Δύσκολες ώρες για τον Κώστα Σημίτη

0
1415

Ποιες οι δύσκολες ώρες του Κώστα Σημίτη;

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκεται ο αδελφός του Κώστα Σημίτη, Σπύρος Σημίτης. Όπως αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα, έχουν ήδη αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε όλες τις χώρες όπου φαίνεται ότι πέρασε ένα έμβασμα 845.000 ευρώ το οποίο είχε καταθέσει στην τότε Εμπορική Τράπεζα ο Σπύρος Σημίτης.

Μάλιστα οι δύο εφημερίδες με επιθετική τιτλοφόρηση βάζουν στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Η μεν «Δημοκρατία» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ «Σφίγγει ο κλοιός για τον Σημίτη», ενώ η «Kontranews» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Τσίμπησαν τον αδελφό του Σημίτη».

Την προηγούμενη φορά που το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα ο Σπύρος Σημίτης είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία και υποστήριξε ότι τα χρήματα τα είχε φέρει στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτου, αλλά τα έβγαλε πάλι έξω όταν ξέσπασε ο θόρυβος του Grexit.

Αναλυτικά η δήλωση του Σπύρου Σημίτη

«Εργάστηκα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης επί πενήντα περίπου χρόνια. Δίδαξα επίσης κι εργάστηκα στις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκα επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύζυγός μου εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια επί σαράντα περίπου χρόνια, με σημαντική επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα.

Κατά την περίοδο 2001 μέχρι και το 2011 είχα στην Γερμανία καθαρά εισοδήματα ύψους 1.448.000 ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας – μετά δηλαδή από τις φορολογικές και άλλες κρατήσεις. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τα εισοδήματά μου ήταν πιο υψηλά, ή τουλάχιστον αντίστοιχα. Από την πώληση ακινήτων μου στην Ελλάδα επίσης, έχω εισπράξει περίπου 500.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις μας αυτές προέρχονται από την εργασία μιας ζωής. Είναι σημαντικές. Τις επενδύσαμε σε διεθνείς τράπεζες κρίνοντας τις αποδόσεις.

 

Στην Ελλάδα έκανα ένα έμβασμα στις 21/5/2010 με το ποσό των 845.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου. Τις μέρες εκείνες υπήρξε στην Ελλάδα έκρηξη ανησυχίας, με συνέπεια μεγάλη φυγή κεφαλαίων. Αγορά ακινήτου υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν πια νοητή. Επανέφερα το ποσό των 800.000 ευρώ στην Τράπεζα του τόπου κατοικίας μου, στην Γερμανία.

Η φήμη που κυκλοφόρησε – ότι τα χρήματά μου έχουν «παράνομη προέλευση» – είναι ως εκ τούτου αναληθής και άκρως συκοφαντική. Όλα τα χρήματά μας είναι προϊόν της δουλειάς μας.

Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη, εναντίον οιουδήποτε επιδιώξει τη συκοφαντική δυσφήμισή μου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ