Εκλεισε πριν από λίγο η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς στο Χίλτον, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Η παρουσίαση της συμφωνίας θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας.
«Έκλεισε το staf level agreement σε όλη τη θεματολογία», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας τους δημοσιογράφους. «Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ’ αξιολόγησης», προσέθεσε.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Τι συμφωνήθηκε
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι στις περιπτώσεις πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρώτη προτεραιότητα με τον εξής μαθηματικό τύπο: 2.75 χ τον κατώτατο μισθό, για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν βγει στο σφυρί μια εταιρεία, οι εργαζόμενοι παίρνουν αυτά τα χρήματα έναντι των δεδουλευμένων τους και μετά ακολουθούν οι τράπεζες και το δημόσιο.
Σε ότι αφορά στο ΦΠΑ στα νησιά, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί, μέχρι τα τέλη του μήνα, πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Νομοσχέδια με συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση.
Οσον αφορά στην δ’ αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.
Τα νέα οικογενειακά επιδόματα
Εντωμεταξύ, νωρίετερα σήμερα η κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία με τους Θεσμούς για τα οικογενειακά επιδόματα.
Συγκεκριμένα, τα νέα οικογενειακά επιδόματα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου μετά τη συνάντησή της με τους Θεσμούς στο Χίλτον, διαμορφώνονται ως εξής:
- 1 παιδί: 70 ευρώ αντί 40 ευρώ
- 2 παιδιά: 140 ευρώ αντί 80 ευρώ
- 3 παιδιά: 280 ευρώ αντί 245 ευρώ
- Μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ
Το κονδύλι των οικογενειακών επιδομάτων αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40% σε σχέση με το τωρινό κονδύλι των 650 εκατ. ευρώ), ενώ ουσιαστικά προχωρούν σε αναδιανομή του επιδόματος, κόβοντας δικαιούχους τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, οι οποίοι έπαιρναν ως τώρα 500 ευρώ ανά τέκνο σε ετήσια βάση και δίνοντας τα χρήματα σε οικογένειες με 1 και 2 παιδιά.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό καταργείται το ειδικό τριτεκνικό-πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο, ενώ τίθενται χαμηλότερα εισοδηματικά όρια για τρίτεκνους-πολύτεκνους με εισοδήματα από 34.000-45.000 ευρώ: 0 ευρώ αντί 1.500 ευρώ ανά έτος για οικογένεια με 3 παιδιά. Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Από την αναδιανομή ακόμη και τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα 20.000 ευρώ χάνουν 250 ευρώ το χρόνο, με την απόφαση εν τέλει να αποτελεί χτύπημα στη μεσαία τάξη.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα:
Οικογένεια με 3 παιδιά και εισοημα 20.000 ευρώ
- Ως τώρα: 205 ευρώ/μήνα ή 2.450 ευρώ/έτος
- Νέο σύστημα: 187,50 ευρώ/ μήνα ή 2.251 ευρώ/έτος
Να σημειωθεί ότι από το κοινωνικό πακέτο των 315 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 260 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σκοπό να μπορέσουν να φιλοξενήσουν 10.000 παιδιά επιπλέον.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας. Μάλιστα, τόνισε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.
γερμανοτσολιαδες
Τσακαλώτος: «Οι πλειστηριασμοί χρειάζονται και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.» *** Πες το, ρε Ευκλείδη, γαμώτο! *** Πες το κι έλεγα γιατί καθυστερεί αυτή η πουτ@να η ανάπτυξη! ***