Ποιητική βραδιά στο ΔΙΙΚ – Ευχαριστήριο

2
421

Στις 5 Αυγούστου, στις 8:30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ποιητική βραδιά, με φωτισμό τις ακτίνες του φεγγαριού σε πανσέληνο. Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, στον αύλειο χώρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, απολαύσαμε τα ειδύλλια του Θεόκριτου και τους μιμιάμβους του Ηρώνδα.

Οι συντελεστές, με τις υπέροχες παρουσιάσεις των κειμένων και τα σχόλια  ζωντάνεψαν τους στίχους των έμμετρων μεταφράσεων του Θεοδόση Διακογιάννη καθήλωσαν το εκλεκτό κοινό που με ιερουργική συγκίνηση παρακολούθησε την όλη εκδήλωση. Λες και μας ταξίδεψαν 2.000 χρόνια πίσω σε μια Κω που οι τρεις οδοιπόροι του Θεόκριτου ξεκίνησαν από την πόλη εκείνο το καλοκαιριάτικο πρωινό για να πάνε στον Άλεντα τον αρχαίο δήμο της Κω, να γιορτάσουν τα Θαλύσια την αγροτική γιορτή προς τιμή της Δήμητρας. Τους παρακολουθήσαμε σε όλη τη διαδρομή ακούγοντας τα ποιήματα του Λυκίδα και του Συμμηχίδα, που με ξεχωριστό τρόπο απήγγειλε ο νεαρός Δημήτρης Παπαστεριάδης, και φτάσαμε μαζί τους στο σπίτι του Φρασίδαμου. Ξαπλώσαμε στις στρωμνές με τα φρεσκοκομμένα αμπελόφυλλα και τα τριφερά φύλλα των δένδρων. Νοιώσαμε το θρόϊσμα των κλώνων από το δροσερό αεράκι και δροσιστήκαμε από τα νερά του μικρού ποταμού που πάνω τους σιγοπετούσαν οι κατάξανθες μέλισσες και ακούγαμε το κελάδισμα από τους κορυδαλλούς και τις ακανθηλίδες, την ώρα που κόαζε ο βάτραχος κρυμμένος στστην παράκτια βλάστηση.  Ήπιαμε το τετραχρονίτικο κρασί που τους κέρασαν ανοίγοντας ένα πίθο, και είδαμε την ίδια τη θεά που κρατούσε στην αγκαλιά της φρεσκοκομμένα στάχια και κατακόκκινες παπαρούνες.

Κι ύστερα πάλι, στο Ασκληπιείο της Κω παρακολουθήσαμε τη θυσία του κόκορα από τις δύο γυναίκες – ικέτιδες που με το φως της αυγής ξεκίνησαν από την πόλη για να προσφέρουν θυσία στον ναό του θεού Ασκληπιού και να τον ευχαριστήσουν για την υγεία που τους χάρισε. Θαυμάσαμε μαζί τους τα υπέροχα αγάλματα και τους ζωγραφικούς πίνακες του Απελλή, με τους οποίους ήταν διακοσμημένος ο χώρος του Ασκληπιείου και εντύπωση μας έκαμε η απληστία του νεωκόρου που ήθελε να καρπωθεί ολόκληρο το πρόσφορο.

Και στο τέλος, από το 2ο ειδύλλιο του Θεόκριτου την «Φαρμακεύτρια» με μια θαυμάσια, απαράμιλλη απόδοση από την κυρία Σμαρώ Παρισίδη συμμεριστήκαμε τον πόνο της Σημαίθας της ερωτευμένης κοπέλας, που με τη δούλα της πάει, μια σκοτεινή νύχτα να κάμει μάγια για να καταδέσει τον αγαπημένο της, που φαίνεται την έχει εγκαταλείψει. Ο πόνος και το κλάμα της κοπέλας αναλύθηκε ψυχολογικά από την κυρία Μαρία Φραντζή, ψυχολόγο, η οποία με αναφορές στον Φρόηντ μετέφερε και ανάλυσε τη ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας που χάνει τον αγαπημένο της.

Μακάρι τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις να γίνονται τακτικά.

Το ΔΙΙΚ ευχαριστεί τους συντελεστές της εκδήλωσης, την κυρία Σμαρώ Παρισίδη την κυρία Μαρία Φραντζή, τον Δημήτρη Παπαστεριάδη και τον Θεοδόση Διακογιάννη.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το ΔΙΙΚ δεν εκπροσωπήθηκε απο τον Αντιπρόεδρο κ Μανούση με ένα εξαιρετικού περιεχομένου χαιρετισμό που στο τέλος ευχαρίστησε τους συντελεστές της ποιητικής βραδιάς !
    Κάτι σας συμβαίνει ανώνυμοι του ΔΙΙΚ
    Διχαστική Εσωστρέφεια εμφανής !
    Η Κως είναι πολύ μικρή με λίγους γνήσιους πατριώτες προσοχή!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ