ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μόνο λίγα χιλιόμετρα… Ιστορίες για την Ιστορία | Καθηλωτική η παρουσίαση από την Ιστορικό & συγγραφέα Μαρία Ευθυμίου στο Χάνι

1
856

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Ιστορικού και Πανεπιστημιακού Μαρίας Ευθυμίου, “Μόνο λίγα χιλιόμετρα, Ιστορίες για την Ιστορία”.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΟΠΑΒΣ, το Πολύκεντρο Θαλασσινού και οι Εκδόσεις Πατάκη.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Α. Κρητικός, η Αντιδήμαρχος Ε. Παπαχρήστου, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ και Γραμματέας του Δημ. συμβουλίου Ν. Παντελίκιζη, ο Δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανταρζής και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Την εκδήλωση προλόγισε η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή ενώ η συγγραφέας καθήλωσε το ακροατήριο με τον χειμαρρώδη λόγο της.

Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Θουκυδίδης έχει πει πως «Η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ταυτόχρονα η Ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων. Αυτών των εύθραυστων, θνησιγενών πλασμάτων, των εκτεθειμένων σε κάθε κίνδυνο και κάθε ανατροπή. Των ίδιων ανθρώπων, όμως, που έχουν, παράλληλα, νου, σκέψη, βούληση, αισθήματα, στοχεύσεις, ιδιοτέλεια, ανιδιοτέλεια, αίσθηση χρόνου και αίσθηση θανάτου. Και που μπορούν να επεμβαίνουν στον εαυτό τους, στη φύση και στον άλλον. Να ορίζουν και να κατανοούν, δηλαδή, τη μικρή τους ζωή.
Σε αυτό το βιβλίο προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Οι διαδρομές αναπόφευκτα εμπλέκονται με την προσωπική ιστορία της Μαρίας Ευθυμίου, τις μνήμες ζωής και τις δυνάμεις που την οδήγησαν, με τόσο πάθος και πίστη, στη μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας. Μιας επιστήμης που συνδέεται με τη μνήμη και τον χρόνο – τους ακούραστους συντρόφους του ατομικού και ομαδικού ταξιδιού όλων μας.
Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μεγάλο διάστημα… Μόνο λίγα χιλιόμετρα… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Διαδρομές μιας μικρής ζωής
ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΣΜΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
Ιστορία: Μια αλαφροΐσκιωτη ερωμένη, Η διδασκαλία της Ιστορίας. Μία ερωτική διαδικασία, Η σημασία του νουνεχούς. Το ειδικό βάρος του παλαβού
ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΠΗΓΗ: Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Οι απαρχές της Ιστορίας. Μια δυναμική εκκίνηση, Η διατροφή. Η βάση της ζωής, Οι αρχαίοι Έλληνες. Άνθρωποι του καινούργιου, Η Ρώμη. Ένας κόσμος δύναμης και επιρροής, Ο Χριστιανισμός. Μια εβραιογενής θρησκεία υπό ελληνορωμαϊκό ένδυμα
ΟΙ ΜΕΣΟΙ ΧΡΟΝΟΙ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Βυζάντιο. Ένας ανθεκτικός πολιτισμός, Η Δύση. Η πρώτη ανάδυση, Οι Εβραίοι. Δύσκολες συνυπάρξεις, Οι Άραβες και το Ισλάμ. Μια ιστορία δύναμης, Η Κίνα. Ένας σταθερός γίγαντας
Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Οι Τούρκοι. Νέα δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο, Η αντοχή του Ελληνισμού, 1821. Οι Έλληνες επαναστατούν
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ – ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ
Η άνοδος της Δύσης, 15ος – 19ος αιώνες, Ρωσία. Από τη Βαλτική μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, Ο κομουνισμός. Τόσο παλιός, τόσο καινούριος, Ο σύγχρονος κόσμος
ΠΛΟΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ. ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Η Ελλάδα σήμερα. Δύσκολες διαδρομές, Τελειώνοντας
ΕΠΙΜΕΤΡΟ Μικρό χρωματολόγιο
Η Ιστορία ως ατραπός διεξόδου σε καιρούς αδιεξόδων
Βιογραφικό σημείωμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Μαρία Ευθυμίου είναι η πιο σύγχρονη,τολμηρή και περιγραφική δασκάλα και συγγραφέας της επιστήμης της Ιστορίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ