ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Το Κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών αλιευτικών σκαφών στα Δωδεκάνησα και να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα»
Το πρόβλημα της ανασφάλειας που αισθάνονται τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και των παραβιάσεων στις οποίες προβαίνουν τουρκικά αλιευτικά σκάφη, ψαρεύοντας έως και 500 μ. από τις ελληνικές ακτές, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη παρενοχλούνται και εμποδίζονται από τουρκικές ακταιωρούς, παρά το γεγονός ότι ψαρεύουν στις περιοχές που προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 228/2006 και τον Κανονισμό 1967/2006 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 21ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σε άλλες, μάλιστα, περιπτώσεις τουρκικά αλιευτικά, κάποιες φορές με συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών, παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και ψαρεύουν σε περιοχές που απαγορεύεται.
Ο Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι το Κράτος οφείλει να υπερασπίζεται τους νόμους, αλλά και τους πολίτες του, απέναντι σε έκνομες συμπεριφορές που δεν παραβιάζουν μόνο τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ζητά, επίσης, τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου η Πολιτεία να εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών αλιευτικών σκαφών αλλά και την εφαρμογή των νόμων.
Συγκεκριμένα, ζητά να αναβαθμιστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ακτοφυλακής και του λιμενικού σώματος στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ελληνικών αλιευτικών σκαφών και να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του κανονισμού από τουρκικά αλιευτικά σκάφη.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Προστασία των ελληνικών αλιευτικών σκαφών στα Δωδεκάνησα και διασφάλιση της τήρησης του κανονισμού από τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη»
Οι αλιείς που διαθέτουν μηχανότρατες και δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (που περιλαμβάνει τα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αστυπάλαια, Αρκιούς και Αγαθονήσι), βιώνουν ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας.
Παρά το γεγονός ότι ψαρεύουν στις περιοχές που προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 228/2006 και τον Κανονισμό 1967/2006 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 21ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, πολλές φορές παρενοχλούνται και εμποδίζονται από τουρκικά σκάφη.
Σε άλλες περιπτώσεις, τουρκικά αλιευτικά, κάποιες φορές, μάλιστα, με συνοδεία Τουρκικών πολεμικών σκαφών, παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και ψαρεύουν σε περιοχές που απαγορεύεται.
Το Κράτος οφείλει να υπερασπίζεται τους νόμους αλλά και τους πολίτες του απέναντι σε έκνομες συμπεριφορές που δεν παραβιάζουν μόνο τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν καταγγελίες από Έλληνες αλιείς για όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα και κυρίως να εγγυηθούν την ασφάλεια των ελληνικών αλιευτικών σκαφών αλλά και την εφαρμογή των νόμων.
1. Εάν γνωρίζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ελληνικών αλιευτικών σκαφών που ψαρεύουν νόμιμα, τηρώντας τον κανονισμό.
3. Εάν προτίθεται να αναβαθμίσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να ενισχύσει τις δυνάμεις της ακτοφυλακής και του λιμενικού σώματος στην περιοχή για να εμποδίσει παραβιάσεις του κανονισμού από τουρκικά αλιευτικά σκάφη.
Βουλευτής Δωδεκανήσου