Θερινά Ιπποκράτεια 2020: «Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

3
836

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ παρουσίασε στα θερινά Ιπποκράτεια 2020, τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

Την Ελένη ερμήνευσε εξαιρετικά η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη.

Αναμοχλεύει τον έρωτα, τα πάθη, τα γηρατειά, γεφυρώνοντας τον αρχαϊκό μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η «Ελένη», με τη σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, σαν σύμβολο αυτογνωσίας, επανακτά τη θεϊκή ταυτότητά της και ξαναγίνεται το διαχρονικό ίνδαλμα της: Ομορφιάς και ανθρώπινης Ευτυχίας.

Στην Ελένη του, ο Γιάννης Ρίτσος παρουσιάζει τη γυναίκα του αρχαιοελληνικού μύθου όταν έχει πια χάσει τη νεότητα, την «ωραιότητα» και μαζί την ταυτότητά της. Πρόκειται γα το πρώτο έργο του ποιητή που μεταφέρει στη σκηνή ο Δήμος Αβδελιώδης και η παράσταση – που έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2017 – έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Ο Γιάννης Ρίτσος, γράφοντας την Ελένη, καταθέτει ένα επίκαιρο ποιητικό έργο εθνικής αυτογνωσίας, αναζητώντας την ελευθερία και τη λύτρωση απ’ τα δεσμά μιας κατεστημένης σκέψης, ριζωμένης βαθιά στο παρελθόν, που δεν μας επιτρέπει να δούμε και να ζούμε το ιερό “τώρα”. Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και ματαιωμένων ονείρων, στον απόηχο ενός ολέθριου εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της “Ελένης”, ολοζώντανο, για να μας αποκαλύψει η ίδια μέσα από ένα νοητό καθρέπτη που βλέπουμε εμάς τους ίδιους, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, που επέλεξαν οι Άνθρωποι διαχρονικά για να την κερδίσουν είτε σαν σύμβολο της ελευθερίας είτε σαν σύμβολο της αιώνιας θεϊκής ομορφιάς. Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά και ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, που αναγνωρίζει τη ζωή και την ύπαρξη σαν ένα ανεπανάληπτο θαύμα». – Δήμος Αβδελιώδης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν εμφανίστηκε κανένας από την Δημοτική Αρχή να προλογίσει να χαιρετίσει και να ευχαριστήσει τους συντελεστές .Κρίμα. και ήταν η πρώτη εκδήλωση των Ιπποκρατειων στο ρωμαϊκό ωδείο !! Μετά τον κορονοιο…….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ