Τι αποφασίστηκε τελικά για συντάξεις, αφορολόγητο στο Eurogroup;
Συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους Επικεφαλής των Θεσμών επιτεύχθηκε στο Eurogroup.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Ορισμένα θετικά μηνύματα αλλά και αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνες πολίτες κρύβει η πρώτη σύγκλιση των θεσμών με την Ελλάδα που σφραγίστηκε με την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup.
Για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισίκαι Ρέγκλινγκ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με χαμόγελο έστειλαν κάποια πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, που δεν ήταν τίποτε άλλο από το… περιτύλιγμα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τις συγκεκριμενοποιήσουν.
Με δύο λόγια η κυβέρνηση συμφώνησε εκ των προτέρων να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό, χωρίς να γνωρίζει ποια ακριβώς μέτρα περιλαμβάνει.
Πίσω από τις δηλώσεις τόσο των εκπροσώπων των δανειστών όσο και από εκείνες του Νίκου Παππά, θα ερμήνευε κάποιος πως από το Eurogroup προέκυψε συμφωνία για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και στο βάθος αντίμετρα με φοροελαφρύνσεις.
Ο κ. Παππάς, ερωτηθείς για το εάν η ελληνική Κυβέρνηση λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν, θα υπάρξει ταυτόχρονη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης, υπογράμμισε ότι «αν έχουμε την λήψη ενός μέτρου που επιβαρύνει, αντιστοίχως θα υπάρχει ένα μέτρο που ελαφρύνει, πχ. αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να δούμε να μειώσουμε αντιστοίχως πχ. τον ΕΝΦΙΑ».
Ν σημειωθεί ότι από χθες ο κ. Σοϊμπλε είχε σταματήσει την επιθετικότητά του έναντι της χώρας μας και είχε αρχίσει να στρογγυλοποιεί τις δηλώσεις του.
Στο παρασκήνιο υπήρξε μια εκεχειρία μεταξύ Ελληνικής και Γερμανικής πλευράς,ώστε να πέσουν οι τόνοι που δεν ωφελούν κανέναν καθώς και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν μείωση του ποσοστού του κόματος της κας Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Ετσι σήμερα ο κ. Νταίσελμπλουμ έκανε λόγο για το τέλος της λιτότητας και την εφαρμογή νέου μίγματος πολιτικής που θα στηρίζεται περισσότερο στις μεταρρυμισεις. Ανέφερε επίσης τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ και ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας γενικότερα για την Ευρώπη είπε για κοινωνική προοδευτικότητα.
Ωστόσο,όπως είπαν και οι τρεις δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, παραδέχθκαν ωστόσοότι η Ελλάδα βρίσκεται σε θετικό δρόμο, ότι εξισσοροπούνται τα δημοσιονομικά και βέβαια άφησαν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την τελική συμφωνία αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές του προγράμματος, προσέτοντας βέβαια ότι θα πρέπεινα έχουν ολοκληρωθεί όλαμέχρι το καλοκαίρι.
Στα θετικά καταγράφεται και η δεσμευση της ΕΕ για παροχή προγράμματος 3 δισ. για την δημιουργεία θέσεων εργασίας ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά προφανώς υπάρχει συμφωνία να σταματήσει να επιμένει στη μείωση του χρέους.
Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ η κυβέρνηση από τη πλευρά της θα κληθεί να νομοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό το οποίο αν αποδώσει τα αναμενόμενα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές δράσεις που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο είπε ότι οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει. Θα δουν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάλυση του χρέους υπό το βάρος των νέων δεδομένων. Δεν μπορώ να πως τώρα τι θα γίνει. Πρέπει πρώτα να πάμε στην Αθήνα και μετά να δούμε το πακέτο και να υπολογίσουμε τα στοιχεία.
Στόχος μου είναι να φέρω το Ταμείο στο πρόγραμμα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας σημείωσε ότι αν μπορεί να γίνει το Μάρτιο θα γίνει το Μάρτιο. Δεν υπάρχουν deadline.
Η ανακοίνωση του Eurogroup:
«Οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπου τα βασικά εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (το 2018 και έπειτα) δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Το Eurogroup καλωσόρισε την επίτευξη κοινής αντίληψης ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς, που επιτρέπει να επιστρέψει η αποστολή της αξιολόγησης στην Αθήνα και να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και κατά συνέπεια στη λήψη οικονομικής στήριξης».
Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση του Eurogroup
Η απόφαση του Εurogroup μπορεί να άνοιξε το δρόμο για απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων, επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και έξοδο από την αβεβαιότητα, αλλά το αποτέλεσμα για την Ελλάδα θα φανεί, αργότερα, όταν κλείσει η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.
Η ρητορική περί «τέλους της λιτότητας» και «αλλαγής του μείγματος πολιτικής» από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δείχνει μια σαφή διάθεση της Ευρωζώνης να διευκολύνει την ελληνική πλευρά για να περάσει επώδυνες αποφάσεις στο εσωτερικό, αλλά τα πράγματα πρέπει να αξιολογηθούν σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, τα οποία είναι:
– Η φράση «ούτε ένα ευρώ νέας λιτότητας», σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, ο οποίος είναι αντικειμενικά δύσκολα επιτεύξιμος και χρειάζεται μεγάλη πίεση στην οικονομία για να υλοποιηθεί.
– Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε να λάβει «διαρθρωτικά μέτρα», τα οποία μεταφράζονται ανάμεσα σε άλλα σε μείωση του αφορολόγητου ορίου και μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Η διαπραγμάτευση επί των σημείων αυτών θα αφορά στο πόσο ακριβώς θα πέσει το αφορολόγητο (η κυβέρνηση θέλει στις 7.000 ευρώ, το ΔΝΤ στις 5.000 ευρώ), αλλά και από πότε θα μειωθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει, βέβαια, τη δική της μάχη για να μειώσει κατά το δυνατόν τις περικοπές, αλλά η ουσία είναι ότι η πίεση θα είναι μεγάλη για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.
– Εάν τελικά ο στόχος για το πλεόνασμα υλοποιείται, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια να «επιστρέφει» στην οικονομία την υπέρβαση στον προϋπολογισμό, με μειώσεις φόρων και παροχές προς τα ασθενέστερα στρώματα, όπως δηλαδή συνιστά το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση.
– Με λίγα λόγια η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις και εάν τελικά υπάρχει περιθώριο, τότε θα γίνονται κινήσεις «αντι-λιτότητας».
– Το κρίσιμο θέμα του χρέους, το οποίο επηρεάζει και τις αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση δεν έχει ακόμη κλείσει και θα συζητηθεί στο Βερολίνο, στις συναντήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το δεδομένο είναι ότι τα μέτρα θα ληφθούν μετά το 2018 και το ζήτημα είναι πώς θα πειστεί το ΔΝΤ να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι πιθανόν να προταθεί μια φόρμουλα στο πλαίσιο της οποίας η ευρωζώνη θα περιγράψει τα μέτρα που θα λάβει μετά το 2018 (περίοδος χάριτος, επιμήκυνση δανείων, κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων) και να δεσμευτεί πολιτικά ότι θα τα χρησιμοποιήσει αναλόγως των συστάσεων που θα κάνει εκείνη τη στιγμή το ΔΝΤ, με βάση δική του ανάλυση βιωσιμότητας.
Δώσαμε άμεσα το αφορολόγητο και τις συντάξεις και πήραμε υποσχέσεις.
Η αλητεία τους αλλά και των δικών μας «ροζ» χαζοχαρούμενων συνεχίζεται για δήθεν «συμφωνία».
Απαιτούν και παίρνουν από τα σίγουρα, μείωση συντάξεων, αφορολόγητο, εργατικά (απολύσεις για ποιο λόγο;), αλλά κουβέντα για μάζεμα της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, επενδύσεις, θέσεις εργασίας.
Με την μείωση του ΕΝΦΙΑ θα την γλυτώσουν πάλι οι λεφτάδες με τις βίλες και την μεγάλη ακίνητη και κτηματική περιουσία. Ο φουκαριάρης με το δυαράκι ή το χωραφάκι στο χωριό, άντε να γλυτώσει 50 Ευρώ. Τον ΦΠΑ έτσι κι’ αλλιώς δεν πρόκειται να τον μαζέψουν, αφού με τις βλακείες τους να αυξήσουν εξωφρενικά τους έμμεσους και άμεσους φόρους, όλοι θα τον κλέβουν, που ήδη των κλέβουν. Για ανάπτυξη ξεχάστε το. Αν λέμε ανάπτυξη την κατασκευή Hot Spots στα νησιά, οι καφετέριες και τα σουβλατζίδικα, ζήτω που καήκαμε. Για τον τουρισμό κλάφτα. Σήμερα γράφουν επίσημα ότι το 2016 χάσαμε 800 και βάλε εκατομμύρια από το 2015, με αύξηση όμως 20% στις αφίξεις. Τα ίδια Παντελάκι μου τα ίδια Παντελή, σκάσε και κολύμπα……………
ΚΛΑΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.