Βασίλης Ν. Πης: Για την Β’ έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος, ‘‘Κως – Μια πόλη μέσα στην πόλη Νίσυρος – Τόποι του θειαφιού’’ (ΦΩΤΟ)

0
1372

  

  Για την Β’ έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος, ‘‘Κως – Μια πόλη μέσα στην πόλη Νίσυρος – Τόποι του θειαφιού’’ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το τμ. Πολιτισμού  της Δωδεκανήσου, εκφράζω τα ευχαριστήρια μου στον Έπαρχο κο Γιάννη Καμπανή, για την θετική εισήγησή του.  Να θυμίσω ότι η Α’ έκδοση έγινε το 2015, όπως και η Β’ από το Κέντρο Γραφικών Τεχνών Κω.  

          Οι  φωτογραφίες στο λεύκωμα δεν είναι μάρτυρες μιας εποχής, αλλά μάρτυρες δύο τόπων, δύο νησιών, της  Κω και της Νισύρου, όπου αυτά τα δύο νησιά, χωρίς να έχουν  μεγάλη έκταση χώρου, αλλά  μεγάλη έκταση χρόνου, αντλούν  ιστορία από τα βάθη των αιώνων.

        Αν οι τέχνες είναι το βασικό όχημα της πολιτιστικής έκφρασης, τότε η έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος,  αφιερωμένο στα παραπάνω δύο νησιά, φωτογραφημένα από Κώους φωτογράφους,  σαν αξιόπιστος μάρτυρας του παρελθόντος, δικαιώνει αυτήν την πράξη πολιτισμού.

         Ο φακός επικεντρώνεται περισσότερο στο σήμερα, εστιάζεται στον άνθρωπο,  με την σημερινή  ‘‘πόλη μέσα στην πόλη’’, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον πολιτισμό, τη δημιουργία, τους πεζόδρομους ήπιας κυκλοφορίας, τη μαρίνα, το νέο λιμάνι,  την  γαστρονομία με τα τοπικά προϊόντα,  τους αμπελώνες, τα σύγχρονα ελαιοτριβεία, την παραγωγή μελιού, τις διαδρομές σε δημοτικές κοινότητες  και τις διάσημες παραλίες της Κω.

     Ο πολιτισμός είναι η  ταυτότητα της τοπικής μας κοινωνίας και η διατήρησή και ανάπτυξη του, πρέπει ν’ αποτελεί  διαχρονικό στόχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α’ αλλά και του Β’ βαθμού.

    Ευχαριστούμε και σας καλούμε να περιηγηθείτε, σε αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών αλλά και γέφυρα οικονομικής, πολιτικής, και πνευματικής επικοινωνίας, τριών ηπείρων. 

Βασίλης Ν. Πης

  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ