Η. Καματερός προς Γ. Σταθάκη: Να ενσωματωθεί ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νησιά στο γεν.λογαριασμό της ΔΕΗ

0
108

 

Η. ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ: ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Η.

Για ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον γενικό λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής και να γεννιέται το φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμού γιατί δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι η υπόλοιπη Ελλάδα πληρώνει το ρεύμα για τα νησιά, έκανε λόγο ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατά την ομιλία του στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, χθες (14/12), για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενεργειακές κοινότητες και άλλες διατάξεις».

Αρχικά, ο Ηλίας Καματερός ανέφερε, ότι το παρόν σχέδιο νόμου λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη του μια βασική ιδιαιτερότητα της χώρας, την έντονη νησιωτικότητα και οπωσδήποτε θα λύσει πολλά προβλήματα.

Σε σχέση με το λογαριασμό των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που ισχύει για τα νησιά, σημείωσε, ότι καθιερώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, προκειμένου να μην αυξήσουν την τιμή του ρεύματος, έβαλαν και έναν λογαριασμό δίπλα, για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που είναι για τα νησιά. Από την άποψη αυτή, αναρωτήθηκε «Τα νησιά δεν είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας; Δηλαδή, τι θα κάνει η Δ.Ε.Η.; Γιατί δεν βγάζει έναν λογαριασμό με το κόστος για την Πελοπόννησο, για τα Γιάννενα, για την Αλεξανδρούπολη κ.τ.λ.; Κάθε επιχείρηση λειτουργεί ενιαία τον προϋπολογισμό της και αλλού της κοστίζει περισσότερο και αλλού λιγότερο».

Πρόσθεσε δε ότι «Αυτή είναι μια πονηριά, ένα κουστούμι που μας φόρεσαν και πρέπει να το αλλάξουμε, όπως αλλάζουμε πολλά και καλά κάνουμε, γιατί δημιουργεί φοβερά προβλήματα στην εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής, για να μην πω ότι ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της νησιωτικότητας που είναι ένα θέμα που έχει αναγνωρίσει και το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο που έχει σαν στόχο την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων».

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι αυτά πρέπει να σταματήσουν, πρέπει να το δουν σοβαρά ώστε να ενσωματωθούν οι ΥΚΩ στον γενικό λογαριασμό «Το ίδιο θα πληρώνει ο καταναλωτής και δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε πόσο ξοδεύουμε για ένα ορεινό χωριό που επιτέλους πήγε ρεύμα και ήταν επανάσταση κάποτε ή πόσο μας κοστίζει σε ένα απομακρυσμένο νησί που είναι υποχρέωση του κράτους να το πάει εκεί πέρα».

Το Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ