 1.000 χρόνια, αποτελώντας υποκατάστατο κρέατος την Μεγάλη Σαρακοστή.

Η λέξη φαλάφελ έχει επικρατήσει σε πολλές γλώσσες του κόσμου ως η ονομασία του συγκεκριμένου φαγητού. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της Αιγύπτου τα φαλάφελ ονομάζονται και (taʿamiya), που σημαίνει φαγάκι ή… νοστιμίτσα.

Τα φαλάφελ σερβίρονται συνήθως μέσα σε αραβική πίτα, μοιάζοντας έτσι με τορτίγια.

Μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία του λαδιού, να μην είναι πολύ δυνατή και κάψει από έξω τα φαλάφελ και μέσα είναι ωμά. Μερικοί βάζουν και λίγη σόδα μέσα στη ζύμη για να είναι πιο αφράτοι.
ΥΛΙΚΑ
για τα φαλάφελ 500 γρ. ρεβίθια μισό κρεμμύδι, μικρό, πολύ ψιλοκομμένο 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες 1½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1¾ κ.γ. αλάτι 2 κ.γ. κύμινο τριμμένο 1 κ.γ. κόλιανδρο ¼ κ.γ. πιπέρι 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα για το ντιπ γιαουρτιού 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι ½ αγγούρι κομμένο σε κυβάκια 5 χιλ. 2 πρέζες κύμινο χυμό και ξύσμα από ένα λάιμ αλάτι, πιπέρι για το σερβίρισμα Τορτίγιες κόκκινο λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες πράσινο λάχανο, κομμένο σε κάθετες φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τα φαλάφελ Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ένα βράδυ. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρεμμύδι. Χτυπάμε μέχρι το μίγμα να ενωθεί – δεν θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή, πρέπει να έχει μερικά κομματάκια.
Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μικρό multi απλώς δουλεύουμε με δόσεις σιγά-σιγά.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 60΄ για να δέσει η ζύμη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να τηγανίσουμε τα φαλάφελ.
Το κάθε φαλάφελ είναι περίπου 2 κ.σ. Πλάθουμε σε κεφτέδες και τα πιέζουμε λίγο στο κέντρο, τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, και με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. για το ντιπ Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα το γιαούρτι, το κύμινο, το χυμό λάιμ, το αγγούρι, αλατοπιπερώνουμε, και μ’ ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ κύμινο και σκεπάσουμε τη γεύση από τα φαλάφελ.
Σερβίρουμε με τορτίγιες, κόκκινο και πράσινο λάχανο και το ντιπ γιαουρτιού.
Πηγή: giorgostsoulis.com.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ