“Η Σπυριδούλα” έρχεται στην Κω | Από την Θεατρολόγο Ηρώ Μητρούτσικου

4
2372

“Η Σπυριδούλα” έρχεται στην Κω

Από την Θεατρολόγο Ηρώ Μητρούτσικου 19/5/2018

Το δίδυμο Κ.Μάρκελλος και Ε.Στεργίου, λίγους μήνες μετά την «Παρέλαση» που παρουσιάστηκε φέτος -πάλι στο Σφαγείο- μας κάνουν την τιμή να επισκεφτούν ξανά την πόλη μας, με την νέα τους παράσταση.

Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε στην Αθήνα -από κοινό και κριτικούς- o μονόλογος «Η Σπυριδούλα», η παράσταση ταξιδεύει στην Κω.

Ο θίασος “This Famous Tiny Circus” (www.facebook.com/famoustinycircus/) καταδύεται στον γλαφυρό και ανατρεπτικό κόσμο της συγγραφέως Λένας Κιτσοπούλου, ζωντανεύοντας, επί σκηνής, ένα διήγημα από τη συλλογή διηγημάτων της: «Το μάτι του ψαριού» .

Η πολύ καλή ηθοποιός Ελένη Στεργίου κάνει την έκπληξη, εντελώς παραλλαγμένη από την προηγούμενη φορά που την είδαμε στο Σφαγείο. Στην «Παρέλαση» έπαιζε ένα σεμνό και νεαρό κορίτσι, ενώ τώρα έχει μεταμορφωθεί σε μια φλογερή λαϊκή τραγουδίστρια, με κατακόκκινα χείλη και ντυμένη με παγιέτες.

Στην Αθήνα ο μονόλογος, παιζόταν σε συνδυασμό με έναν δεύτερο μονόλογο, από το ίδιο βιβλίο (το «Καραφλομπέκατσος», σε ερμηνεία του εξαιρετικού Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη), και η παράσταση μάγεψε.

Η «Σπυριδούλα» είναι μια σύγχρονη ιστορία ενός ανθρώπου που αναπνέει, τραγουδά, ερωτεύεται, ελπίζει κι απελπίζεται, χτυπώντας με φόρα στα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά αδιέξοδα μιας συμβατικής ζωής και εν τέλει κραυγάζει, εγκλωβισμένος μέσα στα όρια του αστικού κενού. Λέει ότι την “στενεύει” το δέρμα της.

Μέσα από την κυνική και ωμά ρεαλιστική ματιά της Κιτσοπούλου, με την τόσο καλή, αλλά και ιδιόρρυθμη γραφή της, θα γίνουμε συνδαιτυμόνες του παραδοσιακού πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, στο πατρικό σπίτι της Σπυριδούλας, με οικοδεσπότη τον, παλαιών αρχών, πατέρα -στρατιωτικό στο επάγγελμα- και, πάντα καλεσμένο, τον επιστήθιο φίλο του, κύριο Άρη. Το προσκλητήριο γάμου που ο τελευταίος έστειλε στην οικογένεια, θα γίνει η αφορμή να έρθουν στο φως κρυμμένα μυστικά και η απόρριψη -κοινωνική κι ερωτική- θα βγει στην επιφάνεια.

Η Σπυριδούλα είναι καλλιτέχνης, άρα ένα πολύ ευαίσθητο και εύθραυστο πλάσμα, το οποίο θα μας ανοίξει τα εσώψυχά του, με αφορμή την ιστορία με τον κύριο Άρη. Η ζήλια της, για την “κοντή” την τσιτσιρίζει όπως λέει… Αυτή τη ζήλια θα προσωποποιήσει και θα την ονομάσει Σπυριδούλα!

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος σκηνοθετεί την μόνιμη συνεργάτιδά του, Ελένη Στεργίου, σε έναν δύσκολο και ιδιόρρυθμο ρόλο. Η έντονη επιρροή στοιχείων από τις ταινίες του Αλμοδόβαρ, είναι άκρως επιτυχημένη, καθώς και οι κινηματογραφικοί ήρωες του Αλμοδόβαρ -συνήθως καλλιτέχνες ή άνθρωποι της διπλανής πόρτας- διακατέχονται από τεράστια πάθη, όπως και η Σπυριδούλα. Το κόκκινο χρώμα και το γκλάμουρ κυριαρχεί στην παράσταση, ενώ τα παθιάρικα ισπανικά τραγούδια που η Ελ.Στεργίου ερμηνεύει ζωντανά, αναδεικνύουν την έντονη εσωτερικότητα του ρόλου. Ο χώρος (ένα καμπαρέ,) σιγά σιγά συρρικνώνεται στο καμαρίνι και στο δωμάτιο της του σπιτιού, όπως κι αυτή σταδιακά απογυμνώνεται, εξωτερικά και εσωτερικά, αφήνοντας το συναίσθημα να την παρασύρει και ξεγυμνώνοντας μπροστά μας και την ψυχή της, μαζί με όλη της την μεταμφίεση… Η καλλιτέχνις κάνει την ερωτική απογοήτευση τραγούδι και το δράμα της χειμαρρώδη λόγο. Οι έντονες συναισθηματικές εναλλαγές, καθώς και τα τραγουδιστικά κομμάτια, αποδίδονται άριστα από την ηθοποιό. Ο μικροαστισμός και η καταπίεση από την κοινωνία, που νιώθει η πρωταγωνίστρια, σιγά σιγά αναδύονται, οδηγώντας την Ελένη Στεργίου σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, ενός πολύ δύσκολου ρόλου. Η τελική ανατροπή, σύμφωνη με την αυτοσαρκαστική της διάθεση, δικαιώνει το διήγημα αυτής της τόσο ιδιότυπης συγγραφέως.

Αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κω.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς

Ερμηνεύει: η Ελένη Στεργίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Μαΐου στις 21.15
Γενική Είσοδος 10€
Διάρκεια: 60’
Θέατρο-Πολυχώρος Σφαγείο,
Αγ. Βασίλειος, Κως

(στον επαρχιακό, στην Honda αριστερά)
Τηλ. Κρατήσεων: 6978556206

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δείτε Σπυριδούλα ενώ θα μπορούσατε να απολαύσετε μια πρωτοποριακή παράσταση με τον Καραφλομπέκατσο..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ