Πλήθος κόσμου και μεγάλο ενδιαφέρον στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σταμάτη Αλαχιώτη …»και οι θεοί λαθεύουν!» στο Χάνι

8
1691

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Παρουσία πολλών συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε απόψε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σταμάτη Αλαχιώτη »… και οι θεοί λαθεύουν!» από τις Εκδόσεις »Ελληνικά Γράμματα». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2022 από τον Πνευματικό Όμιλο Κώων »Ο Φιλητάς», πάντα με τη στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι).
Το βιβλίο παρουσίασαν με ξεχωριστό τρόπο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο Βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης και ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Καματερός
Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και Πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητας» Μαρία Τουλαντά-Παρισίδη.
Τον εξαίρετο Κωο επιστήμονα και συγγραφέα με καταγωγή από το Ασφενδιού, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, η αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού, Σέβη Βλάχου, η αντιδήμαρχος Γεωργία Κασσιώτη, ο Ιμάμης Κω, Ιρφάν Τράμπα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ν.Αιγαίου, Διονυσία Κασσιώτη, ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής», Γιώργος Κυρίτσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Νικολιός Χατζηνικολάου, και Γιάννης Φραγκούλης, η πρόεδρος ΒΑΚΟΥΦ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν, η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, δρ. Κατερίνα Γαβαλά, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θεόκριτος», Γιάννα Γραβάνη, ο ιατρός και Γ.Γ του ΔΙΙΚ, Γιώργος Τάλλαρος και ο αγαπημένος μουσικός του νησιού μας, Μάνος Πόγιας.
Λίγα λόγια για το νέο βιβλίο του Σταμάτη Αλαχιώτη ‘’… και οι θεοί λαθεύουν!’’
Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, το βιβλίο με τον ελκυστικό τίτλο και το ακόμη πιο θελκτικό εξώφυλλο, εκτυλίσσεται με μυθιστορηματικό τέμπο, σε ένα μεταμοντέρνο κόσμο όπου καλπάζουν ανεξέλεγκτα νέες τεχνολογίες, νέες ατομικές και κοινωνικές αξίες, νέες σκλαβιές και δουλείες, προκαλώντας μείζον τεχνοηθικό πρόβλημα λόγω της κακής και αστόχαστης χρήσης αντί της συνετής και χρήσιμης αξιοποίησής τους. Πρόκειται για την ιστορία μιας αρχικά ηθικότατης αλλά κοινωνικά ανώριμης πρωταγωνίστριας ονόματι Ειλειθυία. Το όνομα επελέγη για δυο λόγους αφενός για να έχει η κεντρική ηρωίδα το όνομα της αρχαίας θεάς της γέννας κι αφετέρου για να αναδειχθεί ότι σε θύμα μιας νέας τεχνολογίας μπορεί να μετατραπεί ο ίδιος ο δημιουργός της.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.κ Ναθαναήλ, παρουσιάζοντας με το δικό του τρόπο το βιβλίο του κ. Αλαχιώτη, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μέσω αυτού του νέου συγγράμματος αναδεικνύεται το χάρισμα του δημιουργού του να συνδυάζει περίτεχνα τον επιστημονικό του λόγο με την καθομιλουμένη ισορροπώντας, ουσιαστικά, την απλότητα με την επιστήμη. Ο Σεβασμιώτατος κρατά, επίσης, από το βιβλίο τα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα των Ελλήνων ομογενών που αναδεικνύονται και δη των Δωδεκανήσιών και Κώων συμπολιτών μας. Τέλος, μια από τις κομβικές έννοιες που επικρατεί διάχυτη στο νέο βιβλίο του Σταμάτη Αλαχιώτη είναι ο νόστος καθώς οι ήρωες νοσταλγούν την επιστροφή τους σε ένα απάγκιο λιμάνι. Είναι, εν ολίγοις η ανάγκη του νόστου που ενεργοποιεί τους πρωταγωνιστές…
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, αναλύοντας τη δική του θέση για το βιβλίο ‘’…και οι θεοί λαθεύουν!’’ ξεκίνησε λέγοντας ότι το μυθιστόρημα που θέτει στο επίκεντρο την Κω, κυρίαρχα, θέτει ερωτήματα για το όριο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφήνοντας περιθώριο για προβληματισμό στον εκάστοτε αναγνώστη. Παράλληλα, εκλαϊκεύει επιστήμες όπως η βιολογία, η νανοτεχνολογία, η γενετική, η μηχανική κ.α. Επίσης, στο βιβλίο εκφράζονται θέσεις περί ισότητας, κοινωνικής ισορροπίας, νοημοσύνης και συνείδησης αλλά και περί της αιώνιας πάλης ανάμεσα στο καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο.
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, ο τρίτος ομιλητής-παρουσιαστής του βιβλίου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια διαπίστωση που προκάλεσε ευχάριστα το ακροατήριο σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Σταμάτης Αλαχιώτης, ένας βέρος Ασφενδιανός διάλεξε δύο Αντιμαχίτες και έναν Καρδαμιώτη για να παρουσιάσουν το βιβλίο του!
Ο κ.Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι ο επιστήμονας Αλαχιώτης, μέσα από το νέο του βιβλίο, ολοκληρώνεται και ως λογοτέχνης και μυθιστοριογράφος κι έτσι πλέον μπορούμε όλοι να μιλάμε για το γενετιστή- λογοτέχνη συμπατριώτη μας.
Σύμφωνα με τον αγαπητό Κωνσταντή, όπως προσφώνησε τον Κώστα Σκανδαλίδη και η συντονίστρια της βραδιάς, Μαρία Τουλαντά-Παρισίδη, στην εποχή που ζούμε έχει αλλάξει σελίδα ο ανθρώπινος πολιτισμός ενώ το βιβλίο κάνει ακόμη ένα βήμα μεταφέροντάς μας σε μια μετά- ανθρώπινη εποχή. Ο ίδιος, σημειώνει ότι η ιστορία της πρωταγωνίστριας Ειλειθυίας θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο της μεγάλης οθόνης. Η ηρωίδα προσπαθεί να σχεδιάσει το υπερόπλο που εντοπίζει και εξοντώνει τους κακούς με το ηθικό δίδαγμα, εν κατακλείδι, ότι ο άνθρωπος παραμένει έρμαιο της επιστήμης στο πλαίσιο της σκληρής πραγματικότητας που ζούμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο ετήσιου διαγωνισμού του ‘’Public’’, το νέο βιβλίο του Σταμάτη Αλαχιώτη, διακρίθηκε να διαγωνιστεί μεταξύ των 10 κορυφαίων της χρονιάς, σύμφωνα με τις ψήφους του αναγνωστικού κοινού.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου ‘’…και οι θεοί λαθεύουν!’’ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς και ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής.
Ο Δήμαρχος, συνεχάρη τον επιστήμονα, καθηγητή Πανεπιστημίου και λογοτέχνη Ασφενδιανό συμπατριώτη του, Σταμάτη Αλαχιώτη και με την ευκαιρία του χαιρετισμού του ανακοίνωσε ότι προσεχώς στην Κω θα λειτουργήσει νέο τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Βιοηθικής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο Επάρχος, εξέφρασε το θαυμασμό του στο πρόσωπο του Κώου Σταμάτη Αλαχιώτη ενώ απευθυνόμενος στον ίδιο τον προκάλεσε ρωτώντας τον γιατί δε διαδραματίζει ρόλο στο έργο που επιτελεί το ΔΙΙΚ.
Ο κ.Αλαχιώτης, με αφορμή την ερώτηση του κ.Καμπανή, επανέφερε στη μνήμη του ένα δυσάρεστο συμβάν που όπως είπε τον έχει στιγματίσει κι αυτό δεν ήταν άλλο από την αποτυχημένη τελικά προσπάθειά του να ιδρυθεί Ιατρική Σχολή στην Κω, στο νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη επί διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη.

πηγή: https://www.kostv.gr/nea/politismos/16361-ksksks

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κατά τ’αλλα πνιγόμαστε στα μεγάλα λόγια και στις επίσημες παρουσιες. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ στο πνευματικό αυτό στέκι ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΕ? Είμαστε ΑΚΡΙΤΕΣ σε μια ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ. Αν δεν μπορειτε εσείς, να την υψώσουμε εμείς οι απλοί πολίτες.

  2. Μπράβο σύντροφοι! Θέτω δύο ερωτηματα:
    – το βιβλίο διατίθεται δωρεάν η πρέπει να το αγοράσουμε από καπιταλιστικά βιβλιοπωλεία ακροδεξιών όπως του Άδωνη?
    – υπάρχει κάπου στο βιβλίο εξήγηση γιατί σε ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται η αστυνομία για τη δημιουργία βιβλιοθήκης λόγο αντίδρασης διαφορων αριστερών?

  3. Προστασία καμία… μετά βουλιάζουμε από κρούσματα… το καλό παράδειγμα ενός δημάρχου είναι αυτό… ντροπή

    • βρε τι θα ακουσομε ακομα!! ειχε εκατο ατομα.
      μασκα δε φορουσε κανενας.
      και για ολους φταιει ο δημαρχος!!!

  4. Λανθασμενη και εξωπραγματικη η προσπαθεια σου κ.Αλαχιωτη για ιδρυση ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ Ιατρικης Σχολης στην Κω.Ευτυχως η προσπαθεια δεν ευοδωθηκε.

  5. ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ,ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ!ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ Κ……………….ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ!!! ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ