“Έφυγε” μόνη και ξεχασμένη απ’ όλους: Νεκρή σε ίδρυμα η μεγάλη μορφή του λαϊκού τραγουδιού, Ρένα Στάμου

0
8982

Την τελευταία της πνοή σε ίδρυμα του Λονδίνου, άφησε στις 22 Μαρτίου η μεγάλη μορφή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Ρένα Στάμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα, η τραγική είδηση γνωστοποιήθηκε μέσα από τον συνεργάτη της. Η Ρένα Στάμου, ήταν το 2015 όταν εγκατέλειψε την χώρα και μετέβη στο Λονδίνο, προκειμένου να μπει σε κέντρο αποκατάστασης κινητικών προβλημάτων. Σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα, λόγω προβλημάτων υγείας, δεν κατάφερε να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα.

Η ίδια, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και πριν από δύο χρόνια είχε στενή τηλεφωνική επαφή με την πιο πιστή φίλη της, την Καίτη Γκρέυ.

Ρένα Στάμου

Ρένα Στάμου: Τα παιδικά χρόνια σε ορφανοτροφείο και η μουσική διαδρομή στο ρεμπέτικο

Η Ρένα Δασκαλάκη – Σεβδαλή, όπως είναι το πατρικό της επώνυμο, γεννήθηκε στα Χανιά στις 4 Ιουλίου 1930. Μέχρι δώδεκα χρόνων έζησε στο Ορφανοτροφείο Ηρακλείου. Κατόπιν πέρασε πιο δύσκολα, στο σπίτι της μητέρας της, στον Πειραιά.

Ρένα Στάμου

Τελικά, την πήρε στο σπίτι η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια και φίλη της Καίτη Γκρέυ. Εκεί γνωρίζεται με την παρέα των λαϊκών μουσικών, πρώτα με τον Στέλιο Χρυσίνη, και το 1948 ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο με τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, «Σεμιχά» και «Φτωχοκόριτσο», με το όνομα «Ρένα» στην ετικέτα. Ρένα Στάμου τη βαφτίζει ο Νίκανδρος Μηλιόπουλος της δισκογραφικής εταιρίας Columbia.

Η Ρένα Στάμου χαρακτηρίζεται από πολλούς η καλύτερη και η πιο άρτια «δεύτερη φωνή» του λαϊκού και του ρεμπέτικου.

Το 1953, στα πρώτα του βήματα και τραγουδώντας έχοντας ακόμα τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη, ο Καζαντζίδης ηχογράφησε, μεταξύ άλλων, δώδεκα τραγούδια, έχοντας δίπλα του τη Ρένα Στάμου με τα ιδιαίτερα σεγόντα της. Το πιο χαρακτηριστικό της τραγούδι, το οποίο έχει γίνει πλήθος επανεκτελέσεων, είναι το «Απόψε με εγκατέλειψες» του Στέλιου Χρυσίνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ