Εαρινή ισημερία σήμερα .. η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Από σήμερα η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει. Μαθητές σε πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υλοποίησαν σήμερα «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές δραστηριότητες. Η δράση αυτή διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κω.
Πηγή:dhras.gr
Τι είναι η Εαρινή Ισημερία 2018
Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου.Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αναφέρονται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες.
Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.
Εμεις πρωτοι πρωτοι , το καναμε το ιδιο πειραμα πριν10 χρονια στο ιδιο σχολειο βγαλαμε και ενα βιβλιαρακι και με αλλους τροπους , χωρις πολλα μπλαμπλα . Και φισικα ουτε μια αναφορα για εμας……
πολυ σωστα