«Ψυχρολουσία» από Eurogroup – Τελεσίγραφο για μέτρα λιτότητας (5δισ) πέραν του 2018

3
920

Eurogroup | Ειδήσεις:  Δεν ικανοποίησαν τους δανειστές οι ελληνικές προτάσεις – Απαιτούν άμεση νομοθέτηση μέτρων λιτότητας που θα αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ – Πλήρης απαξίωση από τον Σόιμπλε – Το «μπαλάκι» στην Αθήνα πετά το ΔΝΤ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς, οι δανειστές ζητάνε πλέον από κοινού από την Ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το πέρας του 3ου ελληνικού προγράμματος. 

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν προκαταβολικά να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή μέτρα 5 δισ. ευρώ που αφορούν μετά το 2018.

Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται πως έπεσε στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, φέρεται να υποχώρησε και να τάχθηκε με τη γραμμή Σόιμπλε – Τόμσεν.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα ούτε για τη μνημονιακή περίοδο (έως και το 2018), ούτε για τη συνέχεια. Και ξεκινά από τη θέση του προληπτικού ενισχυμένου «κόφτη» που μπορεί, μέσω τροπολογίας, να δεσμεύσει για περικοπή δαπανών/αύξηση φόρων και μετά το 2018.

Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών επεσήμαναν ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δεσμεύθηκε στη εφαρμογή τους ο Ε.Τσακαλώτος δεν ικανοποίησαν τεχνικά τους θεσμούς και οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν από τη Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Τσακαλώτος συνάντησε τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Euroworking group Τόμας Βίζερ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και φυσικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστήριξαν πως οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, με τους θεσμούς να παραπέμπουν σε επόμενη συνεδρίαση τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι θεσμοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό περισσότερα μέτρα λιτότητας, πέραν του 2018, δηλαδή και μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

«Μούδιασε» ο Τσακαλώτος: Δεν μπορεί να ζητούν νομοθέτηση μέτρων για μετά τρία χρόνια

«Μούδιασε» ο Τσακαλώτος: Δεν μπορεί να ζητούν νομοθέτηση μέτρων για μετά τρία χρόνια

«Τα προληπτικά μέτρα υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup των Βρυξελλών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 πάνε ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες. Όπως υπογράμμισε, αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν επισημαίνοντας πως υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση. Δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

«Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

 

Ντάισελμπλουμ: Το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα – Να ψηφιστούν νέα μέτρα

Την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως οι Θεσμοί παραμένουν δεσμευμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενθαρρύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή του κουαρτέτου «το ταχύτερο δυνατό» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το πέρας των εργασιών.

Ο ίδιος έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ βρισκόταν στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία. Συνεπώς, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από αυτό.

Μάλιστα, ενστερνίστηκε πλήρως τις θέσεις του Ταμείου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.

Σχετικά με το ζήτημα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων, αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Μοσκοβισί: Αναγκαία μια συνολική συμφωνία για τα εκκρεμή ζητήματα

Στην ανάγκη επίτευξης μίας συνολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, εστίασε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού, που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.

«Είχαμε καλή συζήτηση, που μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία», τόνισε χαρακτηριστικά ο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε θαυμαστά επιτεύγματα το 2016.

Ο «περισσότερο αισιόδοξος» Μοσκοβισί δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει την ελπίδα ότι η επιστροφή των θεσμών θα πραγματοποιηθεί γρήγορα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Ρέγκλινγκ: Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική έθεσε ως αναγκαιότητα ο επικεφαλής του ESM μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε πολύ σημαντικά για την Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογράμμισε ότι, εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επανέλαβε ότι, μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας εκ νέου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Πετάει το «μπαλάκι» στην Αθήνα το ΔΝΤ

Τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% χωρίς επιπλέον μέτρα και με δεδομένη την ελάφρυνση του χρέους επανάλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη σημερινή (26/1) συνέντευξη Τύπου.

Το στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και μετά τη συνάντηση που είχε η γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε στο Νταβός, συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος πάντως απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα. Αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι τούτο θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα αποσυνέδεσε την απόφαση αυτή από τις επερχόμενες εκλογές σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, καθώς και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του αρθρ.4, θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Επανέλαβε ότι στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να «να βγαίνουν τα νούμερα του προγράμματος». Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι θέση του Ταμείου παραμένει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, όπως εκτιμά το Ταμείο, θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος»

Το χαοτικό χάσμα και την πλήρη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τη διακύμανση του χρέους και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, επιβεβαιώνει έκθεση-«φωτιά» του Ταμείου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη βιώσιμο, και θεωρεί ανεπαρκείς τις προτάσεις-δικαιολογίες των Ευρωπαίων και την άρνησή τους να ασχοληθούν σοβαρά με το μείζον αυτό ζήτημα, όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Παράλληλα, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια κάτω από 1,5%, εισηγείται ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που παραδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. «Χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο», τονίζει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν από το Ταμείο, τα παραπάνω αναφέρονται στη νέα αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας, που παραδόθηκε την Τρίτη το βράδυ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Η έκθεση θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία του Δ.Σ. στις 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του επιθυμούν: Πρώτον, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, Δεύτερον, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και Τρίτον, τη μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, χαμηλότερα του 1,5%.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο, και δεν θα καταστεί τέτοιο ούτε με την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η αναφορά αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, στην ουσία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ελληνικό Πρόγραμμα με βάση τη λογική του ΔΝΤ.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ

Δείτε ΕΔΩ ποια μέτρα πρότεινε ο Τσακαλώτος 

 

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!!!!!! ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ!!!!!!!!!ΖΗΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!!!ΖΗΤΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!!!ΖΗΤΩ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!!!!ΖΗΤΩ ΤΑ ΓΙΔΙΑ!!!!

  2. Μεγαλο Μπραβο στο συντροφο Τσακαλωτο! Ο Νταισεμπλουμ του ζητησε να του καθαρισι τα παπουτσια και ο συντροφος Τσακαλωτος του ιπε οχι

  3. Μπας και βγούμε καμιά ώρα από την ΕΕ και ησυχάσουμε και εμείς και αυτοί. Μέχρι να μπούμε στην ΕΕ δεν είχαμε τέτοια. Κόβαμε τις πληθωριστικές δραχμούλες μας και όλα ήταν μια χαρά. Και ναι όποιος είχε φράγκα έφτιαχνε σπίτι και αγόραζε αυτοκίνητο, όχι δάνεια και χρέη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ