Μια σπάνια και μοναδική συναυλία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν απόψε, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω με τη διεθνή Ελληνίδα μεσόφωνο Αλεξάνδρα Γκράβας, στο πλαίσιο των ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ 2017.
Το πρόγραμμα που παρουσίασε η κορυφαία λυρική ερμηνεύτρια και καλή φίλη της Κω (σύζυγος του πρ. Διευθυντή του ΕΟΤ Αυστρίας και φίλου της Κω, Παναγιώτη Σκορδά) είχε τίτλο «Με του έρωτα τις ευωδιές…»
Ένα ερωτικό, λυρικό, μελωδικό ταξίδι με τραγούδια από την Ελλάδα, το Μεξικό, την Κίνα, τον Λίβανο, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.α. Πρόκειται για τόπους στους οποίους έχει δώσει συναυλίες η Αλεξάνδρα Γκράβας και από τους οποίους συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό της τραγούδια σήμα κατατεθέν της εθνικής μουσικής κουλτούρας τους, τα οποία παρουσίασε στο κοινό με τη δική της μοναδική και ανεπανάληπτη ερμηνεία.
Μια διαδρομή στο διεθνές ρεπερτόριο από την Αλεξάνδρα Γκράβας που καταφέρνει να ξεπερνάει τα σύνορα, τα διαφορετικά είδη και μουσικά στυλ και να τα ενώνει κάτω από τις εμπνευσμένες εκτελέσεις της.
Μαζί της ήταν οι εξαιρετικοί μουσικοί: Δημήτρης Κουζής (βιολί), Γιάννης Γιοβάνος (τσέλο), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο -για πολλά χρόνια συνεργάτιδα του Μάνου Χατζηδάκη), Πέτρος Μπούρας (πιάνο, μουσική επιμέλεια)
Η Αλεξάνδρα Γκράβας κατέβηκε πολλές φορές από τη σκηνή τραγουδώντας ανάμεσα στο κοινό που την χειροκρότησε θερμά και δεν την άφηνε να φύγει… (ΒΙΝΤΕΟ)
Την συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, η σύζυγος του Δημάρχου Κω Χρυσάνθη, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολιτάς, ο πρ. Διευθυντής του ΕΟΤ Αυστρίας Π. Σκορδάς, η Περιφ. σύμβουλος Ε. Σβύνου και πολλοί έλληνες και ξένοι επισκέπτες.
6 Σεπτεμβρίου, βραδιά με πανσέληνο, με την Αλεξάνδρα Γκράβας στη Ρωμαϊκή Αγοράστην Αθήνα
Η ίδια η ερμηνεύτρια δηλώνει γι αυτή τη βραδιά: «Είμαι ενθουσιασμένη που θα εμφανισθώ σ’ αυτό τον μαγικό χώρο, κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη. Ας μην ξεχνάμε τη μοναδική συναυλία που είχε δώσει ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά, από την οποία κυκλοφόρησε και ο σχετικός δίσκος, με αγαπημένα τραγούδια του από το 1947-1985, που έχει μείνει κλασικός στην ελληνική δισκογραφία. Πιστεύω ότι θα είναι μια μαγική βραδιά κάτω από το φως της πανσελήνου του Σεπτέμβρη και καλώ όλο το κοινό να την απολαύσει», καταλήγει η Αλεξάνδρα Γκράβας, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα της βραδιάς στη Ρωμαϊκή Αγορά περιλαμβάνει ακόμα και τραγούδια παραδοσιακά ελληνικά, καθώς και μεγάλων ελλήνων συνθετών, «που πάντα μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω στα προγράμματά μου».
Αλεξάνδρα Gravas
Η Ελληνίδα μεσόφωνος (mezzo soprano) διεθνούς φήμης καταφέρνει με εξαιρετική δύναμη και ομορφιά και τραγουδώντας μέσα από τη ψυχή της να αγγίζει την καρδιά του κοινού της . Αυτό που κάνει την φωνή της τόσο ξεχωριστή είναι το ασύλληπτο βάθος και η λυρικότητα της. Η Αλεξάνδρα Γκράβας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από γονείς Έλληνες μετανάστες.
Η Αλεξάνδρα κατέχει το μοναδικό αυτό χάρισμα του να μετατρέπει τα ρεσιτάλ της σε μια βαθιά, σχεδόν αισθησιακή εμπειρία για τους ακροατές της, ταυτίζοντας τέλεια λέξεις και μελωδία. Με την πλούσια, εκφραστική φωνή της ερμηνεύει με πάθος, εσωτερικότητα αλλά συνάμα απλότητα κάθε σύνθεση. Ο Louis de Bernieres ( Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι) γράφει στο Πρόλογο του Προγράμματος “Coasts of Spirits”, Alte Oper Frankfurt : “ Η Αλεξάνδρα γνωρίζει πως πρόκειται για επικοινωνία, και θέτει ως στόχο της το να επικοινωνεί μαζί με όλους εμάς, περιφρονώντας τα εμπόδια λόγω γλώσσας και κουλτούρας που ο κόσμος σκληρά σκόρπισε στο δρόμο μας … Έχω την αίσθηση πως η μουσική δεν έρχεται από αυτήν αλλά διαμέσου της, από κάποια άλλη διάσταση. Είναι μια από αυτούς που «επιλέχθηκαν» για να δώσουν στο κόσμο ένα νέο μήνυμα.
Η Αλεξάνδρα Γκράβα είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει σε δύο εντελώς διαφορετικές κουλτούρες : στο σχολείο με Γερμανική Κλασσική Μουσική και στο σπίτι με Ελληνικά Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Χατζιδάκη και άλλων. Όσο αφορά την ταυτότητα της παραδέχεται πως η ίδια νοιώθει ως μια Ευρωπαία με ελληνική καρδιά.
Η Αλεξάνδρα σπούδασε Μουσικολογία, Φιλοσοφία και Γερμανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και Τραγούδι με δύο από τις μεγαλύτερες δασκάλες που υπαρχουν στο Λονδίνο την Κινέζα Λο Σιουτ Ουάν , την Ουγγαρέζα Dame Βέρα Ρόζα αλλά και την Sarah Walker.
Eχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρια, Ουγγαρια, Ελλάδα, Κύπρο, Μαλαισία, Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Λιβύη, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ.
Ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα τραγουδιών αποτελούν το ρεπερτόριο της Αλεξάνδρας : από άριες και κλασσικό μέχρι παραδοσιακό και μοντέρνο τραγούδι. Ως ένα πνεύμα ανοιχτό σε όλα τα είδη της Μουσικής δανείζει τη ξεχωριστή φωνή της στα πιο διαφορετικά της είδη.
Οι ελληνικές ρίζες της διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην καριέρα της. Η εκτέλεση έργων μοντέρνων Ελλήνων συνθετών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ρεπερτορίου των ρεσιτάλ της, ενώ απαραίτητο συμπλήρωμα του αποτελούν έργα Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Άγγλων συνθετών. Έχει κάνει τις πρεμιέρες των έργων διεθνώς γνωστών συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Δημοσθένη Στεφανίδη, Μίμη Πλέσσα, Αλέξανδρου Καρόζα, Νότη Μαυρουδή, Τζωρτζ Τσοντάκης, Francis James Brown, Achim Burg, Dante Borsetto, Harue Kunieda Jonnusuke Yamamoto και Otto Freudenthal. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης την επέλεξε να ερμηνεύσει στη πρεμιέρα των συμφωνικών του τραγουδιών RAVEN, ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ και “ Les dix Eluard”. Ερμήνευσε επίσης το 2004 την πρεμιέρα των «16 ανέκδοτων τραγουδιών για μέτσο-σοπράνο και πιάνο» του Νίκου Σκαλκώτα στη Γερμανία και Αγγλία και συγκεκριμένα στο Würzburg και Λονδίνο (the Purcell Room/Royal festival Hall). Είναι επίσης η διευθύντρια και ιδρυτής του μουσικού σχήματος «Όραμα» που έχει ως βάση του το Λονδίνο.
Ο δίσκος της « Τυφλά Δάκρυα» με τραγούδια του Δημοσθένη Στεφανίδη κέρδισε το 2004 το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ΤΟΜΟΣ (Contemporary Music Editions Price Competition) στις Ην. Πολιτείες Αμερικής.
Προσκλήθηκε να δώσει το κονσέρτο που σηματοδοτούσε τη λήξη της γνωστής Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη στην Alte Oper Frankfurt, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιάδα 2004 και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Ενώ το 2007 τραγούδησε το opening recital του γνωστού Φεστιβάλ Τραγουδιού του Λονδίνου (London Song Festival 2007). Κορυφαίες εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο ήταν η εμφάνιση της το 2007 πλάι στον Μίμη Πλέσσα και Μάριο Φραγκούλη στο Ολυμπιακό Στάδιο και η προσωπική της συναυλία, την οποία έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2008 υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηνών.