Τσίπρας σε Μπριζίτ: «I hope to come back to Greece and to see Betty also»

0
966

Μιλώντας στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε το γαλλικό προεδρικό ζεύγος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Αναχώρησε, λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Παρασκευής, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αποχαιρέτισε με θερμό εναγκαλισμό στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μακρόν και την σύζυγό του, Μπριζίτ, έως την σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους -στο οποίο επιβιβάστηκε μόνο ο πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς η σύζυγός του ακολούθησε με άλλο σκάφος, δέκα λεπτά αργότερα.

Λίγο πριν από την αναχώρηση, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν είχαν κατ’ ιδίαν σύντομη συνομιλία σε αίθουσα του αεροδρομίου. Ακολούθησε ο θερμός τους εναγκαλισμός ενώπιον του φωτογραφικού φακού, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να λέει κάτι στο αυτί του Έλληνα πρωθυπουργού, σε πολύ φιλικό τόνο.

Είχε προηγηθεί η χειραψία του κ. Τσίπρα με την Μπριζίτ Μακρόν, στην οποία ο πρωθυπουργός μίλησε στα αγγλικά, λέγοντας: «It was a pleasure to see you. I hope to come back to Greece
and to see Betty also».

«Goodbye, thank you» ήταν, με χαμόγελο, η απάντηση της κυρίας Μακρόν.

Ο διάλογος ξεκινάει στο 0:49

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σόου 45 λεπτών του ζεύγους Μακρόν στο κέντρο της Αθήνας

Σόου 45 λεπτών του ζεύγους Μακρόν στο κέντρο της Αθήνας

Ξέχασαν το πρωτόκολλο και βγήκαν βόλτα στο κέντρο της πόλης –  Selfie, χειραψίες αλλά και φιλιά με Αθηναίους πολίτες στο Σύνταγμα και στην Ερμού- Η Μπριζίτ σταμάτησε μπροστά σε πολλές από τις βιτρίνες – Έφυγαν με 1:30 ώρα καθυστέρηση με διαφορετικά αεροπλάνα

Παραβιάζοντας -με την καλή έννοια – το πρωτόκολλο, αλλά και το επίσημο πρόγραμμα, το ζεύγος Μακρόν φεύγοντας από το Γαλλικό Ινστιτούτο της οδού Σίνα, αντί να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο, προτίμησε να κατέβει για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκίνησαν από το Σύνταγμα όπου όταν έγιναν αντιληπτοί από τους Αθηναίους έγινε χαμός.
Χειραψίες, selfie, φωτογραφίες  και πονοκέφαλος για τους άνδρες ασφαλείας του Προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας.

Αντίθετα ο Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του δεν έδειξαν να ανησυχούν καθόλου, σταματούσαν κάθε τόσο, μιλούσαν με τους Αθηναίους, τραβούσαν selfie και έδειχναν να το διασκεδάζουν πολύ.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού όπου και εκεί έγινα δεκτοί με ενθουσιασμό από τους έκπληκτους πολίτες, που ξαφνικά μέσα στο απομεσήμερο της Παρασκευής βρέθηκαν να περπατούν δίπλα-δίπλα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι οι Μακρόν διασκέδασαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, την οποία δεν είδαν σαν μια καθαρά εθιμοτυπική υποχρέωση.
Αλλωστε, η Μπριζίτ Μακρόν, σήμερα το πρωί, όταν την ξεναγούσαν στην Αρχαία Αγορά, δήλωσε κατενθουσιασμένη με την Ελλάδα και είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως δεν θέλει να φύγει και θα μείνει εδω.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα το Προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρούσε στις 16:00 από την Αθήνα αλλά λίγο πριν τις 17:00 βρίσκονταν ακόμη στην Ερμού και έκαναν βόλτες.

Μάλιστα, η Μπριζίτ Μακρόν σταμάτησε μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος «Αλεξανδράκης», που είναι ένα από το πιο ιστορικά και εμβληματικά καταστήματα της Ερμού. Χάζεψε τη βιτρίνα του πολλή ώρα και στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της φωτογραφήθηκαν με τον 98χρονο ιδιοκτήτη του, ένα από τους πλέον παλαιούς εν ζωή εμπόρους της Αθήνας.

Η βόλτα ολοκληρώθηκε στις 16:45, με το ζεύγος Μακρόν να στρίβει από την Ερμού στη Μητροπόλεως όπου εμπρός από τον Μητροπολιτικό Ναό τους περίμενε η αυτοκινητοπομπή για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο.

Στη Μητρόπολη

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ έφτασαν μέχρι την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών όπου συνομίλησαν στα γαλλικά με τον προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, Πατέρα Θωμά Συνοδινό.

«Ειδοποιηθήκαμε εκτάκτως ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με την σύζυγό του είναι στην οδό Ερμού και πιθανότατα να περνούσε από τον Μητροπολιτικό Ναό γιατί τα αυτοκίνητα όλα ήταν παρατεταγμένα εδώ για να μπουν και να φύγουν για το αεροδρόμιο. Κατέβηκα αμέσως και ο Γάλλος πρέσβης με διευκόλυνε να πάω και να τον χαιρετήσω γιατί δεν είχαν χρόνο να μπουν μέσα στη Μητρόπολη. Ο πρόεδρος και η σύζυγός του ήταν ιδιαίτερα θερμοί όταν με είδαν και έλαβα την ευκαιρία τους καλωσόρισα στην Ελλάδα και τους είπα ότι ο ελληνικός λαός τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για τον γαλλικό λαό», λέει χαρακτηριστικά ο πατήρ Θωμάς.
Όπως σημειώνει του έδωσε συγχαρητήρια για την χθεσινή του ομιλία στην Πνύκα αλλά και στο προεδρικό Μέγαρο.

«Το είδα και ευχαριστήθηκε πολύ ιδιαίτερα με ρώτησε ποιος είμαι, του είπα και εκεί μου είπε ότι είναι ιδιαίτερα «sensitive» αυτή ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε προφανώς ευσεβής ήθελε να πει και εγώ τους έδωσα ευχές και είπα η Παναγία να σκεπάζει και εκείνον και την οικογένειά του και τον γαλλικό λαό. Το ίδιο και στην σύζυγό του η οποία ήρθε μετά και με χαιρέτησε. Της είπα ότι χαιρόμαστε που είναι εδώ. Εκεί σταμάτησε η συνομιλία μας, θέλησε ο ίδιος να βγάλουμε μία φωτογραφία και αναχώρησαν για το αεροδρόμιο».

Το protothema.gr ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και η Μαρία Κατσή κατέγραψε σε βίντεο όλη τη βόλτα του ζεύγους με τον Γουίλιαμ Φέιθφουλ να απαθανατίζει το πρωτοφανές επικοινωνιακό σόου του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του.

Έφυγαν με διαφορετικά αεροπλάνα

Το Προεδρικό ζεύγος αναχώρησε στις 17:30 το απόγευμα της Παρασκευής με 1 ώρα και 30 λεπτά καθυστέρηση σε σχέση με το επίσημο πρόγραμμα.
Στο αεροδρόμιο τους αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναχώρησε πρώτος και ακολούθησε σε 5 λεπτά περίπου με άλλο αεροσκάφος η Μπριζίτ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι είχαν έρθει με το ίδιο αεροσκάφος.
Επισήμως δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους οι Μακρόν επέλεξαν να επιστρέψουν με διαφορετικά αεροσκάφη, εικάζεται ότι είναι λόγοι ασφαλείας, ή ότι ο Πρόεδρος θα ήθελε ίσως στη διαδρομή για το Παρίσι να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Στο αεροσκάφος της κυρίας Μακρόν επιβιβάστηκαν και κάποιοι από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ