ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με θερμά χειροκροτήματα το έθιμο του Λαζάρου από το Λύκειο Ελληνίδων Κω στην ΛΑ Κω | Τιμητική αναφορά στην Ασπασία Μαστρομηνά που «έφυγε» χτες από κοντά μας

0
1827
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ξανθίππη Αγρέλλη – Γ. Κιάρης

Στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών, η οποία ευγενώς παραχωρήθηκε από τον Ταξίαρχο κ. Λάμπρο Ναζίφη, το Λύκειο Ελληνίδων Κω, αναβίωσε απόψε το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου, παρόντος του Μητροπολίτη μας κ.κ. Ναθαναήλ,του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ Λ. Ναζίφη, της Εντεταλμένης Περιφερειακής συμβούλου Ε. Νάκη (ως εκπροσώπου του Επάρχου), της Περιφ. συμβούλου Ε. Σβύνου, της Προέδρου του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, της Τοπικής συμβούλου Πυλίου Κ. Κάννη και της Σ. Κανταρζή από την παράταξη ΟΡΑΜΑ, εκπροσώπων φορέων και πολλών μελών και φίλων του Λυκείου Ελληνίδων Κω.

Οι κυρίες του Λυκείου, πρόσφεραν νηστίσιμες παραδοσιακές γεύσεις και Λαζαράκια, τα οποία έφτιαξαν οι ίδιες από αυτά που συνηθίζουν να πλάθουν οι νοικοκυρές, σε πολλά μέρη της χώρας μας. Αυτά είναι ανθρώπινα ομοιώματα, τυλιγμένα και ζυμωμένα, γεμάτα με σταφίδες η μελωμένο σουσάμι.

Η πρόεδρος κ. Αργυρώ Κατσίλη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και πριν αναφερθεί στα έθιμα του Σαββάτου του Λαζάρου, έκανε μνεία στην εκλιπούσα εκλεκτή συνδημότισσά μας και μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Κω, Ασπασία Μαστρομηνά (συζ. Ιωάννη Μαστρομηνά) η οποία απεβίωσε σε ηλικία 79ετών και  κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στο Νέο κοιμητήριο Κω. H κ. Κατσίλλη επεσήμανε χαρακτηριστικά «σήμερα η οικογένεια του Λυκείου Ελληνίδων έγινε φτωχότερη, διότι έφυγε από κοντά της ένα εκλεκτό μέλος της. Καλό της ταξίδι. Ας είναι αιωνία η μνήμη της.»

Ακολούθως η κ. Κατσίλλη αναφερόμενη στο έθιμο του Λαζάρου τόνισε ότι η Ανάστασης του επιστήθιου φίλου του Χριστού, είναι ο προάγγελος της Αναστάσεως του Σωτήρα. Επίσης μίλησε για τα ήθη και τα έθιμα της Λαμπρής, που περιλαμβάνουν εκτός από τα Λαζαράκια, γευστικά κουλουράκια, λαμπρόπιττες, εντυπωσιακή κουλούρα, Χριστόψωμο, τσουρέκι και φυσικά το βάψιμο των κόκκινων αυγών.

Το Σάββατο του Λάζαρου πρόσθεσε η κ. Κατσίλη, τα παιδιά κρατώντας μια εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, γύριζαν στα χωριά από σπίτι σε σπίτι, ψέλνοντας τους ανάλογους ύμνους. Οι νοικοκυρές τους έδιναν κυρίως αυγά για φιλοδώρημα, για να τα βάψουν και μικρά Λαζαράκια, για να τα βάλουν στον πέντιλο δηλ. στην κρεμαστή στρογγυλή ψωμιέρα. Το έθιμο αυτό σε μερικά χωριά, κρατάει μέχρι και σήμερα. Επίσης αναφέρθηκε στην Κυριακή των Βαΐων και το Δωδεκανησιακό έθιμο, να μοιράζονται στην Εκκλησία πλεκτοί Σταυροί σε διάφορα σχέδια. Τους Σταυρούς φροντίζουν να ετοιμάζουν οι ιερείς και τα μέλη των οικογενειών των.

Ακολούθησε η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου από μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων που έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου, ο οποίος μετά την Ανάσταση του έζησε άλλα τριάντα χρόνια και κοιμήθηκε στην Κύπρο ως Επίσκοπος. Η Χριστιανική παράδοση λέει, πως τα πρώτα Ιερά Άμφιά του,  του τα έφτιαξε η Παναγία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ