ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η «Η Τήλος της Ήριννας» του Κ. Ε. Σκανδαλίδη, η τιμητική αναφορά στον Τ. Αλιφέρη & ο… Νταβούτογλου που του σύστησε ο Τέλης για το νέο βιβλίο που ετοιμάζει για το «Κονιαριό»

5
2256

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχου Δ. Χούπη, του δημ. συμβούλου & πρ. Υπουργού Αρ. Παυλίδη, του πρ. Δημάρχου Θ. Βαρκά, εκπροσώπων φορέων, συντοπιτών μας αποδήμων και ανθρώπων των γραμμάτων, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Χάνι η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη με τίτλο «Η Τήλος της Ήριννας».

Την παρουσίαση έκαναν τα μέλη του ΠΟΚ Ο ΦΙΛΗΤΑΣ: Μ. Τουλαντά – Παρισίδου, Ξ. Αγρέλλη, Ν. Τλε, Θ. Διακογιάννης, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή και ο Πρόεδρος του Ομίλου Κ. Ιωάννου (ο οποίος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου, Τάσο Αλιφέρη)

Η εργασία αυτή μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία αλλά και έρευνα, αναφέρεται:

-στο Μέρος Ι στην πλούσια μυθολογία και ιστορία του νησιού της Τήλου
-Τη μορφολογία και τη γεωγραφία της
-Τη χλωρίδα και την πανίδα της
-Τους ανθρώπους που τη σημάδεψαν μέσα στο χρόνο
-Το μουσείο και τον χώρο εύρεσης των σκελετών των νάνων-
ελεφάντων.

-στο Μέρος ΙΙ εξετάζεται η ζωή και το έργο της μεγάλης λυρικής ποιήτριας Ήριννας, εφάμιλλης του Ομήρου κατά τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο αποτελείται από 170 σελίδες, πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, έχει ενσωματωμένο δίφυλλο έγχρωμο χάρτη του νησιού με τα σημαντικότερα τοπωνύμια, ενώ το εξώφυλλο κοσμεί πίνακας του Βάλια Σεμερτζίδη με την Τήλο, από τη συλλογή του Ε.Β.Ε.Δ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον αείμνηστο Δήμαρχο του νησιού Τάσο Αλιφέρη στην προσωπικότητα και το έργο του οποίου αναφέρθηκαν τα μέλη του ΦΙΛΗΤΑ κατά την παρουσίαση, ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά και ο Αρ. Παυλίδης στην σύντομη παρέμβασή του.

Η αναφορά του συγγραφέα:

Δυο λόγια μόνο για το βιβλίο μου θέλω με την ευκαιρία να πω. Η Τήλος σήμερα πια τα έχει όλα αυτά. Αξιοζήλευτο περιβάλλον, αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα που αποτυπώνουν την μακραίωνη ελληνική ιστορία του νησιού:
Από τους νάνους ελέφαντες και το Σπήλαιο του Χαρκαδιού, ως τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα της προϊστορικής, της αρχαϊκής, της κλασικής, της ελληνιστικής, της ελληνορωμαϊκής, της βυζαντινής και της ιπποτικής περιόδου,
– τα επτά της κάστρα,
– το πλήθος των εκκλησιών της βυζαντινής και της ιπποτικής περιόδου που ίσως φτάνουν τις 250 σε αριθμό,
– το ιστορικό μοναστήρι του Άι Παντελέημονα που είναι για τους Τηλιακούς ό,τι και ο Πανορμίτης για τους Συμιακούς,
– ως τα 100 και πλέον είδη πουλιών που ενδημούν στο νησί, καθώς και τα 16 ημερόβια λεπιδόπτερα έντομα, τη χελώνα καρέτα-καρέτα, τα δελφίνια, τη φώκια,
– κι ως τους οικότοπους στα Λιβάδια και στη Ψευδοστέππα και τις μοναδικές παραλίες 75 χιλ. περίπου, όπως εκείνες στην Έριστο, στη Μισσαριά, στη Σκάφη, στον  Άγιο Αντώνιο, στα Λεθρά, στην Πλάκα, στο Θολό και στον Άγιο Σέργιο.

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτά που με συνεπήραν ως ιστορία και πολιτισμός, ως περιβάλλον και οικοσύστημα που προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο πλούσιο παρελθόν του και την ίδια την επιβίωση και την ανάπτυξη του νησιού.
Κυρίως με συνεπήρε η περίπτωση της δεκαεννιάχρονης πανέμορφης ποιήτριας σ’ αυτό το μικρονήσι του Αρχιπέλαγου του Αιγαίου, δίπλα στην Κνίδο και την πατρίδα του Ιπποκράτη, πλάι στη Νίσυρο του Πολυβώτη και των ηφαιστείων που τη φωνάζανε ‘Ηριννα και τη μάλωνε η σκληρόκαρδη και παράξενη μάνα της να μην απαγγέλλει τα ποιήματά της και θυμωμένη της έδινε τη ρόκα για να κλώσει το νήμα κι άλλες φορές την έβαζε στον αργαλειό να υφάνει, επειδή την ήθελε αλεφανταριά, υφάντρα, αλεκάτη, όπως συνήθιζαν να λένε τις στεροκόρες στο νησί.

Μα ‘κείνη που είχε το γλυκό χρώμα της παρθένας κι ήτανε σαν το κρίνο της Ανύτης  και τα λευκά κρίνα της Μοϊρώς και τα ρόδα της Σαπφώς και τον νάρκισσο του Μελανίππου και τη μυρωδιαστή ίριδα της Νόσσιδας και το σάμψυχο του Ριανού και το ζουμπούλι του Αλκαίου, κλεινότανε στο δωμάτιό της κι απάγγελλε τους στίχους της. Κι έφτασε να λέει ο κόσμος πως μόνον ο Όμηρος και η Σαπφώ παράβγαιναν στην τέχνη της.
Ως κατακλείδα επιλέγω ένα ολιγόστιχο επίγραμμα ενός ανώνυμου επιγραμματοποιού αφιερωμένο στη μεγάλη ποιήτρια Ήριννα, σε μετάφραση δική μου:

Ένα κεράκι τόσο δα σαν της Σαπφώς είναι το έργο της,
μικρό, πολύ μικρό, φτιαγμένο απ’ το μέλι των Μουσών.
Δεκαεννιάχρονο κορίτσι, κι οι στίχοι της μόλις τριακόσιοι·
μα όσο αξίζουν του Ομήρου, άλλο τόσο και της Ήριννας.
Κι αν τη φοβέριζε η μάνα της, τ’ αδράχτι και τον αργαλειό
να νοιάζεται και τίποτ’ άλλο, εκείνη τις Μούσες αγαπούσε.
Μπορεί τα μελικά τραγούδια της Σαπφώς να ’ταν καλύτερα,
μα στα εξάμετρα άσματα η Ήριννα την είχε ξεπεράσει.

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης

Ο Κώστας Ευσταθίου Σκανδαλίδης γεννήθηκε στην Κω το 1946 και κατοικεί από το 1960 μόνιμα στη Ρόδο. Διετέλεσε επί χρόνια τραπεζικός, σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και υπήρξε πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών της Ρόδου. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, ενώ την τριετία 1985 – 87 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διεύθυνε την Δωδεκανησιακή εφημερίδα «Τα νέα της Δωδεκανήσου». Ανέπτυξε επίσης πλούσια κοινωνική δράση από την οποία αξίζει να σταθούμε νομίζω στο ότι υπήρξε,
– εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας (1987 – 1989).
– Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ροδίων (1992 – 1998)
– Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νησιών της Ευρώπης (1992 – 1994)
– Γενικός γραμματέας του Δήμου Ροδίων (2004 – 2006).

Το πνευματικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο και αφορά κυρίως τα Δωδεκάνησα. Άρθρα, μελέτες, παρουσιάσεις σε συνέδρια και 9 βιβλί.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης προανεήγγειλε ότι το επόμενο βιβλίο του θα είναι για το «Κονιαριό» και παρακαλεί όποιον συμπατριώτη μας έχει στοιχεία ή γνώσεις για αυτό να έρθει σε επαφή μαζί του. Οπότε, ο Τέλης δεν έχασε την ευκαιρία και του είπε ότι αυτός που κατάγεται από το Κονιαριό και έχει πλήρη στοιχεία για τους πρώτους εποίκους από το Ικόνιο της μικράς ασίας είναι ο Τούρκος πρ. Πρωθυπουργός και ακαδημαϊκός Αχμέτ Νταβούτογλου.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φανταστείτε πως ο άνθρωπος που υπήρξε Δήμαρχος Κω για 23 χρόνια και όλα τα τσιράκια του και τα …… που τον περιτριγύριζαν δεν πατάνε σε εκδηλώσεις

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ