Ολη μας η ζωή είναι ένα σύνολο αποφάσεων. Καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις, να ανταπεξέλθουμε σε προκλήσεις, να επιλύσουμε προβλήματα.
Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, οφείλουμε να είμαστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι, να κρατάμε ό,τι μας κάνει να προχωράμε.
Το κομμάτι των οικονομικών επηρεάζει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας.
Η απάντηση στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθετε λόγω του εισοδήματός σας μπορεί να αντισταθμιστεί με οργανωτικότητα.
Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε σημαντικά τα έξοδά σας και όχι μόνο να εξοικονομήσετε χρήματα στο τέλος του μήνα, αλλά και στο τέλος του χρόνου. Η σπατάλη, σίγουρα, δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στο στόχο σας και αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς θυσίες.
1) «Budget», ο καλύτερος φίλος της αποταμίευσης: Κατάγραψε όλα τα έξοδά σου μέσα στο μήνα (τα έξοδα της κάθε ημέρας, το ποσό που πρέπει να διαθέσεις για να πληρώσεις λογαριασμούς, άλλες οικονομικές υποχρεώσεις) και σκέψου τι ποσό πρέπει να διαθέσεις γι’αυτά από το εισόδημά σου. Ρεαλιστικά και χωρίς να λες ψέματα στον εαυτό σου. Kάνε ένα πλάνο και σημείωσε με ακρίβεια τι ποσό σου χρειάζεται για κάθε μέρα. Αν ξέρεις με ακρίβεια τι πρέπει να ξοδέψεις, θα δεις ότι στο τέλος του μήνα, δεν θα έχεις μηδενικό υπόλοιπο.
2) Σημείωσε το ποσό που πρέπει να ξοδεύεις ημερησίως για να μην βγεις εκτός προυπολογισμού: Στο πλάνο που θα φτιάξεις σημείωσε με ακρίβεια τι ποσό πρέπει να ξοδεύεις ημερησίως μέσα στο μήνα και πριν ξεκινήσεις την κάθε σου μέρα, τσέκαρέ το! Ετσι, δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης του εισοδήματός σου.
3) Πες όχι στις παρορμητικές αγορές: Αν δεις κάτι και θες να το αγοράσεις την ίδια στιγμή –ενώ δεν σου χρειάζεται πραγματικά- απομακρύνσου από αυτό. Με άλλα λόγια, φύγε από το μαγαζί. Αν σκέφτεσαι το ίδιο πράγμα και τις επόμενες ημέρες, τότε, οκ, αγόρασέ το. Αν δεν το σκέφτεσαι, σημαίνει ότι δεν το είχες πραγματικά ανάγκη και η αγορά του θα ήταν απλά μια ακόμη σπατάλη που θα έβγαζε εκτός προϋπολογισμού.
4) Οι φίλοι σου θα πρέπει να σε στηρίξουν στην προσπάθειά σου: Ενημέρωσε τους φίλους σου ότι έχεις αποφασίσει να είσαι εγκρατής και να κάνεις οικονομία. Αν τους αρέσει να βγαίνουν συνεχώς για καφέ ή φαγητό, πες τους ότι αν δεν τους ακολουθείς σε όλες τους τις δραστηριότητες είναι γιατί θες να εξοικονομήσεις χρήματα που σου χρειάζονται.
5) «Επένδυσε» τα χρήματά σου: Κάνε αγορές με όφελος διαρκείας. Μην αγοράζεις πράγματα που μετά από λίγο θα σου είναι εντελώς άχρηστα. Ο,τι αγοράζεις να έχει αληθινή ουσία και ουσιαστική χρησιμότητα.
Διαβάστε επίσης: Με αυτόν τον «ανώδυνο» τρόπο μπορείς να αποταμιεύσεις 1.400 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο