«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Ο γνωστός και πολύ αγαπητός καλλιτέχνης Γιάννης Καλατζής, έφυγε σε ηλικία 74 ετών.
Είχε γεννηθεί στις 29 Απριλίου 1943 στη Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδαία καριέρα στο ελληνικό τραγούδι, τη δεκαετία του 60 και του 70…
Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του, ωστόσο ο καλλιτέχνης αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό διάφορα προβλήματα με την υγεία του…
Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, από γονείς που είχαν βρεθεί στη συμπρωτεύουσα ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Δύσκολες οι εποχές, καθώς ο πατέρας του ήταν φούρναρης και με μεγάλο κόπο κατάφερνε να συντηρεί την οικογένειά του, ενώ έφυγε πρόωρα από τη ζωή όταν ο Γιάννης ήταν μόλις εννέα ετών.
Έτσι, ο μικρός τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο αναγκάζεται να βγει στη βιοπάλη για το μεροκάματο κάνοντας διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα σπουδάζει μηχανικός στον «Ευκλείδη».
Ωστόσο, το «μικρόβιο» της μουσικής θα μπει από πολύ νωρίς μέσα του και στα 14 του θ’ αγοράσει την πρώτη κιθάρα του, κρατώντας το κρυφό από τη μητέρα του αφού εκείνη την εποχή οι μουσικοί και οι τραγουδιστές θεωρούνταν …άτομα του υποκόσμου!
Μαζί με δύο φίλους του, θα δημιουργήσουν το «Τρίο Μορένο» (ήταν της μόδας τότε τέτοιου είδους σχήματα) και θα ξεκινήσουν εμφανίσεις σε διάφορες ταβέρνες της Θεσσαλονίκης.
Κάποια βραδιά σε μια απ’ αυτές, θα βρεθεί ο -σπουδαίος ερμηνευτής κι εξαιρετικά δημοφιλής εκείνα τα χρόνια- Τώνης Μαρούδας, θ’ ακούσει τα τρία παιδιά, θα ενθουσιαστεί και θα τους προτείνει να εμφανιστούν μαζί του στην Αθήνα.
Το 1969 θα ηχογραφήσει «Το λεβεντόπαιδο» για την ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τη «Γοργόνα» (γνωστό και ως «Στην απάνω γειτονίτσα») που αμφότερα θα γίνουν επίσης μεγάλες επιτυχίες, ενώ την επόμενη χρονιά (1970) θα είναι μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα οι βασικοί ερμηνευτές στο δεύτερο δίσκο που ετοιμάζουν συνθέτης και στιχουργός με τίτλο «Θαλασσογραφίες».
Εκεί, θα ηχογραφήσει ξανά τη «Γοργόνα» με νέα ενορχήστρωση και τα πασίγνωστα «Σ’ αγαπώ-σ’ αγαπώ», «Τζαμάικα» και «Κόκκινο γλυκό μου στόμα»…
Πλέον, ο Γιάννης Καλατζής είναι από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές και οι επιτυχίες του με τους Λοΐζο-Παπαδόπουλο συνεχίζονται με φρενήρη ρυθμό. Το 1971 όλη η χώρα θα τραγουδάει το «Παραμυθάκι μου» (που ακούστηκε ακόμη και στη θρυλική ταινία «Ο εξορκιστής») και το 1972 το «Μη γαρύφαλλό μου».
Στα τέλη εκείνης της χρονιάς θα συμμετάσχει στον τρίτο και τελευταίο δίσκο που κάνουν από κοινού οι δύο δημιουργοί. Πρόκειται για το «Να ‘χαμε τι να ‘χαμε», όπου ο Καλατζής κάνει νέες μεγάλες επιτυχίες με το «Παποράκι» και τον «Κουταλιανό».
Η τεράστια επιτυχία του «Δελφινιού» έκανε τον Γιάννη Καλατζή πασίγνωστο και δημοφιλή σε χρόνο μηδέν.
Το θάνατό του ανακοίνωσε στο Facebook ο Έλληνας στιχουργός Ηλίας Φιλίππου.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Καλατζής
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Ο Καλαντζής αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη.
Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου – Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, και Τόλης Βοσκόπουλος. Καλατζής συμμετείχε στο άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί απο το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.
Τα πιο γνωστά του τραγούδια
- Γοργόνα (Μουσική – Μάνος Λοΐζος)
- Παποράκι του Μπουρνόβα (Μουσική – Μάνος Λοΐζος)
- Δελφίνι, δελφινάκι (Μουσική – Μάνος Λοΐζος)
- Τζαμάϊκα (Μουσική – Μάνος Λοΐζος)
- Το λεβεντόπαιδο (Μουσική – Μάνος Λοΐζος)
- Το Παλιό Ρολόι (Μουσική – Μάνος Λοΐζος)
- Ξενάκι είμαι και θα’ρθώ (Μουσική – Σταύρος Κουγιουμτζής)
- Ο Σταμούλης ο Λοχίας (Μουσική – Γιώργος Κατσαρός)
- Παραμυθάκι μου (Μουσική – Μάνος Λοΐζος) (το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία «Ο Εξορκιστής»)
…πόσα τάληρα γυρεύεις να μας στον Πειραιά…..Α ρε ο συγχωρεμένος πόσο δίκιο είχε ο Γ.Καλαντζής…άντε και στα δικά μας!!!