Μ. Κόνσολας: Τουρισμός και μεταναστευτικό δεν συμβαδίζουν – Ολέθρια αποτελέσματα από την πολιτική της κυβέρνησης

2
70

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τουρισμός και μεταναστευτικό δεν συμβαδίζουν – Ολέθρια αποτελέσματα από την πολιτική της κυβέρνησης»

Το μήνυμα ότι «Τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού με τον εγκλωβισμό παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, δεν συμβαδίζουν», έστειλε από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται με κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί στο μεταναστευτικό, έχει διαλύσει τον τουρισμό στη Λέσβο, τονίζοντας ότι οι εικόνες με τα επεισόδια και την κατάληψη της πλατείας έκαναν το γύρο του κόσμου.

«Το 2014 η Λέσβος είχε 54 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, το 2015 είχε 53, το 2016 είχε 29 και το 2017 είχε 2. Η Λέσβος εξαφανίστηκε από το χάρτη της κρουαζιέρας. Στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης από τους 117.128 επισκέπτες από πτήσεις του εξωτερικού φτάσαμε στις 64.223 το 2016. Σχεδόν οι μισές.

Στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου υπολογίζεται ότι το 2016 και το 2017 υπήρξε μια πτώση των διανυκτερεύσεων κατά 40,6% και των εσόδων κατά 35,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου», επεσήμανε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κόνσολας ζήτησε να ενισχυθεί η φρούρηση των συνόρων και να αλλάξει ο νόμος για το άσυλο ώστε να επιταχυνθούν οι επαναπροωθήσεις και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό για τον τουρισμό της Λέσβου και των άλλων νησιών, ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Η κακή εικόνα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αναστραφεί, χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία. Αυτή η στήριξη δεν υπάρχει.

Τουρισμός και διαχείριση του μεταναστευτικού με αυτούς τους όρους, δεν συμβαδίζουν. Δεν υπάρχουν μόνο ζητήματα ανθρωπισμού από τον εγκλωβισμό όλων αυτών των ανθρώπων, υπάρχουν, πλέον, ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή.

Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών για να μπορέσει η Λέσβος να ανακάμψει και να πείσει ότι αποτελεί πλέον ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια προβολής και στήριξης του νησιού, ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τη στήριξη του τουρισμού στα πέντε νησιά του Αιγαίου».

«Η υπερφορολόγηση στον τουρισμό οδηγεί σε μείωση
της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας»

Αθήνα, 24 Απριλίου 2018
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον τουρισμό το πρώτο δίμηνο του 2018, καταδεικνύουν τις επιπτώσεις από την υπερφορολόγηση και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Η επιβολή Φ.Π.Α. 13% στη διαμονή και 24% στην εστίαση, όταν άλλες ανταγωνίστριες χώρες έχουν συντελεστές 10%, η επιβολή του φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι άλλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, έχουν καταστήσει πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας κατά 7,6% σε σχέση με το 2017, καθώς ο μέσος όρος της δαπάνης διαμορφώθηκε στα 279 ευρώ ανά τουρίστα. Με πολύ απλά λόγια, μπορεί να έρχονται περισσότεροι τουρίστες, αλλά αυτοί δαπανούν λιγότερα χρήματα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση -ακόμα και σήμερα- δεν αντιλαμβάνεται ότι η υπερφορολόγηση υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας».

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό.
    Για διακοπές. 4 άτομα. Πάμε λοιπόν.
    50 ευρώ ακτοπλοϊκό = 200 ευρώ εξοδα μετακίνησης για να φτάσεις Λιμάνι (δεν μένουν όλοι Αθήνα) 40ευρώ κατ’ατομο=160 άλλα 700 με 800 για διαμονή φτάσαμε στο 1000 ρικο. Μία φορά να πάνε να φάνε σε γυράδικο θέλουν 80 ευρώ (αληθινό περιστατικό, την πάτησαν φίλοι μου και είπαν ‘ποτέ ξανά στην Κω’) με λίγα λόγια για μια βδομάδα θέλει ο καθένας από 600-700 ευρώ
    Γιατί να έρθει στην Κω; Για τις παραλίες που είνα μέσα στην πέτρα; Θα προτιμήσει Καλαμάτα, Λουτράκι, Καβάλα, Χαλκιδική που έχει πεντακάθαρες παραλίες χωρίς πέτρες είναξ πιο φθηνά και θα περάσει υπέροχα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ