ΝΔ Κω: 9 δεσμεύσεις μας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

2
679

Κυριάκος Μητσοτάκης:

«9 δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα»

 

«Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Προτού η χώρα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, με τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη και με μόνη εναλλακτική ένα τέταρτο πρόγραμμα, οφείλουμε να δώσουμε τώρα τη διέξοδο. Κύριε Τσίπρα, σταματήστε να κρατάτε όμηρο την Ελλάδα. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στη Βουλή, κατά την Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση για τα αγροτικά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κρατηθεί στην εξουσία και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να συγκροτήσει Κυβέρνηση άξιων και ικανών ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε, όχι μόνο στην πιο αποτυχημένη, αλλά και στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη και αυταρχική Kυβέρνηση, που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση … Είναι ένα καθεστώς που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία … Μια Κυβέρνηση βαθιά απομονωμένη από τον ελληνικό λαό, χωρίς πυξίδα για το αύριο της πατρίδας μας … Κι αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να φέρουμε επενδύσεις και δουλειές στη χώρα. Έχουμε τη γνώση, το σχέδιο. Έχουμε προετοιμαστεί και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την Ελλάδα στην τροχιά της σταθερής ανάπτυξης … Σήμερα, συγκρούονται, από τη μια μεριά, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Και από την άλλη, οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά. Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και δεν επιτρέπεται να υφίσταται … Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα, που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση … Η Νέα Δημοκρατία, που σήμερα είναι αναμφισβήτητα η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα, είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης του τόπου. Ενώνοντας τον ελληνικό λαό. Με μια Κυβέρνηση άξιων και ικανών. Με πρόσωπα και δυνάμεις, με διαφορετικές πορείες από εμάς. Αλλά με τις οποίες μας ενώνουν κοινοί στόχοι. Μας ενώνει η περήφανη, σύγχρονη, αξιόπιστη μεταρρυθμιστική Ελλάδα».

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατήγγειλε τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι αφήνει παντού πληγές, ότι υπερφορολογεί, αντί να μεταρρυθμίζει και ότι όλα όσα έλεγε, αποδεικνύονται ψέματα.

 

Αναφερόμενος, στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Και ανέπτυξε 9 συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:

 

«1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους-μνημεία του κρατισμού.

 

2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.

 

3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.

 

4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

 

5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.

 

6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

 

7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α. 

 

8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.

 

9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.  Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της Κυβέρνησης με τα εκάστοτε “μπλόκα αγροτών”. 

 

Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, θέλω να επαναλάβω ότι έχω ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας ότι επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε το φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Ότι θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%. Παράλληλα, θα προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έμαθε να γράφει κείμενα, από το ΘΑ εφαρμόσουμε/δημιουργήσουμε τώρα πια λέει εφαρμόζουμε/δημιουργούμε κλπ. Αλλά μέχρι εκεί πάει το μπράβο. Για τα υπόλοιπα όταν μπορούσε δεν τα έκανε (βλέπε Κωστάκης), τώρα όμως λέει ότι άλλαξε και μπορεί. Τότε που λεφτά υπήρχαν δεν έφτιαξε επιμελητήριο κατά τα Γαλλικά πρότυπα και θα το κάνει τώρα, τότε η παραγωγική αλυσίδα δεν μπορούσε να κάτσει σε ένα τραπέζι και τώρα θα κάτσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ