Πρώτος ο Μακρόν με 24%, δεύτερη η Λεπέν με 22% – Μάχη μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν στις υπερπόντιες κτήσεις καθώς και σε ΗΠΑ και Καναδά
Το γαλλόφωνο βελγικό δίκτυο RTBF, το οποίο δεν δεσμεύεται από τον γαλλικό Νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση εκτίμησης αποτελέσματος μέχρι και να κλείσουν οι κάλπες των εκλογών, κυκλοφόρησε τα πρώτα exit polls- στη μέση της ψηφοφορίας- που δείχνουν τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 24%.
Ο ιδρυτής του κινήματος “En Marche!” ακολουθείται από την υποψήφια με το Εθνικό Μέτωπο κυρία Μαρίν Λεπέν η οποία, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο, συγκεντρώσει 22%. Τρίτος εμφανίζεται ο υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους, κ Φρανσουά Φιγιόν με ποσοστό 20,5%, ενώ ο κ. Ζαν – Λικ Μελανσόν φαίνεται να συγκεντρώνει το 18% των ψήφων.
Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο οι ψηφοφόροι στις υπερπόντιες κτήσεις έχουν επιλέξει ήδη, στις περισσότερες περιοχές τον Ζαν – Λικ Μελανσόν, ενώ στην Γαλλική Γουιάνα προηγείται ο κ. Μακρόν. Στην Βόρειο Αμερική, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, οι περισσότεροι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν επιλέξει τον Εμανουέλ Μακρόν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Το ποσοστό συμμετοχής στις 12.00 ώρα Γαλλίας ανερχόταν σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012.
Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).
Το ποσοστό συμμετοχής στις 12.00 ώρα Γαλλίας ανερχόταν σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, αλλά με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν τις διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους να είναι οριακές, μπορεί και να περάσουν πολλές ώρες έως ότου οριστικοποιηθεί ποιοι θα είναι οι δύο που θα πάνε στον δεύτερο τελικό γύρο.
Γυμνόστηθη διαμαρτυρία των Femen στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε η Λεπέν
Οι ακτιβίστριες φορούσαν μάσκες της Λε Πεν, του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τραμπ
Aαναστάτωση προκάλεσαν γυμνόστηθες ακτιβίστριες των Femen με τη διαμαρτυρία τους, έξω από το εκλογικό κέντρο στο οποίο επρόκειτο να ψηφίσει η Μαρίν Λεπέν.
Οι έξι γυναίκες βγήκαν από ένα SUV, φορώντας μάσκες με τη μορφή της ακροδεξιάς υποψηφίου των προεδρικών εκλογών και του Ντόναλντ Τραμπ.
Γρήγορα όμως η διαμαρτυρία τους τερματίστηκε, καθώς οι αστυνομικοί της πήραν… σηκωτές.
Η Λεπέν έφτασε στο εκλογικό κέντρο λίγη ώρα αργότερα και άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα, χωρίς προβλήματα, όπως αναφέρει το Associated Press.
Γιατί η ψηφοφορία της Κυριακής είναι σημαντική
Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές και διπλωματικές δυνάμεις στον κόσμο.
Με δύο από τους τέσσερις πιο δημοφιλείς υποψήφιους να τάσσονται ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι εκλογές θα μπορούσαν να κλονίσουν ακόμη περισσότερο τη μεταπολεμική τάξη της Δύσης, η οποία ήδη έχει χτυπηθεί από το πρόσφατο δημοψήφισμα της Βρετανίας και την απόφαση της να εγκαταλείψει την ΕΕ, (Brexit).
Από πολλές απόψεις, οι πολιτικές τάσεις στη Γαλλία προσομοιάζουν σε αυτές που παρατηρούνται σε ολόκληρη την ήπειρο της Ευρώπης, αν όχι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο: στην αυξανόμενη δύναμη των ακροδεξιών και λαϊκιστικών τάσεων και στην αποδυνάμωση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Όμως, το γαλλικό πολιτειακό σύστημα είναι διαφορετικό από το μεγαλύτερο μέρος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, όπως άλλωστε και τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους Γάλλους.
Η ορκωμοσία του 8ου προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του νυν Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Ακόμη και τότε, οι εκλογές δεν τελειώνουν. Τον προσεχή Ιούνιο θα λάβουν χώρα οι βουλευτικές εκλογές για τη συγκρότηση του νέου γαλλικού Κοινοβουλίου – και αυτή η ψηφοφορία έχει επίσης δύο γύρους.
Για να κερδίσει μια θέση στην Εθνοσυνέλευση, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει τουλάχιστον το 50% των ψήφων στις 11 Ιουνίου, με την απαιτούμενη συμμετοχή του 25% του σώματος των ψηφοφόρων. Οιαδήποτε κοινοβουλευτική έδρα δεν εξασφαλιστεί βάσει των δύο αυτών προϋποθέσεων, τότε η εκλογική μάχη επαναλαμβάνεται στις 18 Ιουνίου.
Είναι σημαντικές οι προεδρικές εκλογές αλλά εξ’ ίσου σημαντικές είναι και οι βουλευτικές γιατί από εκεί θα εξαρτηθεί αν ο πρόεδρος θα μπορεί να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει. Το πρόβλημα του Μακρόν είναι ότι είναι one man show. Δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα από πίσω του, ούτε στελέχη για να τον στηρίξουν και πιθανή του νίκη στις προεδρικές μπορεί να γίνει ήττα στις βουλευτικές. Είναι η λεγόμενη συγκατοίκηση και αφαιρεί πολλές από τις δυνατότητες του προέδρου.
Κρύος ιδρώτας έχει πιάσει τους πατριδόκαπηλους και τα φασισταριά μιας και η εθνικίστρια τους θα πάρει πόδι πάλι…έτσιιιιιιιι πόνοοοςςςς