ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Στον αέρα η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε Κω και Κάλυμνο. Μόνο ένας γιατρός εκδήλωσε ενδιαφέρον»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας το απόλυτο αδιέξοδο στη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε Κω και Κάλυμνο.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι για τις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κω, δεν κατέθεσε αίτηση πρόσληψης ούτε ένας γιατρός, ενώ για την Τοπική Μονάδα Υγείας στην Κάλυμνο, για τις πέντε θέσεις που προκηρύχθηκαν κατέθεσε αίτηση μόνο ένας γιατρός.
Ο Βουλευτής τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι με γονατογραφήματα και με απαγορεύσεις δεν μεταρρυθμίζεται ούτε βελτιώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πολύ περισσότερο, όταν στην περίπτωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας λειτούργησε με τη λογική επιβολής οριζόντιων κριτηρίων, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.
Αναφέρει, μάλιστα, ότι, ειδικά για την Κω και την Κάλυμνο, το αδιέξοδο είναι ήδη ορατό, αφού κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμένει να υπάρξει ενδιαφέρον από την επαναπροκήρυξη των θέσεων, ούτε από την εναλλακτική λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε γιατρούς άλλων δομών δημόσιας υγείας στα νησιά αυτά, οι οποίες ήδη είναι υποστελεχωμένες.
Ζητά από τον Υπουργό Υγείας να αναθεωρήσει το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά, που προσπάθησε να επιβάλλει η κυβέρνηση και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας είχε καταθέσει, εδώ και δύο χρόνια, δημόσια πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας, που περιελάμβανε συγκεκριμένα κίνητρα για τους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στις δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
E Ρ Ω Τ Η Σ Η
Κύριο Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Σε απόλυτο αδιέξοδο η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε Κω και Κάλυμνο»
Όπως είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει την κυβέρνηση, η πρόθεσή της να δημιουργήσει νέες τοπικές μονάδες υγείας, με τους δεδομένους περιορισμούς για την απασχόληση γιατρών, θα προκαλούσε προβλήματα στη στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές.
Η προειδοποίηση αυτή, την οποία δεν έλαβε υπόψιν της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα.
Με τη λήξη της αρχικής προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων στελέχωσης των Τοπικών Μονάδων Υγείας, διαπιστώνεται ότι υπάρχει απροθυμία των γιατρών να καταθέσουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων στις νησιωτικές περιοχές αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 938 θέσεις γιατρών ή παθολόγων, κατατέθηκαν αιτήσεις από μόλις 364 γιατρούς.
Για τις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κω, δεν κατέθεσε αίτηση πρόσληψης ούτε ένας γιατρός.
Για την Τοπική Μονάδα Υγείας στην Κάλυμνο, για τις πέντε θέσεις που προκηρύχθηκαν, κατέθεσε αίτηση μόνο ένας γιατρός.
Οι αυτοσχεδιασμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο τη δημόσια υγεία, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, στα νησιά.
Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι με γονατογραφήματα και με απαγορεύσεις δεν μεταρρυθμίζεται, ούτε βελτιώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πολύ περισσότερο, όταν στην περίπτωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας λειτούργησε με τη λογική επιβολής οριζόντιων κριτηρίων, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.
Ειδικά για την Κω και την Κάλυμνο, το αδιέξοδο είναι ήδη ορατό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμένει να υπάρξει ενδιαφέρον από την επαναπροκήρυξη των θέσεων, ούτε από την εναλλακτική λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε γιατρούς άλλων δομών δημόσιας υγείας στα νησιά αυτά, οι οποίες ήδη είναι υποστελεχωμένες.
1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό να καλυφθούν οι θέσεις των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε Κω και Κάλυμνο ακόμα και μετά την επαναπροκήρυξη θέσεων ή την πρόσκληση ενδιαφέροντος σε γιατρούς των άλλων δομών δημόσιας υγείας;
2. Μετά τα δεδομένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ στα νησιά, προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα νησιά;