Η καλαίσθητη έκδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης & τα Πριγκηπόννησα σε κείμενα του δικού μας Γιώργου Μαστορόπουλου

1
725

Με αφορμή την προ διμήνου μετάβαση του κ. Τσίπρα στα επιβλητικά κτίρια της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού) θα θέλαμε να μεταφέρουμε στο κοινό της Κω κάποια άγνωστα στοιχεία τα οποία έτυχε να πληροφορηθούμε από τον συμπολίτη μας Αρχαιολόγο κ. Γιώργο Μαστορόπουλο.

Το 1991 εκδόθηκε δίγλωσση καλαίσθητη έκδοση με τίτλο «Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως Σταυροπηγιακαί Μοναί Πριγκηποννήσων».

Στην έκδοση αυτή που προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεσπόζουσα θέση κατέχει η Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος στην οποία στεγάζεται η περίφημη Θεολογική σχολή.

Τα κείμενα και τα ιστορικά στοιχεία τα έγραψε ο κ. Μαστορόπουλος ο οποίος μετέβη προς τούτο μετά της συζύγου του κ. Παπαθωμά στην Κωνσταντινούπολη (φιλοξενούμενοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου) προκειμένου να ερευνήσει τα εν λόγω μοναστήρια.

Το βιβλίο δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κράτησε όλα τα (αριθμημένα) αντίτυπα για να τα προσφέρει κατά περίπτωση ως δώρα σε επίσημα πρόσωπα που επισκέπτονται το Φανάρι.

Στον πρόλογο της καλαίσθητης αυτής έκδοσης (την οποία μας έδειξε ο κ. Μαστορόπουλος) υπάρχει μια παρατήρηση-πρότασή του που παρουσιάζει ενδιαφέρον και για την Κω.

«Δεν είναι… μόνον η Τουρκία διάσπαρτη με Χριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία, αλλά και η Ελλάδα έχει αρκετά, αντίστοιχα, Μουσουλμανικά-Τουρκικά Τεμένη.

Και καταλήγει: «Ό τι δηλαδή υπόκειται «σωματικά» στη μια χώρα ανήκει πνευματικά στην άλλη. Ας μην κρυβόμαστε όμως. Οι πραγματικές μας διαθέσεις αντανακλώνται αμφίπλευρα στην συμπεριφορά μας σε αυτά τα αξιοσέβαστα και ιστορικά κτίσματα. Μόνον οι εκατέρωθεν αρχαιολόγοι μπορούσαν να εργασθούν πάνω στα μνημεία της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς, που αγαπούν αλλά και γνωρίζουν καλύτερα από τους άλλους, θα είχαμε, πιστεύω, τα πιο υπεύθυνα αποτελέσματα».

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον κ. Μαστορόπουλο για την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΊΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ 2Λ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ