Λύκειο Ελληνίδων Κω: 50 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στον πολιτισμό μας (Γράφει η Ξ. Αγρέλλη)

1
1102
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

(ΦΩΤΟ από την έκθεση
«Μεταξωτές Δημιουργίες» 16/07/2020)

Λύκειο Ελληνίδων Κω 50 χρόνια                                    ανιδιοτελούς προσφοράς στον πολιτισμό μας

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη  (11/ 12/ 2020)

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο, επιμελήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Κω, για το έτος  2021. Με την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων Κω, η πρόεδρος κ Σταματία-Τέτη Φάκου  και το ΔΣ, καλωσορίζουν την Νέα Χρονιά, με μια εξαιρετική ημερολογιακή έκδοση. Αυτή είναι αφιερωμένη, στην  υπέροχη  έκθεση, με τις μοναδικές  μεταξωτές χειροποίητες  δημιουργίες των παραδοσιακών νοικοκυρεμένων σπιτιών της Κω. Η  έκθεση έγινε τον Ιούλιο του 2020, στον φιλόξενο χώρο  του Δημοτικού   Πολιτιστικού  Κέντρου ‘το Χάνι’.

Βελονιά την βελονιά, θα κεντήσουμε την ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Κω, που το τίμησε και ένα  εξέχον μέλος του. Ήταν η   αείμνηστη,  λαογράφος, ποιήτρια, ζωγράφος και συγγραφέας, Αθηνά Ταρσούλη -Πιτακού (1884 -1975), επισκεπτόμενη τα   ελεύθερα Δωδεκάνησα και την Κω το 1947-1948.

Το έτος 1971 η αξιαγάπητη φιλόλογος  καθηγήτρια μας,   Ελένη – Λέλα  Θυμανάκη –Καραμήτσου, ίδρυσαν μαζί με την αείμνηστη Περσεφόνη  Κουτσουράδη, το Λύκειο Ελληνίδων Κω. Για  τέσσερα και πλέον χρόνια, η αξέχαστη ιδρύτρια Λέλα  Θυμανάκη,   υπηρέτησε ως πρόεδρος.

Το 1976 μέχρι το 2009, ανέλαβε η αείμνηστη λαογράφος και συγγραφέας, Περσεφόνη Κουτσουράδη, τα  ηνία του Λυκείου Ελληνίδων, που επάξια τα κράτησε για τριάντα και πλέον έτη. Ακολούθησε  η  επιτυχημένη προεδρία της δραστήριας, συνταξιούχου  δασκάλας κ. Αργυρώ Κατσίλη, για μια δεκαετία  2009- 2020.

Από  τον Φεβρουάριο του 2020,  ανέλαβε και συνεχίζει επάξια το έργο των προκάτοχων της,  στο Λύκειο Ελληνίδων Κω,  η   αγαπητή  συνταξιούχος, καθηγήτρια Αγγλικών κ. Σταματία -Τέτη Φάκκου.

Από το 1971 έως το 2021, όπου συμπληρώνονται 50 ολόκληρα χρόνια, το Λύκειο Ελληνίδων Κω, πρέπει να υπερηφανεύεται, για την τεράστια και πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό.       Στην  διάσωση όσον αφορά   τα τοπικά ήθη και τα έθιμα, καθώς και στο πνευματικό γίγνεσθαι του νησιού μας.

Δηλώνει   παρών στα έθιμα των Χριστουγέννων, με την ετήσια διοργάνωση εκδηλώσεων, που αφορούν τους παραδοσιακούς λουκουμάδες στις 30 Νοεμβρίου του  Αγίου Ανδρέα.     Παράλληλα  γίνεται και η εκδήλωση για τα παραδοσιακά βάρβαρα στις 4 Δεκεμβρίου, της Αγίας Βαρβάρας.         Ακολουθεί η εκδήλωση για  το ετήσιο κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας, με τα παραδοσιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Τον ίδιο ζήλο, δείχνει το Λύκειο Ελληνίδων Κω  και την ημέρα του Σαββάτου του Λάζαρου, παρουσιάζοντας  ειδική εκδήλωση με τα παραδοσιακά ‘Λαζαράκια,’ πριν το Πάσχα την κινητή μεγάλη  γιορτή.

Όλο αυτό τον καιρό,  κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι  του ανελέητου χρόνου, με το Λύκειο  Ελληνίδων Κω, να   πρωταγωνιστεί   παντού.   Σε  θεατρικές παραστάσεις,  λαογραφικού περιεχομένου,  όπως ο Κώτικος γάμος, τα Λουστικά του μωρού, ο Κλήδονας και οι αναμμένοι φανοί του Αϊ Γιάννη στην πλατεία Ελευθερίας. Επίσης  διάφορα δρώμενα, με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις,  με παραδοσιακά όργανα, μουσικούς και   χορευτικούς ομίλους Δημοτικής μουσικής.

Να αναφέρουμε την ίδρυση από το  Λύκειο Ελληνίδων Κω,  Σχολής χορού, για μικρούς και μεγάλους, για την εκμάθηση παραδοσιακών χωρών. Ακόμη έλαβαν χώρα, σημαντικές εκθέσεις λαογραφικής τέχνης, όπως εκείνη του άρτου, με όποια μορφή μπορεί να δώσει στο ευλογημένο  αλεύρι. Έγιναν  εκδόσεις βιβλίων, λαογραφικού περιεχομένου και  ημερολογίων.

Επίσης από το Λύκειο Ελληνίδων Κω, έγιναν  εντυπωσιακές εκθέσεις, υφαντών κεντημάτων και ιδρύθηκε Σχολή Εργόχειρου, για την εκμάθηση παραδοσιακής βελονιάς κεντημάτων.

Φυσικά ακολουθούν  πολλές ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, σε Εθνικές Εορτές  και  παρελάσεις με παραδοσιακές Δωδεκανησιακές στολές, που φρόντισε  να προμηθευτεί και να φυλάξει το Λύκειο Ελληνίδων Κω. Μακρύς και ατέλειωτος  ο κατάλογος των έργων και της μακρόχρονης θετικής προσφοράς, του Λυκείου Ελληνίδων της Κω, στον πολιτισμό  μας.

Παρακολουθώντας από πολύ κοντά,  την εποικοδομητική πορεία  του τόσα χρόνια, το ευχαριστούμε και ευχόμαστε να μην τελειώνει το επίπονο έργο του, αλλά να συνεχίζεται με την ίδια επιτυχία για το καλό του νησιού μας.

Υ.Γ. Όσοι θέλουν να προμηθευτούν το καλαίσθητο Ημερολόγιο του 2021, του Λυκείου Ελληνίδων Κω,  διατίθεται από τα μέλη του ΔΣ, προς 5 ευρώ  το κάθε ένα.  Χρόνια Πολλά. Καλές  Γιορτές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ