Κάποια πρωινά είναι σχεδόν αδύνατο να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Τόσο πολύ, στην πραγματικότητα, που θα πιάσετε τον εαυτό σας να πατάει αναβολή στο ξυπνητήρι ξανά και ξανά, επιζητώντας μερικά επιπλέον λεπτά πολύτιμου ύπνου. Αλλά μήπως αυτή η συνήθεια σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι; Δείτε τι απαντά ο ειδικός!
«Ο εγκέφαλος δεν είναι διακόπτης και η διαδικασία της αφύπνισης διαρκεί περίπου μία ώρα», εξηγεί ο Daniel Barone, MD, νευρολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου. «Πατώντας συνεχώς αναβολή στο ξυπνητήρι, καθυστερείτε τη διαδικασία, και ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος δεν ξέρει τι να κάνει, έτσι μπορεί να αισθάνεστε νυσταγμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
«Είναι προτιμότερο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι όσο πιο αργά…»
«Μπορεί να αισθάνεστε όμορφα να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, αλλά δεν είναι πραγματικά το ιδανικό. Και αυτό ισχύει ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για άλλα πέντε λεπτά», εξηγεί ο Dr. Barone. Η συχνότητα με την οποία πατάτε αναβολή στο ξυπνητήρι δεν έχει τόση σημασία, όσο το γεγονός ότι από τη στιγμή που το κάνετε, δημιουργείτε σύγχυση στον εγκέφαλο. Είναι λοιπόν προτιμότερο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας όσο πιο αργά μπορείτε και να ξυπνήσετε μία και καλή!
Αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ίσως πρέπει να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ. «Εάν νιώθετε εξαντλημένοι όταν ξυπνάτε, μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο», αναφέρει ο Dr. Barone. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συζητήσετε με έναν ειδικό σε θέματα ύπνου. Υπάρχουν καταστάσεις όπως η άπνοια ύπνου, που μπορούν να οδηγήσουν στο να μην ξεκουράζεστε, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε».
infowoman.gr