ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Δροσερή και με Δωδεκανησιακή αύρα η παρουσίαση του βιβλίου του Τζ. Μηλιά «Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη» απόψε στο Χάνι

0
1708

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε απόψε η  παρουσίαση του βιβλίου του Τζώρτζη Μηλιά «Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη – Μια περιπέτεια με καγιάκ στο Αιγαίο» από τον Πνευματικό Όμιλο Κώων «ο ΦΙΛΗΤΑΣ» σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω (Χάνι).

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε ο νέος Πρόεδρος του ΦΙΛΗΤΑ, Γιάννης Φραγκούλης ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ομίλου, για το προσεχές διάστημα.

Αμέσως μετά έγινε με γλαφυρότητα η παρουσίαση του βιβλίου από την Σμαραγδή Παρισίδου και τον ίδιο τον συγγραφέα ο οποίος αναφέρθηκε σε πολύ ιδιαίτερα περιστατικά της ζωής του και των ταξιδιών του στην Κω και τα υπόλοιπα Δωδ/σα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ειρ. Χατζηχριστοφή (η οποία και επέδωσε εκδόσεις του Δήμου στο συγγραφέα), η Επικ. του Οράματος & Δράση Ι. Ρούφα με την Τοπική σύμβουλο Κ. Κάννη και στελέχη της παράταξής της και αρκετά μέλη και φίλοι του ΦΙΛΗΤΑ.

Παρουσίαση

Δώδεκα φίλοι ταξιδεύουν με καγιάκ στο Αιγαίο. Στην πορεία τους αυτή, συναντούν ένα μονόφθαλμο άγριο τράγο, μία ιδιαίτερη γυναίκα που μαγεύει τους πάντες, ένα ναυάγιο, μία σπηλιά που σε κάνει να σκέφτεσαι το θάνατο, σειρήνες, ερημικές παραλίες, κινδύνους και αίσθηση ελευθερίας. Βλέπουν τον ήλιο να δύει μεσοπέλαγα, περπατάνε σε αρχαία μονοπάτια, συνομιλούν με ένα μυστηριώδη γέρο, ερωτεύονται και πλαγιάζουν με όμορφα κορίτσια, κάνουν αναρρίχηση σε απόκρημνες ακτές, παίζουν με τη γάτα του Schrodinger και πλακώνονται στο ξύλο για μερικές μπριζόλες και δύο μπουκάλια κρασί. «Ό,τι δε με σκοτώνει μου φαίνεται αστείο», τραγουδάνε φάλτσα οι ταξιδιώτες όταν γλιτώνουν παρά τρίχα από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη ενώ ένα λάθος και ένας απίστευτος έρωτας, οδηγούν τον ήρωα, μόνο του πλέον, στην προσωπική του Ιθάκη, τη Σύμη. Στη Σύμη, όπου αυτό που θα βρει ο σύγχρονός μας Οδυσσέας είναι οι ρίζες του, ένα πρόβλημα και μια λύση.
Η Ελλάδα του τώρα και η Ελλάδα του Ομήρου ακολουθούν και σημαδεύουν την θαλασσινή αυτή περιπέτεια μαζί με τους στίχους της Οδύσσειας, τα ποιήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και τους μύθους του Αισώπου. Ένας ύμνος για το Αιγαίο, τα Ελληνικά νησιά και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ένα υβριδικό έργο, μεταξύ περιπέτειας, φυσιολατρικού οδηγού και στοχαστικής αναζήτησης πλημμυρισμένο από τους χυμούς της ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένας ανήσυχος άνθρωπος, μία φανταστική περιπέτεια και ένα βιβλίο

Ένας ανήσυχος άνθρωπος, μία φανταστική περιπέτεια και ένα βιβλίο

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, “παίζω” με διάφορους τρόπους στα βουνά, στις θάλασσες και τα ποτάμια, συχνά με μικρά ή και λιγότερο μικρά ρίσκα που έμαθα να διαχειρίζομαι και να ελέγχω. Έζησα έτσι ευτυχισμένες και έντονες στιγμές που με οδήγησαν αβίαστα  στη συγγραφή ενός βιβλίου, μίας φανταστικής ιστορίας. «Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη», περιγράφει μία  θαλασσινή περιπέτεια στο Αιγαίο που περιλαμβάνει όσα πιστεύω για τη ζωή, την αίσθηση της ελευθερίας, τη χαρά αλλά και το θάνατο.

 

Ο Τζώρτζης Μηλιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Παλιός πρωταθλητής του σκι βουνού και του θαλάσσιου σκι, μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας ασχολήθηκε πολύ με σπορ στη φύση όπως είναι η ορειβασία, το καγιάκ και η αναρρίχηση. Είναι εκπαιδευτικός (χημικός), οδηγός βουνού από το 1998 και έχει επαναλάβει αλλά και ανοίξει με φαντασία πολυάριθμες αναρριχητικές διαδρομές μερικές από τις οποίες έχουν γίνει κλασσικές. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί πολύ με τα παιδιά δημιουργώντας μαζί με τον αδερφό του, Ίωνα Μηλιά, τη γνωστή εταιρεία στο χώρο της περιπέτειας, “MILIAS CAMPS” και εμπνέοντας με τις δραστηριότητές του παιδιά και εφήβους. Πάντα δημιουργικός,  ο Τζώρτζης Μηλιάς συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ και έχει γράψει βιβλία που έχουν σχέση με τη χημεία, την εκπαίδευση και τα σπορ στη φύση. Το τελευταίο του βιβλίο  είναι ένα μυθιστόρημα, «Το ταξίδι του Οδυσσέα για τη Σύμη», μία περιπέτεια με καγιάκ στο Αιγαίο με πολλές προεκτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ