Παγίδες θανάτου για τα πουλιά στην Κομοτηνή είναι τα κτίρια με τζάμια – καθρέφτες καθώς μπερδεύονται από τις αντανακλάσεις και πέφτουν με δύναμη πάνω τους, σπάζοντας τη ραχοκοκαλιά τους. Χιλιάδες είναι τα πουλιά που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, προσκρούοντας με δύναμη σε μεγάλες τζαμαρίες κτιρίων σε μεγαλουπόλεις. Όπως συμβαίνει σε ένα κτίριο, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, όπου κάθε μέρα, ένα τουλάχιστον νεκρό πουλί, εντοπίζεται κάτω από τα τζάμια του.
«Έχουν σκοτωθεί χιλιάδες πουλιά στο συγκεκριμένο κτίριο»
«Υπολογίζουμε ότι στο συγκεκριμένο κτίριο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες πουλιά τα τελευταία 10 χρόνια. Η αντανάκλαση των δένδρων που βρίσκονται φυτεμένα δίπλα στο κτίριο, προσελκύει και μπερδεύει τα πουλιά, κάτι που βέβαια μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς φυσική βλάστηση» αναφέρει ο βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Δημήτρης Μπούσμπουρας.
Μαζικοί θάνατοι πουλιών είχαν καταγραφεί παλαιότερα και στα διαφανή υαλοπετάσματα της Αττικής οδού και σε πολλά άλλα κτίρια με τζάμια, όχι απαραίτητα σαν καθρέφτες. «Μάλιστα, σε γραφεία στο Άστρος, παλιά, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν αυτό που συμβαίνει και το κατάλαβαν από τον ήχο της πρόσκρουσης» προσθέτει ο βιολόγος.
«Το πρόβλημα είναι γενικευμένο αν και η λύση είναι σχετικά εύκολη» επισημαίνει ο κ.Μπούσμπουρας, ο οποίος με τους συνεργάτες του Στρατή Μπουρδάκη και Λαυρέντη Σιδηρόπουλο και με τη βοήθεια των ενοικιαστών του κτιρίου στην Κομοτηνή, προχώρησαν σε άμεσα μέτρα.
«Η λύση είναι απλή. Επειδή το κτίριο είναι νοικιασμένο και δεν μπορούσαμε να βάλουμε κάτι μόνιμο, τυπώσαμε φωτογραφίες με φιγούρες – αντίγραφα αρπακτικών πουλιών για να τρομάζουν και να διώχνουν μακριά τα μικροπούλια» διευκρινίζει. Ηδη τοποθετήθηκαν τα πρώτα αυτοκόλλητα αλλά θα προστεθούν πολλές φιγούρες και ανακλαστικές ταινίες και στα χαμηλότερα υαλοπετάσματα γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά είδη πουλιών πετούν χαμηλά.
Ωστόσο, αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες ως μονιμότερη λύση, είναι το βάψιμο της σιλουέτας σε κάθε τζάμι ή την τοποθέτηση μεμβάνης. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαγορευτεί η χρήση καθρεφτών και να επιβληθεί στα κτίρια με μεγάλες τζαμαρίες, να υπάρχουν μερικά σήματα ανά τετραγωνικό μέτρο ή γραμμές οριζόντιες, εμφανείς από μακριά προκειμένου να δίνουν την αίσθηση στα ζώα ενός συμπαγούς κτιρίου» λέει ο κ. Μπούσμπουρας, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ετοιμάζει να υποβάλλει στο υπουργείο περιβάλλοντος, έκθεση με στοιχεία για το επίμαχο ζήτημα προκειμένου να ληφθούν μέτρα πρόληψης.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Σωστότατη γνώμη , και κανονικά πρέπει να επιβληθεί σε όλα τα μεγάλα Γυάλινα κτήρια .. και ειδικά στην Αθήνα στα καινούργια κτήρια της Λεωφόρου Κηφισίας που είναι γεμάτη από αυτά ..