ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ: Έναρξη προβολών -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – 8/11 Η Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη | 2015

0
263

H Κινηματογραφική Λέσχη Kω (KI.ΛE.KΩ) ιδρύθηκε το 1979. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (Ο.Κ.Λ.Ε.). Εκτός από τις τακτικές και έκτατες κινηματογραφικές προβολές, φιλοξενούμε κινηματογραφικά φεστιβάλ, συμμετέχουμε σε πολιτιστικές/κοινωνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς, διοργανώνουμε συναυλίες, όπως τελευταία του Γιάννη Αγγελάκα, το 2011, και του Παύλου Παυλίδη, το 2015. Το 2010 η ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ φιλοξένησε το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) στην Κω με θέμα: «Κινηματογράφος & Ντοκιμαντέρ».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ φέρνει ταινίες από όλες τις γωνιές του κόσμου που θα μας κάνουν παρέα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αλλά δεν σταματάμε εδώ, υπάρχουν πολλές ιδέες και σχέδια για φέτος τον Χειμώνα για να εμπλουτίσουμε τις μέρες μας. Μια καινούργια πρόταση είναι να καθιερώσουμε μια συνάντηση κάθε Τετάρτη για να μιλήσουμε για την ταινία της Τρίτης και τις εντυπώσεις σας αλλά και για να συμμετέχουμε σε δημιουργικά εργαστήρια σχετικά με τον κινηματογράφο. Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις συναντήσεις, αλλά και με ότι άλλο σχεδιάζουμε…

Facebook: groups/kileko/

blog: http://kileko79.wordpress.com/

Περιμένουμε πάντα τις προτάσεις και τις σκέψεις σας στο mail της ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ: [email protected]

Σας θυμίζουμε ότι το κανονικό εισιτήριο είναι 5 ευρώ, ενώ το μειωμένο (για μαθητές, φοιτητές, στρατευμένους, ανέργους, πρόσφυγες/μετανάστες) 2 ευρώ. Αντί για εισιτήριο μπορείτε να ζητήσετε την κάρτα προβολών της ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ (15 ευρώ). Με την κάρτα μπορείτε να παρακολουθήσετε 4 ταινίες της επιλογής σας, γίνεστε μέλος της ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ και ενημερώνεστε εγκαίρως για όλες τις δραστηριότητές μας με μήνυμα στο e-mail σας.

8/11 Η Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη | 2015 | 113’| Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο

σκηνοθεσία: Jaco Van Dormael

με τους: Pili Groyne, Benoit Poelvoorde, Catherine Deneuve

Ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες. Κυνικός, σαδιστής και αυταρχικός, διασκεδάζει σκαρώνοντας φάρσες και καταστροφές σε βάρος της ανθρωπότητας. Η μικρή του κόρη, όμως, επαναστατεί, δραπετεύει από το διαμέρισμα στο οποίο είναι κλεισμένη και κατεβαίνει στον κόσμο αποφασισμένη να τον αλλάξει και να ξαναγράψει την Καινή Διαθήκη.

Το πνεύμα των Μόντι Πάιθον μπορεί να λάμπει από υπερηφάνεια, αφού η Ολοκαίνουρια Καινή Διαθήκη φλερτάρει με την σατιρική ανατρεπτικότητα των Βρετανών κωμικών με μια πρωτότυπη και κατά βάθος αισιόδοξη ανάγνωση της Καινής Διαθήκης και το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Μετά την επίσημη συμμετοχή της ταινίας στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, στο Φεστιβάλ Καννών, η ανατρεπτική κωμωδία αποτέλεσε την υποψηφιότητα του Βελγίου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

15/11 En man som heter Ove / O Κύριος Όβε | 2015| 116’| Σουηδία

σκηνοθεσία: Hannes Holm

με τους: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Zozan Akgün

Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση, πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους και δεν διστάζει να τους το πει κατάμουτρα. Περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις. Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση», αλλά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι ότι πίσω από τη δύστροπη συμπεριφορά κρύβεται μια συγκινητική ιστορία.

Μια ταινία που ξέρει να ισορροπεί σωστά πάνω στην γραμμή του χιούμορ και του δράματος, που κοιτάζει με ανθρωπιά και κατανόηση τους χαρακτήρες της και ξέρει πως οι άνθρωποι είναι κάτι παραπάνω από την εξωτερική εικόνα τους. «Ο Κύριος Όβε» μιλά για την δύναμη μιας ανοιχτής καρδιάς, για την σημασία του να νιώθεις πως κάποιος σε αγαπά και σε χρειάζεται, για τον τρόπο που η ζωή μας καθορίζει, αλλά και τον τρόπο που της δίνουμε σχήμα εμείς.

22/11 Mustang / Οι Ατίθασες | 2015| 97’| Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ

σκηνοθεσία: Deniz Gamze Ergüven

με τους: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu

Η συναρπαστική ιστορία πέντε κοριτσιών που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στα παράλια του Βοσπόρου. Η ταινία μιλάει για την επιδίωξη της χαράς και της χειραφέτησης, ποιότητες που αδίκως το συντηρητικό κατεστημένο προσπαθεί να πείσει ότι είναι συνυφασμένες με την αμαρτία. Όμως όσο ο κλοιός της αυστηρότητας θα σφίγγει γύρω από τα κορίτσια, τόσο αυτά θα καταστρώνουν πλάνα απόδρασης!

Οι κοπέλες, στα όρια της εφηβείας και λίγο μετά τις πρώτες ερωτικές ανησυχίες, παρομοιάζονται ευθέως με άγρια άλογα, με τα μαλλιά τους να ανεμίζουν και τη σκέψη τους να καλπάζει στον μακρινό ορίζοντα, μακριά από τη προδιαγεγραμμένη μοίρα που τους επιβάλλεται από τον φοβισμένο περίγυρο. Πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Γαλλίας στα Όσκαρ του 2016.

29/11 Still Life / Ξεχασμένες Ζωές | 2013| 92’| Αγγλία, Ιταλία

σκηνοθεσία: Uberto Pasolini

με τους: Eddie Marsan, Joanne Froggatt, Karen Drury

Η δουλειά του σχολαστικού John May είναι να εντοπίζει με κάθε τρόπο τους συγγενείς όσων έχουν πεθάνει μόνοι και να οργανώνει τις κηδείες τους. Είναι τόσο παθιασμένος με τη δουλειά του που συχνά ξεπερνά αυτά που ορίζει το απλό επαγγελματικό καθήκον. Η νέα του υπόθεση αφορά τον γείτονά του, έναν ηλικιωμένο αλκοολικό άνδρα…

Το 2013 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο «Τμήμα Οριζόντων» του Φεστιβάλ Βενετίας. Είναι η δεύτερη ταινία του Uberto Pasolini, παραγωγού της παγκόσμιας επιτυχίας “The Full Monty”. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή, τη μοναξιά και την αγάπη, υφαίνοντας το πορτρέτο ενός ήσυχου, φιλότιμου και αλτρουιστή ήρωα στην τελευταία του αποστολή.

6/12 Ixcanul / Το Ηφαίστειο | 2015| 93’| Γουατεμάλα, Γαλλία

σκηνοθεσία: Jayro Bustamante

με τους: María Mercedes Coroy, María Telón, Manuel Antún

H Μαρία, μια 17χρονη ιθαγενής Μάγια, ζει μαζί με τους γονείς της σε μια φυτεία καπνού κάτω από ένα ενεργό ηφαίστειο. Ετοιμάζεται να παραμερίσει τα όνειρά της για μια διαφορετική ζωή και να ακολουθήσει την μοίρα που έχει προδιαγράψει η οικογένειά της, αλλά οι ανατροπές θα έρθουν η μία μετά την άλλη…

Το ντεμπούτο του νεαρού σκηνοθέτη από τη Γουατεμάλα είναι μία από εκείνες της ταινίες που ξεπερνούν γρήγορα τον εθνογραφικό τους χαρακτήρα για να γίνουν ένα οικουμενικό μάθημα ανοχής και ανθρωπιάς. Χωρίς καμία επιτήδευση ή ίχνος διδακτισμού μιλά για ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμα στη διαφορετικότητά τους πληρώνοντας το βαρύ τίμημα με έναν καθαρτικό, αξιοπρεπή τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα συμπεριφοράς για κάθε δήθεν ανεπτυγμένη κοινωνία.

13/12 Truman / Τρούμαν | 2015| 108’| Ισπανία, Αργεντινή

σκηνοθεσία: Cesc Gay

με τους: Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi

Ο Τομάς ταξιδεύει από τον Καναδά στη Μαδρίτη για να περάσει τέσσερις μέρες μαζί με τον παιδικό του φίλο Χουλιάν που έχει διαγνωστεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο και ζει μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο Truman. Με δεδομένη την εξέλιξη της υγείας του αφεντικού του, ο Truman πρέπει τώρα να βρει ένα καινούριο σπίτι και μια νέα οικογένεια, αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα συνοδεύσει τους δύο φίλους στις εξορμήσεις τους στους δρόμους της Μαδρίτης όπου θα ανακαλύψουν κάτι νέο για τη ζωή, τον εαυτό τους αλλά και ο ένας για τον άλλον.

Μια γλυκιά ιστορία που λέει τόσα πολλά χωρίς να περιττολογήσει ή να δραματοποιήσει καταστάσεις. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Γκόγια καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και αντρικών ρόλων.

10/1 Suntan 2016| 104’| Ελλάδα, Γερμανία

σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

με τους: Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη, Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Τσορτέκη

Ένας μοναχικός και εσωστρεφής σαραντάρης γιατρός φτάνει στην Αντίπαρο για να αναλάβει την τοπική κλινική του νησιού και ο ερχομός του καλοκαιριού τον φέρνει αντιμέτωπο με νιάτα, έρωτες και ψευδαισθήσεις – στην ουσία με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο σκηνοθέτης του «Wasted Youth» ακολουθεί τις αναπάντεχες διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας και ο Μάκης Παπαδημητρίου ενσαρκώνει τα σπαρακτικά αδιέξοδά της σε ένα ενοχλητικά ειλικρινές δράμα που φλερτάρει επιτυχημένα με το θρίλερ. Η ταινία ξεπερνάει τον σκόπελο μιας τυπικής τουριστικής ιστορίας, χωρίς να προδίδει τα οικεία υλικά που συνθέτουν τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις. Το «Suntan», με σύμμαχό του το γερό σενάριο των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Σύλλα Τζουμέρκα, θα λειτουργήσει ως πρότυπο δραματικής ανατροπής των κλισέ για την ηλιόλουστη ραστώνη και τα εξυπνακίστικα Greek καμάκια.

17/1 Youth / Νιότη |124’| Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία

σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

με τους: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz

Ο Φρεντ και ο Μικ, δύο φίλοι που πλησιάζουν τα ογδόντα, είναι σε διακοπές σε ένα όμορφο ξενοδοχείο στους πρόποδες των Άλπεων. Οι δύο φίλοι κοιτούν με περιέργεια και τρυφερότητα τις μπερδεμένες ζωές των παιδιών τους, τα κραυγαλέα νιάτα των σεναριογράφων που δουλεύουν με τον Μικ και τους άλλους ενοίκους του ξενοδοχείου. Αντίθετα με εκείνους, κανείς δεν μοιάζει να ανησυχεί για τον χρόνο που περνά.

Ένα νέο αλληγορικό παραμύθι από τον σκηνοθέτη της «Grande Bellezza». Μία ταινία για το χαμένο χρόνο. Ποιος μπορεί να σταματήσει το χρόνο, ή μάλλον την προσωπική του αγωνία για το χρόνο; Να πάψει να κοιτά πίσω, τα λάθη ή τη δόξα του παρελθόντος, να σταματήσει να αγωνιά και να κάνει άπιαστα όνειρα για το μέλλον; Ποιος μπορεί να αφήσει το εγκεφαλικό του τηλεσκόπιο και να κοιτάξει με διαύγεια απέναντι, δίπλα του, μέσα του; Να εκτιμήσει τη θέα; Να απολαύσει με όλες του τις αισθήσεις το παρόν, το τώρα, τη στιγμή;

24/1 Rams / Δεσμοί Αίματος | 2015 | 93’| Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Πολωνία

σκηνοθεσία: Grimur Hakonarson

με τους: Sigurdur Sigurjonsson, Theodor Juliusson, Charlotte Boving

Η ταινία προβλήθηκε στο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών και ακολουθεί δυο αδέρφια, τον Γκάμι και τον Κίντι, που ζουν σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας με τα πρόβατά τους. Τι κι αν οι φάρμες τους είναι γειτονικές, τα δυο αδέρφια από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερο από 40 χρόνια. Όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός θα τα αλλάξει όλα και θα δοκιμάσει τη σχέση τους.

Μια απολαυστική ιστορία συμφιλίωσης με φόντο την ισλανδική ύπαιθρο που ακροβατεί με επιδεξιότητα ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό. Η αγνότητα των χαρακτήρων μας κάνει να νιώσουμε οικειότητα σαν να παρακολουθούμε περιστατικά όμοια μ` αυτά της παιδικής μας ηλικίας.

31/1 Embrace of the Serpent / Στην Αγκαλιά του Φιδιού | 2015 | 125’| Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή

σκηνοθεσία: Ciro Guerra

με τους: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar

Η ιστορία της σχέσης του σαμάνου Καραματάκε, τελευταίου απογόνου μιας φυλής ινδιάνων του Αμαζονίου, και δύο Βορειοευρωπαίων επιστημόνων που με διαφορά 40 χρόνων ο ένας από τον άλλον αναζητούν ένα σπάνιο φυτό στην τροπική ζούγκλα.

Ποιητική, εικαστικά γοητευτική σύγκρουση ενστίκτου και ορθολογισμού. Γεμάτη δύσκολα ερωτήματα, αναπάντητα ηθικά διλήμματα και συναρπαστικές εικόνες, η ταινία κοιτάζει σαν νόμισμα με δύο όψεις τόσο το δυτικό πολιτισμό όσο και την πρωτόγονη, φυσική αγνότητα. Μιλάει για τη φρίκη («The horror! The horror!» του Τζότζεφ Κόνραντ) και το θαύμα με τρόπο επώδυνα τραχύ όσο και γαλήνια υπνωτιστικό, κερδίζοντας βραβεία στις Κάνες και το Sundance, αλλά και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

7/2 Sing Street | 2016 | 106’| Ιρλανδία, Αγγλία, ΗΠΑ

σκηνοθεσία: John Carney

με τους: Ferdia Walsh-Peelo, Aidan Gillen, Maria Doyle Kennedy

Στο Δουβλίνο της δεκαετίας του ’80 ο Κόνορ αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του. Θα γνωρίσει μια όμορφη κοπέλα που ονειρεύεται να μεταναστεύσει στο Λονδίνο για να γίνει μοντέλο. Για να την προσεγγίσει θα φτιάξει ένα μαθητικό συγκρότημα.

Ο John Carney, σκηνοθέτης του «Once» και του «Begin Again» επιμένει μουσικά, ξετυλίγοντας μια ιστορία ενηλικίωσης και εφηβικών ονείρων με φόντο το Δουβλίνο και τις μουσικές επιτυχίες των 80s. Ένα γοητευτικό, μινόρε παραμύθι ενηλικίωσης με άτυπο πρωταγωνιστή το… πεντάγραμμο. Τα προβλήματα της εφηβείας μπερδεύονται απροσδόκητα στην οθόνη με τις μελωδίες των Cure, Clash, A-Ha, Duran Duran, Spandau Ballet, The Jam και άλλων πολλών μουσικών θρύλων της εποχής.

14/2 Loreak / Λουλούδια |2014| 99’| Ισπανία

σκηνοθεσία: Jon Garano, Jose Mari Goenaga

με τους: Itziar Ituno, Nagore Aranburu, Itziar Aizpuru

Η Άνε είναι μια χαμηλών τόνων μηχανικός, η οποία ζει σε μια αδιατάρακτη συζυγική και επαγγελματική ρουτίνα. Μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να λαμβάνει μια ανθοδέσμη. Κάθε εβδομάδα, ένα μπουκέτο λουλούδια από κάποιον άγνωστο ομορφαίνει τη ζωή της, ξυπνά τα ένστικτά της και φυσικά προκαλεί τριγμούς στη σχέση της. Ποιος είναι αυτός που την πολιορκεί αινιγματικά;

Μέσα από την αλληγορία των λουλουδιών, αποτυπώνεται εξαιρετικά εύστοχα η μεσογειακή ενοχή: μεγαλώνουμε σε οικογένειες που μας μαθαίνουν ότι η ζωή είναι υποχρέωση, ευθύνη. Ξεχνάμε την ομορφιά, ως υπέρτατη υποχρέωση στον εαυτό μας. Όμως έχουμε προσωπικό καθήκον απέναντι στην ευτυχία μας και θα έπρεπε να την ποτίζουμε και να την φροντίζουμε. Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Όσκαρ. Στα «Λουλούδια» τίποτα δε φωνάζει, τίποτα δεν υπογραμμίζεται, τίποτα δεν εξηγείται. Και ταυτόχρονα όλα έχουν νόημα. Όπως ένα μπουκέτο λουλούδια: νομίζεις ότι θα πετάξεις τα χρήματά σου σε κάτι που θα μαραθεί σε λίγες μέρες, ή τα αγοράζεις με όλη σου την καρδιά και τα προσφέρεις ως συνωμοτική χειρονομία ευτυχίας και αγάπης;

21/2 Anomalisa |2015| 90’| ΗΠΑ

σκηνοθεσία: Duke Johnson, Charlie Kaufman

με τις φωνές των: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan

Οι τρεις πρωταγωνιστές δίνουν φωνή στην ιστορία του Μάικλ, ενός διάσημου συγγραφέα βιβλίων αυτοβοήθειας για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες και να τα καταφέρνουν καλύτερα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όμως, παρά τις τόσες ικανότητες του, ο Μάικλ δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του: είναι βυθισμένος στην κατάθλιψη και την εσωτερική μοναξιά. Θα ταξιδέψει ως το Σινσινάτι για να παρουσιάσει ένα βιβλίο του και εκεί θα έχει μια συνάντηση που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη ζωή.

Μια ενδοσκόπηση της ανθρώπινης αδυναμίας για επικοινωνία και το πρώτο «ακατάλληλο για ανηλίκους» animation που κερδίζει οσκαρική υποψηφιότητα. Το «Anomalisa» είναι μια ταινία με φαντασία, χιούμορ, μελαγχολία κι ελπίδα που καταφέρνει να μεταμορφώσει μια απλή ιστορία αναζήτησης νοήματος ζωής και έρωτα σ’ ένα μοναδικό κομμάτι σινεμά που μοιάζει να μιλά μόνο σε σένα.

28/2 Urok/Το Μάθημα | 2014 | 111’| Βουλγαρία, Ελλάδα

σκηνοθεσία: Kristina Grozeva, Petar Valchanov

με τους: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov

Σε μια επαρχιακή πόλη της Βουλγαρίας μια καθηγήτρια αναζητά αυτόν που έκλεψε λεφτά από το συμμαθητή του για να του δώσει ένα μάθημα πάνω στο σωστό και το λάθος. Εκείνη, όμως, ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν βρεθεί σε ανάλογη θέση;

Βασισμένο σε ένα πραγματικό περιστατικό, το σεναριακό και σκηνοθετικό δίδυμο των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλκάνοφ πλάθει με δεξιοτεχνία μία δυστοπική παραβολή της σύγχρονης Ευρώπης και του εγκλωβισμένου πολίτη-μονάδα ανάμεσα στην οικονομική κατάρρευση, τον τρόμο της επιβίωσης, το σιδηρούν σύστημα και τα πεισμωμένα ιδανικά του. «Το Μάθημα» έφτασε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και στις ταινίες – φιναλίστ για το βραβείο LUX, με ένα θέμα που σε παγιδεύει συναισθηματικά και ηθικά από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

7/3 Mountains May Depart / Πέρα από τα Βουνά |2015|131’| Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία

σκηνοθεσία: Zhangke Jia

με τους: Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang

Στην Κίνα του 1999 δυο παιδικοί φίλοι ερωτεύονται την ίδια κοπέλα, η οποία επιλέγει τον πιο πλούσιο και εξωστρεφή από τους δυο. Τι θα συμβεί δεκαπέντε χρόνια αργότερα;

Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών του 2015, μια φιλόδοξη και διαφορετική σε ύφος ταινία από τον σημαντικότερο Κινέζο σκηνοθέτη της νέας γενιάς, ο οποίος κινηματογραφεί ιστορίες που φαίνονται πολύ απλές, αλλά εντέλει καθεμιά τους είναι μια συγκλονιστική και γενναία κατάθεση για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο. Η ταινία αποτυπώνει την εξέλιξη και δυτικοποίηση της Κίνας, τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και τις αλλαγές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

14/3 Asphalte / Άσφαλτος |2015|100’| Γαλλία

σκηνοθεσία: Samuel Benchetrit

με τους: Isabelle Huppert, Gustave Kervern, Valeria Bruni Tedeschi

Σε μια εργατική πολυκατοικία στα προάστια του Παρισιού τρεις απροσδόκητες συναντήσεις θα φέρουν κοντά έξι μοναχικούς ανθρώπους.

Διακριτικό, σουρεαλιστικό χιούμορ, ζωντανοί χαρακτήρες και αποστασιοποιημένη σκηνοθετική προσέγγιση δημιουργούν ένα απόλυτα γνώριμο, μα ταυτόχρονα αλλόκοτο κινηματογραφικό σύμπαν: αυτό του Τζιμ Τζάρμους, του Άκι Καουρισμάκι, αλλά και του Ρόι Άντερσον, όπου τρυφερότητα, αμηχανία, στεγνός ρεαλισμός και αίσθηση του παραλόγου συνυπάρχουν αρμονικά, βγαλμένα μέσα από την αληθινή ζωή της σύγχρονης αστικής αλλοτρίωσης. Το «Asphalte» είναι υπέροχα φωτογραφημένο, πικρά αστείο, με μια μελαγχολία που συναγωνίζεται τη στέπα των προαστίων. Ένα σπονδυλωτό κωμικό μωσαϊκό που γρήγορα θα κάνει το παράδοξο να μοιάζει φυσιολογικό.

21/3 Dheepan / Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα |2015| 115’| Γαλλία

σκηνοθεσία: Jacques Audiard

με τους: Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby

Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην μαχητής των Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Οι τρεις τους μοιάζουν με μια κανονική οικογένεια και θα προσπαθήσουν να ζήσουν μια κανονική ζωή, μόνο που στην άκρη της «κανονικής» ζωής τους, το ύφασμα του ψέματος που τείνουν και οι ίδιοι να πιστέψουν είναι εμφανές ότι ξεφτίζει, με τον ίδιο τρόπο που ένα ανησυχητικό όνειρο επανέρχεται σαν σκιά από το παρελθόν, στην διάρκεια της ταινίας.

Μιλώντας για τις δεύτερες ευκαιρίες και για τα υλικά που χτίζουν μια οικογένεια ή ενώνουν τους ανθρώπους το «Dheepan» είναι ένα βαθιά γοητευτικό, τεταμένο, συγκινητικό μα ποτέ γλυκερό δράμα, που σε παρασύρει ολοκληρωτικά. Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για μια ειλικρινή, επώδυνα ρεαλιστική ματιά στο σκληρό τίμημα ενσωμάτωσης κάθε ξένου στον «δυτικό παράδεισο». Πικρός, συγκινητικός και βαθιά πολιτικός, ο Ζακ Οντιάρ («Προφήτης», «Σώμα με Σώμα»), παραμένει ταυτόχρονα κοινωνικά επίκαιρος και κινηματογραφικά διαχρονικός.

28/3 Ein Geschenk der Götter / Δώρο των Θεών |2014| 102’| Γερμανία

σκηνοθεσία: Oliver Haffner

με τους: Katharina M. Schubert, Adam Bousdoukos, Paul Faßnacht

Απολυμένη ηθοποιός από το θέατρο όπου δούλευε χρόνια, η 36χρονη Άννα βρίσκεται στην ουρά του γραφείου ευρέσεως εργασίας και από εκεί επικεφαλής μιας ομάδας ανέργων, οι οποίοι, αντί να παρακολουθήσουν μαθήματα πληροφορικής, αναγκάζονται να κάνουν πρόβες για το ανέβασμα της «Αντιγόνης».

Τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου το 2014 με το Βραβείο Κοινού, αλλά και με το Βραβείο της Καλύτερης Παραγωγής. Γυρισμένη εν μέρει και στην Ελλάδα, με τους Katharina Marie Schubert – υποψήφια για το Γερμανικό Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Α’ Γυναικείου Ρόλου 2015 – και τον Αδάμ Μπουσδούκο – το υποκριτικό alter ego και προσωπικό φίλο, του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν – στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

8/11 Η Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη | 2015 | 113’| Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο

σκηνοθεσία: Jaco Van Dormael

με τους: Pili Groyne, Benoit Poelvoorde, Catherine Deneuve

 

Ο Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες. Κυνικός, σαδιστής και αυταρχικός, διασκεδάζει σκαρώνοντας φάρσες και καταστροφές σε βάρος της ανθρωπότητας. Η μικρή του κόρη, όμως, επαναστατεί, δραπετεύει από το διαμέρισμα στο οποίο είναι κλεισμένη και κατεβαίνει στον κόσμο αποφασισμένη να τον αλλάξει και να ξαναγράψει την Καινή Διαθήκη.

 

Το πνεύμα των Μόντι Πάιθον μπορεί να λάμπει από υπερηφάνεια, αφού η Ολοκαίνουρια Καινή Διαθήκη φλερτάρει με την σατιρική ανατρεπτικότητα των Βρετανών κωμικών με μια πρωτότυπη και κατά βάθος αισιόδοξη ανάγνωση της Καινής Διαθήκης και το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Μετά την επίσημη συμμετοχή της ταινίας στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, στο Φεστιβάλ Καννών, η ανατρεπτική κωμωδία αποτέλεσε την υποψηφιότητα του Βελγίου για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ