«ΜE ΛΕΝΕ ΚΩΣΤΑΝΤΗ-ΑΓΑ» παρουσίαση από Γ. Κυρίτση, Κ. Ιωάννου, Μ. Παρισίδου, Β. Πη/ μέλη ΦΙΛΗΤΑ (Συγκέντρωση φωτογρ. υλικού)

0
319

«ΜE ΛΕΝΕ ΚΩΣΤΑΝΤΗ-ΑΓΑ»

Είναι το νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταμάτη Αλαχιώτη (Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη).

Γράφει η Μ. Τουλαντά-Παρισίδου, Γεν. γραμματέας του «ΦΙΛΗΤΑ»

Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη μας καθηγητή Σταμάτη Αλαχιώτη, προγραμματίζουμε σε συνεργασία με το ΔΟΠΑΒΣ παρουσίαση του βιβλίου. Θα συμμετέχουν στην παρουσίαση αξιόλογοι συμπολίτες μας, ο Δήμαρχος Γ. Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του «Φιλητά» Κ. Ιωάννου και άλλα μέλη του «ΦΙΛΗΤΑ» πέρα από την υπογράφουσα το παρόν κείμενο. Εκτός από τις βιβλιοκρισίες και την αναμενόμενη τοποθέτηση του συγγραφέα, θα προσπαθήσουμε να ζωντανέψουμε με φωτογραφική έκθεση την εποχή στην οποία αναφέρεται, σε μεγάλο μέρος του βιβλίου του, ο συγγραφέας, ο «αμετανόητα Κώος», όπως συνήθιζε να υπογράφει τα άρθρα του στις τοπικές εφημερίδες μας.

Είναι η εποχή των «κόκκινων πολιτειών», όπως θα έλεγε και ο λογοτέχνης Βασίλης Πης, ο οποίος θα τοποθετηθεί επίσης για το περιεχόμενο του βιβλίου – «Φουρτουνιασμένος κόκκινος ωκεανός» είναι ο τίτλος σχετικού κεφαλαίου του βιβλίου του Σ. Αλαχιώτη. Είναι η εποχή της αγροτικής οικονομίας, της υπερπαραγωγής της ντομάτας, που αποτελούσε και την κύρια ασχολία των Κώων στην προτουριστική Κω της 10ετίας του ΄60. Κατά τον συγγραφέα το βιβλίο αυτό «είναι ένας φόρος τιμής στον κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται να ζήσει απροσκύνητος και ελεύθερος».

Έτσι ήταν η γενιά των πατεράδων μας, που έζησαν την κατοχή, που καθάρισαν τα χωράφια από το υλικό του πολέμου και μάτωσαν κυριολεκτικά στα ελεύθερα κατά τα άλλα χώματα. Τα όργωσαν , τα φύτεψαν, τα έκαμαν γόνιμα και τα καμάρωναν μέχρι την ώρα της κατανάλωσης…… Δεμένοι με τη γη και τα ζα τους έτρεφαν τις φαμίλιες τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και έφταναν να είναι υπόλογοι για την υπερπαραγωγή τους…! «….Ήξεραν και προσπαθούσαν να τα ᾽χουν καλά πρώτα με τους εαυτούς τους – μεγάλο κατόρθωμα, που δεν το μπορούν ακόμη πολλοί γραμματιζούμενοι. Ξέδιναν, κουβεντιάζοντας με τη γη τους, συνομιλούσαν με τα σπαρτά τους, τα μποστάνια τους, τ᾽ αμπέλια τους, κι ας μην ήξεραν τη γλώσσα τους. Τη διαισθάνονταν !…………». Έτσι αποτυπώνει, σ’ ένα από τα πολλά σημεία του βιβλίου του, το ψυχογράφημά τους ο συγγραφέας, ενώ ταυτόχρονα στέλλει χρήσιμα κοινωνικά και πολιτικά, μηνύματα στολισμένα με απαλές επιστημονικές και φιλοσοφικές πινελιές, όπως τις χαρακτηρίζει.

Η δομή του βιβλίου, η γλώσσα, η μυθοπλασία, παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον και δε θα συγκινήσει μόνο εκείνους που δούλεψαν στα χωράφια όπως η υπογράφουσα το παρόν, αλλά εξίσου και την αστική κοινωνία του νησιού, η οποία συμμετέχει κι αυτή στο βιβλίο, σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους κι αυτή – δεκαετία του ᾽60 και το 2010. Σε πολλά σημεία φωτογραφίζεται η Κως, ενώ δε λείπει η ντοπιολαλιά. Ο κεντρικός ήρωας έχει τα χαρακτηριστικά του λεβέντη και απροσκύνητου Κωσταντή-Αγά.

Η εκτενής παρουσίαση θα ενταχθεί στα θερινά «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ», και εκτός από τη χρήση φωτογραφιών από τη συλλογή του συμπατριώτη μας κ. Κ. Κογιόπουλου και αξιοποίηση του βιβλίου του, θα προσπαθήσουμε να διασώσουμε και άλλο φωτογραφικό υλικό από όλο το νησί, σχετικό με τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων της Κω, τότε που ήταν καταπράσινη η Κως και η Δημοτική αγορά μοσχοβολούσε από τα πλούσια και ποιοτικά προϊόντα του εύφορου νησιού μας.

Τον κ. Σταμάτη Αλαχιώτη τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα στα ερευνητικά και άκρως επιστημονικά συγγράμματα και βιβλία του. «Εισαγωγή στη Γενετική», «Εισαγωγή στην εξέλιξη», «Βιοηθική», «Διαθεματική και βιοπαιδαγωγική θεώρηση της μάθησης» και άλλα, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η συμβολή του στην επιστήμη που επί χρόνια υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και στις ΗΠΑ. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, πρώην Πρύτανης και πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού ινστιτούτου.

Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν, να πούμε περισσότερα στην παρουσίαση του βιβλίου. Πάντως ο κ. Σ. Αλαχιώτης δεν μπορεί να ξεφύγει από την αγαπημένη του γενέτειρα, παρόλο που δεν την αναφέρει ξεκάθαρα και όμως φωτογραφίζεται ξεκάθαρα και μας συγκινεί. Πρόσφατα έγινε επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου του στην Πάτρα και θα προηγηθεί άλλη στην Αθήνα, πριν την ενταγμένη ήδη στα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ».

Ποιός δε θα θέλει να γνωρίσει αυτή την «πατρίδα» που μας ζωντανεύει ο κ. Αλαχιώτης; Την πατρίδα της νοσταλγίας, αλλά και την πατρίδα του σήμερα και του μέλλοντος; Γιατί, στους διαλόγους και στην εξέλιξη της αφήγησής του δε λείπουν εικόνες και της σύγχρονης Κω, που παρά την αλματώδη τουριστική της ανάπτυξη παραμένει αρχόντισσα γοητευτική.

«…χαλαροί, αμέριμνοι οι τουρίστες θαύμαζαν το πολύχρωμο κολιέ του λιμανιού. Σταματούσαν, ρωτούσαν για το εφήμερο εξωτικό ταξιδάκι στα διπλανά νησιά-ένα δυο σκαριά ήταν με τούρκικη σημαία, προσκαλούσαν για τις μικρασιατικές ακτές. Ένα ανθρωποκοπάδι στόλιζε το φαρδύ πεζόδρομο της κεντρικής τοξωτής προκυμαίας με τα ψηλά φοινικόδεντρα και τις ανθισμένες μπουκαμβίλιες….σ.532 κ.ε.» και άλλα.

Σίγουρα όλες οι τοποθετήσεις στην παρουσίαση του Αυγούστου θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, όπως και κάθε πτυχή του μυθιστορήματος που μας προκαλεί να το διαβάσουμε και να το μελετήσουμε. Προς το παρόν αναμένουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό από όποιον συμπατριώτη το διαθέτει για να ζωντανέψουμε την εποχή που οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε νοσταλγικά.

Να είναι καλά ο κ. Σ. Αλαχιώτης και να είναι πάντα παραγωγικός και χρήσιμος όπως ήταν μέχρι τώρα.

Για τη συγκέντρωση φωτογραφιών τηλ.: Παρισίδου 6945-580452 , Κ. Ιωάννου 6932-101123 και Λ. Χατζηνικολάου 6947-422571

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ