ΘΕΜΑ: Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά Europa Nostra 2017: στους νικητές 2 έργα από την Ελλάδα: η αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα και του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο
Με την ευχή να βραβευτεί κάποτε και το νησί μας σε αυτή ή σε κάποιο παρόμοιο διαγωνιστικό πεδίο, διαβάζουμε για τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2017 (29 βραβευθέντες για το υποδειγματικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης). Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε 202 συνολικά υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από φορείς αλλά και ιδιώτες, από 39 Ευρωπαϊκές χώρες και επέλεξε τους νικητές. Πολίτες από όλον τον κόσμο μπορούν να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου για το Βραβείο Κοινού και έχουν την πιθανότητα να κερδίσουν ένα ταξίδι στην Φινλανδία και να παραστούν ως φιλοξενούμενοι της Europa Nostra στην Τελετή Απονομής στην ιστορική πόλη Turku 15η Μαΐου.
▪ Ancient city of Karthaia, Island of Kea, GREECE: Το έργο το οποίο διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στο παρελθόν με την συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.
▪ Bastion of the Grand Master‘s Palace in Rhodes, GREECE :Το έργο έχει αναδείξει αυτό το σημαντικό τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πόλης της Ρόδου και βοήθησε να ανακτηθεί η τοπογραφία στη θέση του φρουρίου. Έχει επίσης δημιουργήσει ένα νέο χώρο δημόσιων δραστηριοτήτων, επισφραγίζοντας το καθεστώς του Παλατιού ως κέντρο εκδηλώσεων στην πόλη είπε η κριτική επιτροπή. (Europa Nostra: Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία για την πολιτιστική κληρονομιά 40 χωρών της Ευρώπης από το 1963., φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης).
— Παράλληλο έργο: ‘’Αρχαιολογικός περίπατος στη σύγχρονη Κω μήκους 4 χιλιομέτρων και 400 στρεμμάτων! Ο φιλόδοξος στόχος; Μια «αρχαιολογική πόλη»! Μια Πόλη πρότυπο με την συνύπαρξη του ιστορικού κέντρου με τις αρχαιότητές του και με το δομημένο περιβάλλον, χωρίς να απομονώνονται οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους! Σημαντική η συμβολή της θέσπισης από την περίοδο της Ιταλοκρατίας των 8 αρχαιολογικών ζωνών, οι οποίες ισχύουν ακόμη και σήμερα με την προσθήκη απαλλοτριωμένων οικοπέδων. Ο περίπατος αρχίζει, από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο Συνοικία του Λιμένος- Αγορά και φθάνει νότια ως την Κάζα Ρομάνα και το Ωδείο. Στα δυτικά εκτείνεται από τον Δυτικό Αρχαιολογικό χώρο ως το Στάδιο και τις Θέρμες που βρίσκονται στην περιοχή των Δελφινιών και καταλήγει στο κάστρο της Νεραντζιάς. Τρεις είσοδοι, η μια από το λιμάνι, η δεύτερη από την πύλη του Φόρου και η τρίτη από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, οδηγούν στη Συνοικία του Λιμένος Αγορά την πρώτη στάση του περιπάτου … κατά τους σχεδιαστές.
—Ο σεβασμός στο σχέδιο (4,5 εκ. ευρώ) θα επέβαλλε την απαλλαγή του από πρωτοβουλίες (δυστυχώς δημοτικές) τοποθέτησης αγαλμάτων και ομπρελών με τραπεζοκαθισματα (για να αποκτήσει λέει …ζωή ο χώρος!!!) αντί της αναγκαίας πεζοδρόμησης της Λ. Βύρωνος.
Το πώς συμπεριφερθήκαμε και πως ακόμη συμπεριφερόμαστε στην παλιά πόλη και στον πολεοδομικό και οικιστικό πλούτο της Ιταλικής περιόδου είναι γνωστό και ο Αρχαιολογικός περίπατος δεν μπορούσε να περιμένει άλλη αντιμετώπιση!
Ας μην απογοητευόμαστε αφού κάποτε όλα αλλάζουν!
Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)
[…] Το διαβάσαμε εδώ:AegeaNews Διαβάστε περισσότερα… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
Τρία χρόνια είσαι στην υπηρεσία του Δημάρχου.Πιστός ,υπάκουος,καλό παιδί.Γιατί δεν τα αλλάζεις; Γιατί δεν πετάς τα αγάλματα, και τα τραπεζοκαθίσματα; Ποιόν τελικά κοροϊδεύεις; Τελείωσες. Ασκείς εξουσία και για πέντε χρόνια μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Ξύπνα.Δεν είσαι πια Συμπαράταξη Ελπίδας να τσαμπουνάς ανοησίες.Δούλεψε και λέγε μας πια για αυτά που πράττεις. Όχι για εκείνα που έπρεπε να κάνουν κάποιοι άλλοι. Άτε μας τα έχεις πρήξει.
ΕΣΥ ΚΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.
Η ελληνικη καταρα που μας δερνει και που οι Ιταλοι αρχιτεκτονες την ονομαζουν «paura del vuoto» δηλαδη ο φοβος του κενου στον δημοσιο χωρο και η παραλογη αναγκη μας να γεμισουμε οτιδοιποτε μας περιβαλει, μας οδηγει παντα στο φαινομενο ωραιες πλατειες να γεμιζουν αργα ή γρηγορα με αστεια αγαλματα, καρεκλες, ομπρελες, ζαρντινιερες, παγκους κ.ο.κ Στην Ελλαδα η εννοια της αδειας πλατειας δεν υφισταται …
Κατ´ επέκταση και οι παραλίες της Κω…
τι έκτρωμα ειναι αυτο στην δευτερη (τρισδιάστατη) φωτογραφία?
Όλοι οι άνεργοι μηχανικοί στην τοπική εξουσίαν η την υπηρεσία της για ένα μισθό Μήπως είδαμε στον τόπο μας μέχρι σήμερα κάτι το καλό?