Επίκαιρη όσο ποτέ, η θεατρική κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλη «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» από τους μαθητές του ΓΕΛ Ζηπαρίου

0
5103


Η παράσταση είναι βασισμένη στο εμβληματικό αντιπολεμικό έργο του μεγάλου δραματουργού
Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη η θεατρική κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλη «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»που ανέβηκε από τους μαθητές του ΓΕΛ Ζηπαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Πυλίου «Γαληνός Φλάσκος», με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ.Αργυρώ Γεροβασίλη. Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους, οδιευθυντής του σχολείου και περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Κρητικός, ο δήμαρχος Κω θεοδόσης Νικηταράς ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την πρωτοβουλία της επιλογής του έργου, ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Καμπουράκης , η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ, Κ.Ελβάν Κοτζαογλάν, ο κοινοτικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβέρης, γονείς και φίλοι των μαθητών.
Το έργο, ένα από τα πρώτα θεατρικά του Καμπανέλλη, καταφέρνει να περάσει στη σφαίρα του διαχρονικού πια, καθώς πρωτογραμμένο το 1951, και μιλώντας εκ του θέματος για το 305 π.Χ., μοιάζει δυστυχώς να γράφτηκε για την σημερινή μας εποχή, στον απόλυτο βαθμό. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, αυτός ο μεγάλος μας συγγραφέας παγκόσμιας κλάσης, έγραφε και ξαναέγραφε με κάθε αφορμή τον «Μπαμπά τον Πόλεμο» όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Στο πέρας της ζωής του οι πολεμικές συνθήκες ήταν ακατάπαυστες και οι πόλεμοι που βίωσε ο ίδιος πολλοί και συνεχείς. Άλλωστε όπως είπε και ο Ζαν Ζυρωντού “η ειρήνη είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο πολέμων”.
Λίγα λόγια για το έργο
«Φιλόξενος: Αγαπώ αυτή την πατρίδα σημαίνει πως είμαι διατεθειμένος να τα προσφέρω όλα στους ξένους!»
Η Ρόδος του 305 π.Χ. έχει μετατραπεί σε έναν τουριστικό παράδεισο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες βελτιώνονται συνεχώς και οι κάτοικοι παλεύουν να διατηρήσουν τον πλούτο και την ιδιοκτησία τους, μέσα σε ένα καθεστώς πολιτικής ουδετερότητας. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται όταν το νησί τους αποκτά στρατηγική σημασία για τα σχέδια των κατακτητών. Θα καταφέρουν οι πολίτες της Ρόδου να γλιτώσουν από την πολεμική μανία του Δημήτριου του Πολιορκητή; Και ποια είναι τα μέσα και τα όπλα για την επιβίωσή τους;
Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τη χαρακτηριστική του οξύνοια και την πολιτική του διορατικότητα, δημιουργεί μια ευφάνταστη κωμωδία, στηλιτεύοντας την κερδοσκοπική και μικρονοϊκή τουριστική δραστηριότητα, μέσα από διαδικασίες υποτέλειας και ξεπουλήματος των αξιών. Σατιρίζοντας την έλλειψη πολιτικής συνείδησης των κατοίκων της Ρόδου, ο συγγραφέας σχολιάζει παράλληλα, τον άρρηκτο δεσμό της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης με την πολεμική δραστηριότητα. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ο πόλεμος είναι ο μπαμπάς… του κέρδους, της μεγαλομανίας, της απληστίας.

Πηγή: https://www.kostv.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ