MAINA GASTRO BAR: Γαστρονομία μόνο τέχνη ή και φιλοσοφία;

0
931

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΟΝΟ ΤΕΧΝΗ Ή ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ;

Κατά τον συγγραφέα και φιλόσοφο Roman Krznaric «Ενσυναίσθηση» είναι η τέχνη του να μπορείς να μπαίνεις στην θέση του άλλου και να βλέπεις τον κόσμο «με ό,τι αυτό συνεπάγει» μέσα από τα μάτια του. Να προσπαθείς να καταλάβεις τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις αξίες του. Η ενσυναίσθηση είναι ο καλύτερος τρόπος να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και να αμβλύνουμε τα κοινωνικά προβλήματα, να επαναφέρουμε τον ανθρώπινο παράγοντα εκεί ακριβώς που του ανήκει να είναι, χωρίς την κατάρρευση των κοινωνικών, θρησκευτικών, οικογενειακών, ιστορικών και επαγγελματικών αξιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Roman Krznaric δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείς με εκείνον που θα πλησιάσεις, αρκεί να τον καταλάβεις. Τότε γίνεσαι σοφότερος, τότε έχεις καλύτερα «εργαλεία» και στρατηγικές για να δεις με τα δικά του μάτια τον κόσμο και τι περιμένει. Τον δικό του κόσμο και τα δικά του θέλω. Μόνο που τα «θέλω του κάθε ατόμου», ο… κόσμος, οι…. Τοπικές κοινωνίες, ή… Ιστορία του κάθε τόπου, οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων, αλλά και η γαστρονομία δεν είναι ιδιοκτησίες κανενός. Είναι όλα αυτά δικά ΜΑΣ και η όποια προσέγγιση και διαχείριση αυτών των θεμάτων θεωρώ πως πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό, με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, καλά σχεδιασμένες στρατηγικές και κυρίως χωρίς προπετάσματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στο νησί μας. Η Κω θα δεχθεί πλήθος τουριστών οι οποίοι ανάμεσα στις όποιες τουριστικές τους δραστηριότητες θα επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τα αξιοθέατα του νησιού, τα μνημεία του. Τα πραγματικά όμως «μνημεία» κάθε τόπου είναι οι άνθρωποι και η γαστρονομία.

Σήμερα οι τουρίστες συνομιλούν με τους κατοίκους των περιοχών που επισκέπτονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι συνομιλίες αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανταλλαγή πληροφοριών και μία προσπάθεια ενσυναίσθησης.

Όπου και αν βρεθούν στο νησί, θα ΜΑΣ ΓΕΥΤΟΥΝ, θα μας καταγράψουν στον ουρανίσκο τους, θα μας αποθηκεύσουν στον «σκληρό δίσκο» του εγκεφάλου τους. Μέλημα του κόσμου του επισιτισμού είναι να φροντίσουν οι καταγραφές, οι μνήμες, οι γαστρονομικές εμπειρίες να είναι οι καλύτερες.

Η γοητεία της μαγειρικής κάθε τόπου είναι η παράδοση. Οι μάγειροι «ΟΧΙ οι γαστρονόμοι» που γνωρίζουν την παράδοση του τόπου τους είναι οι εραστές της μαγειρικής. Είναι αυτοί που φλερτάρουν με τα τοπικά προϊόντα και επαναφέρουν το ξεχασμένο στο σήμερα. Είναι οι δημιουργοί που συνειδητά ψάχνουν και βρίσκουν ταπεινά προϊόντα και τα αναδεικνύουν σε κορυφαία. Και ξέρετε γιατί; Διότι η μαγειρική εκτός των άλλων είναι και «ιδέα». Και ο ιδεολογικός προσανατολισμός κάθε ανθρώπου που ασχολείται μαζί της είναι στενά συνδεδεμένος με το τι παράγει ο τόπος που ζει.

Εμείς οι άνθρωποι του MAINA GASTRO BAR έχουμε εμπεδώσει όλη αυτήν την φιλοσοφία και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μετατρέψουμε τον υπέροχο χώρο του ξενοδοχείου σε ένα γαστρονομικό θεάτρο με τοπικούς συντελεστές σε κάθε μας «παράσταση» τα τοπικά προϊόντα. Το σενάριο μας στηρίζετε σε αληθινές ιστορίες της Κω οι οποίες πλαισιώνονται από την υπέροχη μουσική του Θανάση Πουλιού στο σαξόφωνο και στα πλήκτρα, με την καταπληκτική φωνή της Μαρίας.

Το MAINA GASTRO BAR είναι ανοικτό για τους κατοίκους του νησιού με ελεύθερη είσοδο και είναι μεγάλη τιμή και χαρά να τους έχουμε συμπρωταγωνιστές σε όλες μας τις παραστάσεις.

Για κάθε Σάββατο και Κυριακή τα πρωινά, κάνουμε για τους κατοίκους του νησιού ένα ιδιαίτερο μπουφέ στον οποίο έχουμε εντάξει Ιπποκρατικά διατροφικά στοιχεία, αλλά και στοιχεία που έχουμε αντλήσει από την ξεχασμένη διατροφική αλυσίδα του τόπου. Και όχι μόνο αυτό. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όλους εκείνους που θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας γαστρονομικά να μας υποδείξουν τις επιθυμίες τους και εμείς σε λίγα μόλις λεπτά να τις έχουμε στο τραπέζι τους.

Το MAINA GASTRO BAR είναι το νέο γαστρονομικό σαλόνι του νησιού ανοιχτό σε όλους. Είναι ένας γαστρονομικός τόπος συνάντησης για χαλάρωση και γαστρονομικές εμπειρίες που είναι μοναδικές μα και αξέχαστες. Είναι μια προσπάθεια με σκοπό να ταξιδέψει την τοπική γαστρονομία στην Ευρώπη μέσω των επισκεπτών και να πει στους κατοίκους του νησιού πως υπάρχει και η άλλη άποψη, πέρα από την ταβέρνα και το εστιατόριο πόλης που και αυτά αναμφίβολα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ