Παρασυτικόφυτο-ξενιστής είναι το φυτό Cistus creticus. Απαντάται σε μικρές ομάδες σε ακαλλιέργητες πλαγιές
(Φωτό – πληροφορίες από τον αγαπητό μας Δάσκαλο Μάνο Μαστρογιώργη)
Cistus creticus Κίστος ο Κρητικός ή Λάδανο
Το Cistus creticus Κίστος ο Κρητικός ή Λάδανο είναι είδος της Μεσογειακής ζώνης, το συναντάμε στα περισσότερα βουνά της Ελλάδος σε ασβεστολιθικά εδάφη, πετρώδεις πλαγιές και άγονες περιοχές, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, μπορεί να ευδοκιμήσει και στο κρύο αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές σε υψόμετρο από 0-900 μέτρα.
Επιστημονική ονομασία: Cistus creticus L.
Συνώνυμα: C. incanus auct. non L.
Ελληνική ονομασία: Κίστος ο Κρητικός
Κοινές ονομασίες: Λάβδανο, Αγκίσαρος, Κιστάρι, Κουνουκλιές, Ξισταριές, Λαδανιά, Κίσθος, Κίσθαρος
Περιγραφή, Βιότοπος:
Το Cistus creticus Κίστος ο Κρητικός ή Λάδανο είναι αειθαλής πολύκλαδος θάμνος της οικογένειας Cistaceae με ύψος συνήθως πάνω από 1 μέτρο, είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Περιέχει μια βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη το λάβδανο ή λάδανο ή λαδανιά – αλαδανιά.
Τα σταχτί-πράσινα φύλλα του είναι αντίθετα, ωοειδή, έμμισχα, με κυματιστό περιθώριο, με μήκος 1-3 εκατοστά.
Τα πορφυρά ροζ άνθη του έχουν διάμετρο 5-6 εκατοστά, είναι ερμαφρόδιτα, μέχρι 6 σε σκιάδια, έχουν πέντε τσαλακωμένα πέταλα, οι στήμονες είναι επίσης κίτρινοι και οι ανθήρες ρίχνουν άφθονη κίτρινη γύρη. Περίοδος ανθοφορίας από τον Δεκέμβριο έως και το Ιούνιο.
Ο καρπός είναι μια σκούρο-καστανή σφαιρική, πενταγωνική κάψουλα, γεμάτη από κόκκινα σπέρματα.
Το υποείδος Cistus creticus subsp. creticus (Cistus incanus subsp. creticus) έχει φύλλα αδενώδη, κολλώδη με κυματοειδή περίμετρο, όλο το φυτό έχει λευκές με κολλώδει τρίχες, όλο το φυτό έχει μια ευχάριστη αρωματική ρητινώδη οσμή.
Το υποείδος Cistus creticus subsp. eriocephalus (Cistus eriocephalus Viv., Cistus villosus var. eriocephalus) έχει λιγότερο αδενώδη και λιγότερο κολλώδη φύλλα, με μάλλον λεία περίμετρο, με τριχωτούς ποδίσκους, κάλυκες και μίσχους, με μακρυές λευκές τρίχες και χορτώδη οσμή.
Το γένος Cistus (λαδανιές) περιλαμβάνει περίπου 16 είδη με εξάπλωση στη νότια περιοχή της Μεσογείου. Στην Ελλάδα απαντούν τα είδη Cistus creticus, Cistus monspeliensis, Cistus parviflorus, Cistus salviifolius με ευρεία κατανομή, το Cistus sintenisii είναι περιορισμένης κατανομής είδος που εμφανίζεται σε μερικές θέσεις στη βόρεια Πίνδο και στη γειτονική Αλβανία, το Cistus laurifolius έχει μοναδική θέση εμφάνισης στην Ελλάδα στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου.
Μελισσοκομικό φυτό:
Το Cistus creticus Κίστος ο Κρητικός ή Λαδανιά είναι κατεξοχήν μελισσοτροφικό φυτό με μεγάλη μελισσοκομική αξία, έχει περίοδο άνθισης από το Δεκέμβριο έως και τον Ιούνιο.
Οι μέλισσες από τα άνθη της συλλέγουν άφθονη και καλής ποιότητας πορτοκαλί γύρη, πλούσιο νέκταρ και πρόπολη, επίσης τα φύλλα της λαδανιάς είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, την ρητίνη λάδανο την συλλέγουν οι μέλισσες ως πρόπολη.