ΕΚΔΗΛΩΣΗ
για τον
Δωδεκανήσιο λογοτέχνη Νίκο Κάσδαγλη
Αφιέρωμα στη ζωή του και το συγγραφικό του έργο
Ίδρυση Λέσχης Ανάγνωσης «Ν. Κάσδαγλης»
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, 20:00
Βιβλιοπωλείο ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ
Δελτίο Τύπου προς Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά
Με αφορμή την ίδρυση και λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης «Νίκος Κάσδαγλης», θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα τιμής και μνήμης για τον εξαίρετο Δωδεκανήσιο λογοτέχνη της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Νίκο Κάσδαγλη.
Οι προσκεκλημένοι του αφιερώματος θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσωπικότητά του, αλλά κυρίως το πολυσήμαντο συγγραφικό του έργο που αντανακλά την πολυκύμαντη ιστορική περίοδο που έζησε, επηρεάστηκε και δημιούργησε.
Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά «Η ζωή και το έργο του συγγραφέα Νίκου Κάσδαγλη», ψηφιοποιημένη εκπομπή του 2006 με θέμα ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ από το Αρχείο της ΕΡΤ, παραγωγή στο πλαίσιο σειράς οπτικοακουστικού υλικού του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου.
Θα υπάρξουν σύντομες βιωματικές παρεμβάσεις από ανθρώπους που γνώρισαν τον ίδιο εν ζωή, αγάπησαν και διάβασαν το συγγραφικό του έργο. Παρόντες θα είναι και τα παιδιά του που θα καταθέσουν τα βιώματά τους για τον πατέρα τους.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της Λέσχης Ανάγνωσης που θα φέρει τιμητικά το όνομά του. Για την ίδρυση και λειτουργίας της έχουν εκφράσει τη διαθεσιμότητά τους για συμμετοχή ένας αριθμός φιλαναγνωστών. Η Λέσχη Ανάγνωσης «Νίκος Κάσδαγλης» θα επιλέγει βιβλία και θα τα συζητά στον 1ο όροφο του φιλόξενου βιβλιοπωλείου ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, που θα συνεχίζει να αποτελεί «στέκι πολιτισμού και Φιλαναγνωσίας», για τους φίλους και φίλες του διαβάσματος, μικρούς και μεγάλους…
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου, και τη Φιλόμυθο Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας.
Λίγα βιογραφικά- εργογραφία
Ο Νίκος Κάσδαγλης γεννήθηκε στην Κω το 1928 και πέθανε το 2009. Είναι από τους σημαντικότερους πεζογράφους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Η πεζογραφία του χαρακτηρίζεται από έναν έντονο ρεαλισμό που φτάνει κάποτε ως το νατουραλισμό.
Το πιο γνωστό από τα έργα του είναι οι «Κεκαρμένοι», το οποίο έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Τιμήθηκε το 1956 με το δεύτερο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του Τα δόντια της μυλόπετρας. Το 1969 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Φορντ για το λογοτεχνικό έργο του. Υπήρξε συνιδρυτής της Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων (1981).
Αναλυτικά η πλούσια εργογραφία του:
Μυθιστορήματα
- Τα δόντια της μυλόπετρας (1955)
- Οι Κεκαρμένοι (1959, επανέκδοση 1997)
- Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου (1961)
- Η δίψα (1970)
- Η Μαρία περιηγείται τη Μητρόπολη των Μερών (1982)
- Η Νευρή(1985)
- Ακοίμητο το αίμα των νεκρών, Κουρδική τριλογία (1999)
Διηγήματα – νουβέλες
- Ο μηχανικός (1952)
- Σπιλιάδες (1952)
- Μυθολογία (1977)
- Το θολάμι (1987)
- Οι ελεήμονες (1990)
- Στον Πανορμίτη (παιδικά διηγήματα, 1997)
- Αλλάχ Ακμπάρ (1998)
Χρονικά/Δοκίμια
Το έλος – Χρονικά ( 1988),Το Αραράτ αστράφτει – Αφήγηση Κούρδου αγωνιστή ( 1994), Ο Σεφέρης στη δωρική κρήνη (2000)
Άλλα
- Δρόμοι της στεριάς και της θάλασσας οδοιπορικό (1988)
- Ακοίμητο το Αίμα των Νεκρών
- Το Χρονικό του Κέδρου, 1954-2004 (συλλογικό έργο)
- Δεκαοχτώ κείμενα
- Επιβολή: Τα κείμενα της βίας (1952-1998
Έχει τιμηθεί με το Β’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1956
Η ομάδα πρωτοβουλίας για την ίδρυση Λέσχης Ανάγνωσης «Ν. Κάσδαγλης»
Αναστασία Διακοσταυριανού
Λευτέρης Καβαλιέρος
Πέτρος Σπανός
Χορηγός επικοινωνίας Υποστηρίζουν