ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (γράφει ο Μηνάς Χατζηαντωνίου)

3
540

ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ήταν 30 Νοέμβρη 2003 που επισημοποίησα την δημιουργία και λειτουργία των ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», ( Δράσεις Επικοινωνίας, Παιδείας, Πολιτισμού) ως απαύγασμα των 30 χρόνων της συνειδητής συμμετοχής μου στην κοινή πορεία μας σ` αυτό τον τόπο, δομώντας μια δυνατή προσωπικότητα! Ο συμβολισμός και η σημειολογία που με διακατέχουν με ώθησε να επιλέξω την ημέρα αυτή, αφού η ημερομηνία 30.11.03 διαβάζεται κι ανάστροφα, όπως η φράση «ΝΙΨΩΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», με το σημαινόμενο της να είναι σημαντικότατο για όλους μας! Επίσης προτρέπει στη διαδικασία ανάδρασης (εξετάζουμε τα προηγούμενα για την απόφαση μας, τι να κάνουμε στο παρόν και το μέλλον). Αμέσως η πρώτη εκδήλωση που κάναμε ήταν η απολύτως επιτυχημένη συναυλία με τους υπέροχους μουσικούς μας τον Τάκη Βούη και τον Γιάννη Γιακουμάκη από τη Ρόδο στις 7.12.2003 στο Πολύκεντρο Πυλίου. Όχι μόνοι μας, αλλά με τους συλλόγους των δασκάλων και καθηγητών του τόπου μας! Ακολούθησαν μια σειρά δράσεων, προκλήσεων και προτάσεων.

Φτάσαμε αισίως στις 30.11.18! Πέρασαν 15 χρόνια από τότε, κι έγιναν 45 τα χρόνια της συνεχούς δράσης μου.

Ο σκοπός κι όλοι οι στόχοι που θέσαμε από την αρχή, ήταν η παραγωγή σκέψης και η καλλιέργεια συναισθημάτων, η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για ουσιαστική συνεργασία προσώπων, συλλογικοτήτων και θεσμών για μια ολιστική και συνολική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας! Είναι ο μόνος δρόμος για την αειφόρο πορεία μας και τελικώς αυτός που μας οδηγεί στην αληθινή και διαχρονική ευτυχία!

Δεν καταφέραμε να το πετύχουμε κι έχω προσωπική ευθύνη, αφού δεν μπόρεσα να λειτουργήσω με ένα αποτελεσματικό τρόπο. Οι δικές μου δυσκολίες και η θεώρηση μου για τη ζωή και το νόημα της, την κοινωνία, τη σχέση και συμπεριφορά των ανθρώπων στο χωροχρόνο δεν βοήθησαν ! Οι μεγάλες δυσκολίες από το κατεστημένο και την κάθε λογής εξουσία, η νοοτροπία του κόσμου με τον ατομικισμό, το κυνήγι του χρήματος, αλλά και την απογοήτευση, η απάνθρωπη επικράτηση της παγκοσμιοποίησης, η στημένη αξιακή και οικονομική κρίση, το ανεξέλεγκτο ξεπούλημα του τόπου μας στους μεγιστάνες του μαζικού τουρισμού, η έλλειψη επικοινωνίας, παιδείας, πολιτισμού και τόσα άλλα κάνουν να φαίνονται ανυπέρβλητα τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ! Μόνο με επίγνωση των καταστάσεων μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι!!

Στις 21.11.18 επεσήμανα σημειολογικά ορισμένα βασικά ζητήματα (με την παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής, των βουλευτών, του δημάρχου Κω, εκπροσώπων φορέων και Κώων) που δεν ήταν ανερμάτιστα, αλλά προμήνυαν τις δράσεις από εδώ και πέρα! Εκτός των άλλων μίλησα για τη συλλογικότητα και την επικοινωνία μας (ΔΗΡΑΣ). Για τις σαράντα ημέρες μέχρι το 2019( έτος ορόσημο για την πορεία του τόπου μας)! Δέκα χρόνια τονίζω το συμβολικό «40»!! Κανείς δεν βρέθηκε να μου πει γιατί επιμένω με το «40» Δείτε την αφίσα της ΔΡΕΠΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» προσεκτικά ..Φαίνεται με την πρώτη ματιά!!

Επιδίωξη μας παραμένει η ουσιαστική ανάδειξη της Ιπποκρατικής Ιατρικής και φιλοσοφίας. Ονειροστόχος μας είναι η ολιστική διαμόρφωση της Κως ως Ιπποκρατικού τόπου σε σχέση με το περιβάλλον, την αισθητική, τον τρόπο και θεώρηση ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών, την αναπτυξιακή πορεία της ! Την ανάδειξη της ως παγκοσμίου κέντρου Υγείας και Ιατρικής με μοναδικές ανάλογες υποδομές και διαφύλαξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Γνώμονας μας είναι η πρόληψη, η ολιστική θεώρηση, η αντιμετώπιση της αιτίας και όχι η ευκαιριακή κάλυψη του συμπτώματος των προβλημάτων.

Όλα αυτά είναι πια μια ρεαλιστική ουτοπία, αλλά και η πιο δυνατή πρόκληση!!

Τα βασικά τμήματα των ΔΡΕΠΠΟ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ» είναι

Το Κέντρο Παράδοσης και Λαϊκού Πολιτισμού «Άννα Σαρρή Καραμπεσίνη-Ευτυχία Σαρρή» («ΑΣΚ-ΕΣ»)

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγαίου και το οπτικοακουστικό αρχείο με προβολές , παραγωγές, συνεργασίες με άλλες λέσχες και κιν/κούς θεσμούς κλπ.( Σημ. Η ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ είναι κόρη μας, και η ΚΙ.ΛΕ.ΑΙΓΑΙΟΥ η μητέρα μας)

Η μικρή και Μεγάλη ARKTOS ( Καλλιτεχνικές ,Πολιτιστικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους)

Τα «Κ.Ε.Φ.Ι.Α.» ( Κέντρα Επιστημονικών, Φιλοσοφικών, Ιστορικών Αναζητήσεων)

Το «KOSKINO» ( Μέσο ενημέρωσης και ανάλυσης για τα ζητήματα και γεγονότα του τόπου μας)

Η ακτίνα δράσης μας είναι η Κως και η Νίσυρος, όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, με συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο!

Πάρετε και μελετείστε το ημερολόγιο μας με τα 19 επετειακά αλλά και ουσιαστικά αφιερώματα στο 2019 μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες και προκλητικές δράσεις!

Ελάτε όλες και όλοι, ν` ανταμώσουμε αν σας ενδιαφέρει! Προσωπικά ή σε όποιο σύλλογο ή οργανισμό κι αν δραστηριοποιείστε! Γίνονται πολύ καλές προσπάθειες, προσωπικές και συλλογικές.

Ήρθε η ώρα και είναι ανάγκη να συντονιστούμε!

Μελετείστε τα προηγούμενα κείμενα μου. Όλες τις απορίες, τους ενδοιασμούς, τις παρατηρήσεις, τις αντιδράσεις ή την αδιαφορία σας, είμαστε έτοιμοι να τις καλοδεχθούμε!

Σκεφτείτε με αγάπη και θετική σκέψη όλα αυτά και στις επόμενες επικοινωνίες μας όλα θα ξεκαθαρίσουν!

Ευχαριστώ!

Μηνάς Γ. Χατζηαντωνίου

Κοινωνικός εμψυχωτής

Υπεύθυνος ΔΡ.Ε.Π.ΠΟ. «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ»

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προχώρα Μηνά, πάντα ο δρόμος της πρωτοπορίας είναι μοναχικός κσι δύσβατος. Είμαστε μαζί σου, για να γίνει ο Ονειροστόχος πρακτικοστόχος. Όλα από κάπου και κάποιον Ενα ξεκινάνε. Διαφωνώ όμβς στο ότι «Όλα αυτά είναι πια μια ρεαλιστική ουτοπία,» συμφωνώ στο » αλλά και η πιο δυνατή πρόκληση!!». Εμπρός λοιπόν δράξε την και κάνε την λάβαρο για νέους αγώνες μεχρι την επίτευξη της υλοποίησης του στόχου! Καλό μας μήνα με την ευχή και ευλογία του Θεανθρώπου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ