Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ
Έπειτα από εννέα ώρες, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία – Στα δέκα έτη η επιμήκυνση των δανείων του EFSF – Eπέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη – Η Ελλάδα θα λάβει δόση 15 δισ. ευρώ – Το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο παράρτημα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης
Συμφωνία μεγάλων συμβιβασμών με μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την σκληρή εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου επετεύχθη λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι δέκα έτη, σε συνδυασμό με επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή επιτοκίων επίσης για δέκα έτη. Η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 15 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά προηγούμενων δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.
Κατά τις πληροφορίες, το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει το πολυσυζητημένο παράρτημα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι Financial Times, μετέδιδαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας. Επισήμως, η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).
Τις προηγούμενες ώρες προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Αγκάθι» αποτέλεσε το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, αλλά και το ύψος της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
«Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους» ανέφερε αρμόδια πηγή στο newmoney.gr, περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.
Financial Times: Ιστορική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας
Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης, γράφει η εφημερίδα Financial Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.
Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
To βίντεο της Κομισιόν για το τέλος των μνημονίων
Το μήνυμα ότι μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν και θα μπορέσει σύντομα η χώρα να σταθεί στα πόδια της, στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Την ανάρτηση αυτή συνοδεύει μάλιστα και ένα βίντεο στο οποίο με φόντο κυρίως ελληνικά τοπία και σημεία αναφοράς, περνούν τα εξής μηνύματα:
-Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα
-Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας
-Ο ελληνικός λαός έχει περάσει μερικά πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά οι προσπάθειές τους έχουν αποδώσει καρπούς
-Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά
-Η χώρα έχει γίνει πιο ανταγωνιστική
-Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο των εθνικών μεταρρυθμίσεων όσο και της υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους.
-Η οικονομία βρίσκεται τώρα στο σωστό δρόμο.
-Βιώσιμα δημόσια οικονομικά, δομικές μεταρρυθμίσεις το 2018.
-Σύντομα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται αυτόνομα και πάλι.
-Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης πρέπει να συνεχιστούν μετά το τέλος του προγράμματος.
-Να διατηρήσει την ανάκαμψη και να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέλλον.
Επίσης, σε διαγράμματα απεικονίζονται και τα εξής μακροοικονομικά στοιχεία: Μεταξύ 2015 και 2018 δημιουργήθηκαν πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία μειώθηκε από 27,9% το 2013 στο 20,1% το 2018, τα δημοσιονομικά από -15,1% το 2009 διαμορφώθηκε στο +0,8% το 2017, το ΑΕΠ από -9,1% το 2011 αυξήθηκε στο 1,9% το 2018 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,3% το 2019.