-
Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση αποζημίωσης για τους σεισμούς στην Κω και ούτε καν έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν»!!
- Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή
Μέχρι σήμερα, μόλις 15 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει αίτημα προς την Κομισιόν για χρηματοδότηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές και δημόσια κτίρια της Κω από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου του 2017.
Μάλιστα, όπως δηλώνει η Κομισιόν, «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν».
Αυτό απαντά η αρμόδια Επίτροπος κα Κρέτσου, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι ο ισχυρός σεισμός 6,6 R που χτύπησε το νησί της Κω, την 21η Ιουλίου 2017 «είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο ανθρώπων, αρκετούς τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές στις υποδομές, όπως ο κεντρικός λιμένας του νησιού, ιστορικά κτίρια, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις, που υπέστησαν μεγάλες ζημιές».
Στη συνέχεια της ερώτησής, του αφού τόνιζε την επείγουσα ανάγκη το νησί να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, ζητούσε να πληροφορηθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση και αν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα χρηματοδότησης από την Ελληνική κυβέρνηση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι, με βάση επιστολή του Δήμου της Κω προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές (22.9.2017 Α.Π 29995), ενώ η προθεσμία με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ είναι 12 εβδομάδες από την ημερομηνία που προκλήθηκε η πρώτη ζημιά από τους σεισμούς (21.7.2017), του ανετέθη η καταγραφή των ζημιών από την «Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΣΥΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, στις 7 Σεπτεμβρίου», δηλαδή μετά από 7 εβδομάδες από τον σεισμό.
Η συγκεκριμένη καταγραφή ήταν προϋπόθεση για να υποβάλλει και επισήμως αίτημα η ελληνική κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ και για την χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές του νησιού.
Ο Δήμος της Κω ολοκλήρωσε την καταγραφή και ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση στις 21 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η συνολική κοστολόγηση για την αποκατάσταση των υποδομών στο νησί ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ (για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ανήκει η Κως, το ισχύον κατώτατο όριο ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αφορά την αποκατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας και τον επανασχεδιασμό και την ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση
Θέμα: Αποζημίωση στην Κω για αποκατάσταση ζημιών λόγω ισχυρού σεισμού
Την 20ή Ιουλίου 2017, ισχυρός σεισμός 6,6 R χτύπησε το νησί της Κω, δυστυχώς με απώλεια δύο ανθρώπων, αρκετούς τραυματίες και μεγάλες υλικές καταστροφές.
Υποδομές (όπως ο κεντρικός λιμένας του νησιού, ο οποίος παραμένει ανενεργός), ιστορικά κτίρια, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, σπίτια και επιχειρήσεις, υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης το νησί να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται, με βάση ποιο νομικό πλαίσιο, προκειμένου, με τη συνδρομή του κοινοτικού προϋπολογισμού, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες, για να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί;
Έχει καταθέσει σχετικό αίτημα η ελληνική κυβέρνηση και, αν όχι, ποιες είναι οι χρονικές προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν;
Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους, στον νέο κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης (661/2014), εξαιρέθηκαν οι ιδιαίτερα σεισμογενείς νησιωτικές περιοχές του Ιουνίου και του Αιγαίου από τα ευνοϊκότερα κριτήρια, τα οποία ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ;
EL E-005292/2017 Απάντηση της κ. Creţu εξ ονόματος της Επιτροπής (27.9.2017)
H oικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) για την Κω θα μπορούσε να κινητοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις: οι αρμόδιες εθνικές αρχές της Ελλάδας πρέπει να υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την ημερομηνία που προκλήθηκε η πρώτη ζημία από τον σεισμό. Η αίτηση πρέπει να βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της άμεσης ζημιάς που προκλήθηκε, η οποία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής. Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ανήκει η Κως, το ισχύον κατώτατο όριο ανέρχεται σε 90,7 εκατ. EUR.
Το ΤΑΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών στο πλαίσιο δημόσιων ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Δεν καλύπτονται ασφαλισμένες ζημιές, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι ιδιωτικές ζημιές σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή επιχειρήσεων. Προς το παρόν, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση στο ΤΑΕΕ για την Κω ούτε έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν.
Κατά την αναθεώρηση του κανονισμού για το ΤΑΕΕ το 2014, οι συννομοθέτες αποφάσισαν να περιορίσουν τις ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας (το κατώτατο όριο ζημιών μειώθηκε στο 1 % του περιφερειακού ΑΕγχΠ) για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 349 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Γραφείο Τύπου 28.09.2017
ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ.ΚΑΙ Ο ΓΙΟΥΓΚΕΡ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 666 ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ!!
ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γράφοντας:
«…Παληόφραγκοι, που πέφτουνε σαν όρνια στα ψοφίμια,
εκείνοι πάντα κυνηγοί και πάντα εμείς αγρίμια
Δε νιώθεις πως τους σχαίνομαι! Όλην αυτήν την ψώρα,
οπώρχεται κάθε φορά και μας δαγκάει τη χώρα;»
ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΦΥΣΤΙΚΑΚΙΑ
ΖΗΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ
ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ………ΦΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ