Το αδιαχώρητο στην παρουσίαση βιβλίου του Τιμολέοντα Κουτσουράδη «Το Χρονικό της Δίκης και της Εκτέλεσης των Έξι»

0
870


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με πολύ κόσμο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η παρουσίαση του βιβλίου του Τιμολέοντα Κουτσουράδη
Το βιβλίο του Τιμολέοντα Κουτσουράδη με τίτλο «Το Χρονικό της Δίκης και της Εκτέλεσης των Έξι» παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κω με την στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2022 την Τετάρτη 10 Αυγούστου στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο-Χάνι.
Το βιβλίο παρουσίασε ο Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, ενώ στον εσωτερικό χώρο του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου λειτουργεί Έκθεση με αυθεντικό αρχειακό υλικό. Την εκδήλωση «άνοιξε» και χαιρέτισε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Τέτη Φάκκου, ενώ το βιογραφικό του συγγραφέως ανέγνωσε η γραμματέας του Λυκείου Ευαγγελία Τσάμπαλα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωου και Νισύρου κκ Ναθαναήλ, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο έπαρχος Κω Νισύρου Γιάννης Καμπανής, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Αβρίθης, Σέβη Βλάχου, ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής Γιώργος Κυρίτσης, ο τ. βουλευτής Δωδ/σου Ηλίας Καματερός, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σμαραγδή Παρισιδη, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κω Μανώλης Χατζηάμαλος, η πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Κω Μαρία Φρατζάκη,ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Κω » Ο Ηρόδοτος» Αλέκος Μαρκόγλου, η πρόεδρος της ΕΓΕ Κω Μαίρη Φάκκου, η πρόεδρος του «Φιλητά» Μαρία Παρισίδη, η πρόεδρος της οργάνωσης τμήμα Κω «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» Τασία Μπεσίρη, η πρόεδρος του συλλόγου Κρητών «Ο Τάλως» Αργυρώ Δασκαλάκη, ο πρόεδρος των απανταχού Κώων Αποδήμων Νίκος Ιτσινές και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το αίθριο του Λαογραφικού Μουσείου.
Αμέσως μετά την παρουσίαση , οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα σπάνια εκθέματα της έκθεσης από την προσωπική συλλογή του Τιμολέοντα Κουτσουράδη και να δροσιστούν με κέρασμα σαγκριά και σουμάδα, από τις φιλόξενες κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Κω.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…
Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922.
Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν.
Στο πόρισμα της Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν να δικασθούν στο έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920 – 1922:

Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην Πρωθυπουργός)
Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην Πρωθυπουργός )
Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη)
Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη)
Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος ε.α. (53 ετών, Υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη)
Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος ε.α. (54 ετών, Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη)
Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης)

Το δίκαιο αίτημα των κατηγορουμένων να δικασθούν από το Ειδικό Δικαστήριο κατ’ εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών απορρίφθηκε από τον Πάγκαλο με εξωνομική αιτιολόγηση. Τρεις μέρες νωρίτερα (21 Οκτωβρίου) είχε συγκροτηθεί το έκτακτο στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Οθωναίο.
Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού. Η εκτέλεση των 6 έγινε, κυρίως, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα και όχι γιατί πραγματικά είχαν διαπράξει προδοσία σε βάρος της Ελλάδος.

πηγή: https://www.kostv.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ