ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ: για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021)
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σήμερα Σάββατο (5 Ιουνίου 2021) εξακολουθεί όπως και πέρσι να γίνεται στη “σκιά” της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19).
Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη μια ευκαιρία για τη διάσωσή του, άλλοι όμως εξέφρασαν τον φόβο τους, πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που μόλις είχαν έρθει στο προσκήνιο, θα χαθούν και πάλι.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο στενά συνδέεται η ποιότητα της ζωής μας με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.
Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτή την τάση. Η μάχη για το περιβάλλον δεν έχει χαθεί. Απαιτεί, ωστόσο, αφύπνιση και δράση από όλους μας! Απαιτεί θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές, σε παγκόσμιο, σε εθνικό, σε τοπικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από εμάς. Κι ένας αποτελεσματικός τρόπος να την κάνουμε πράξη, είναι να αναλάβουμε, συνειδητά και οργανωμένα, την ευθύνη τόσο για τη μείωση, όσο και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε, κάνοντας και ανακύκλωση, αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες.
Η δυνατότητα να ζούμε σε ένα καθαρό, βιώσιμο, ανθρώπινο περιβάλλον, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας.
Είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στις γενιές που ακολουθούν.
Ας τη διασφαλίσουμε, κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε σήμερα.
Ας αναδείξουμε την περιβαλλοντική συνείδηση σε καθημερινή πράξη και στάση ζωής».
Ο Δήμος μας σε αυτό το δύσκολο και ύψιστης σημασίας εγχείρημα, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, δίνει τον καλύτερό του εαυτό, σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις – ομάδες αλλά και με τον κάθε ένα από εσάς χωριστά !!!
Με εκτίμηση,
Ο Αντιδήμαρχος
Περιβάλλοντος – Καθαριότητας & Πρασίνου
Καμπουράκης Αντ. Σταμάτης
Δήλωση του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Η πράσινη μετάβαση οδηγός για τις νησιωτικές πολιτικές και τη ναυτιλία»
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να περάσουν τα νησιά και η ναυτιλία σε μια νέα βιώσιμη και πράσινη εποχή.
«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται, και στη χώρα μας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλα συμφέροντα που ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της πατρίδας μας, αποτελούν βήματα προς ένα άμεσο δυστοπικό μέλλον για τη φύση και τον άνθρωπο.
Τα νησιά μας δεν μπορούν να αντέξουν άλλο μια στρεβλή ανάπτυξη η οποία εξαντλεί το φυσικό τους περιβάλλον, θέτει σε κίνδυνο το μικροκλίμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βασικούς τομρίς της οικονομίας τους. Η προστασία και διατήρηση της φέρουσας ικανότητας των νησιών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και του τουρισμού και της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Πολιτικές που χαράσσονται με στόχο το πέρασμα στην εποχή των ενεργειακά αυτόνομων και πράσινων νησιών, στην εφαρμογή σχεδίων για τοπική ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων, για αυτονομία ύδατος, για προστασία των φυσικών πόρων και θα σέβονται τους αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς κανονισμούς, στηρίζοντας μια ήπια, φιλική προς τη φύση και τον άνθρωπο, ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από τη σημερινή τελματώδη κατάσταση στη διαχείριση του περιβάλλοντος που τα νησιά βιώνουν και που αυτή η Κυβέρνηση έχει αφήσει εκτός ατζέντας.
Η σημερινή όμως μέρα, δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγωνία μας σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και την ανάγκη να περάσει σε μια πράσινη εποχή, έτσι ώστε να μην μείνει πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό της και την ιστορικά πρωτοπόρα θέση της. Η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, η ταυτόχρονη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων που θα στηρίζουν τα νέα πράσινα πλοία και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων συστημάτων κίνησης με λιγότερες βλαβερές εκπομπές και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μπορούν και πρέπει να γίνουν ο άξονας συνεργασίας Πολιτείας και Ναυτιλιακής κοινότητας, με σκοπό την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που θα δώσει μέλλον και πνοή στην ελληνική ναυτική παράδοση.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να παραμένει διακηρυκτικός στόχος και αντικείμενο επικοινωνιακών πολιτικών. Το Κράτος της ΝΔ, καθοδηγούμενο από τα φίλια συμφέροντα της Κυβέρνησης, έχει αποτύχει παταγωδώς στους στόχους που η ανθρωπότητα καλείται να επαναπροσδιορίσει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή και όλες οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που επιφέρει για την εργασία, τον άνθρωπο, το επίπεδο ζωής. Οφείλουμε να στρέψουμε τα μάτια προς ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης, που και προοδευτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο θα είναι».
Ένωση Γυναικών Ελλάδας Παράρτημα Κω
5 Ιουνίου
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
“ Το μέλλον μας είναι πράσινο.
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο μόνος δρόμος” .
Η πανδημία του κορωνοϊού μας χτύπησε την πόρτα και ξαφνικά ανέτρεψε τα σχέδια και τις προτεραιότητες που η διεθνής κοινότητα είχε σχεδιάσει. Βασική προτεραιότητα του ΟΗΕ ήταν και παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη ως μοναδικός δρόμος για μια ανάπτυξη που θα προασπίζεται ισότιμα την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Ήταν όμως ποτέ το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή πραγματική μας προτεραιότητα;
Ας θυμηθούμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία, τις πλημμύρες και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ευρώπη, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την επιβάρυνση των υδάτινων πόρων, την ερημοποίηση και την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Έφτασε η ώρα να αναλογιστούμε τη δράση μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να κλείσουμε ακόμη μια φορά τα μάτια στα παραπάνω.
Είναι μονόδρομος οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διοχετευτούν στο πλαίσιο των πακέτων ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, να συμπεριλαμβάνουν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ως πρώτη προτεραιότητα, με οριζόντιες πολιτικές που θα διαπερνούν κάθε τομέα.
Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας έχει πρωτοστατήσει και έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Το ημερολόγιο του 2021 αφιερώθηκε στην κλιματική αλλαγή θεωρώντας ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι καθοριστική και όλοι και όλες έχουμε ρόλο σε αυτό.
.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΓΕ- Παράρτημα Αθήνας οργανώνει διαδικτυακή συνάντηση με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος και την ευθύνη καθεμιάς και καθενός από εμάς να ορίσουμε την επόμενη μέρα του πλανήτη και των κάτοικων του.
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ώρα 18:30μμ
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
Χαιρετισμός: Ζέφη Δημαδάμα, Πρόεδρος Παραρτήματος Αθήνας –ΕΓΕ
Χαιρετισμός: Ντένα Λογιάδου Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας – ΕΓΕ
Ομιλίες:
Ανδρουλάκης Νίκος , Ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ.
Σταθόπουλος Ευστάθιος , Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου
Γούναρης Αθανάσιος , Εκπρόσωπος Πράσινων
Συντονισμός: Βασιλική Γραμματικογιάννη περιβαλλοντική Δημοσιογράφος
Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/85761865032
Καθώς και στη σελίδα του Παραρτήματος Αθήνας ΕΓΕ :
https://www.facebook.com/ege.athina/
Προτεραιότητα και πρόταση μας είναι η στροφή του παραγωγικού μας μοντέλου προς τις πράσινες επενδύσεις, την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τις βιώσιμες μεταφορές, την καθαρή τεχνολογία και τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.
Ο ρόλος των γυναικών
Πόσο μπορούμε να συμβάλουμε εμείς οι γυναίκες
Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα. Οι νόμοι, οι ρυθμίσεις, οι φόροι που αφορούν στην περιβαλλοντική προστασία είναι απολύτως αναγκαίοι προκειμένου να ορισθεί το οικονομικό πλαίσιο δράσης για περιβαλλοντικά υγιείς τρόπους παραγωγής και διαβίωσης. Ωστόσο θα απαιτηθούν ουσιαστικές, πρακτικές λύσεις και συντονισμένες προσπάθειες πολλών ενδιαφερόμενων φορέων, των πολιτών, των ανεξάρτητων μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Πολιτείας.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι εξακολουθούν να αναλαμβάνουν σχετικά μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά στις καθημερινές επιλογές κατανάλωσης, τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές δραστηριότητες.
Οι γυναίκες όχι μόνο εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος των μη αμειβόμενων οικιακών εργασιών και της παροχής φροντίδας, αλλά επίσης λαμβάνουν την πλειονότητα των καθημερινών αποφάσεων όσον αφορά στην κατανάλωση αγαθών, των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, μέτρων ανακύκλωσης και της χρήσης βιολογικών προïόντων και ως εκ τούτου , αν διαθέτουν ακριβείς πληροφορίες και επιλογές, μπορούν οι επιλογές τους αυτές να έχουν αντίκτυπο στη βιωσιμότητα.
Η γνώση και η συμμετοχή των γυναικών σώζει ζωές μέσω της διαχείρισης καταστροφών , ενισχύει τη βιοποικιλότητα, βελτιώνει τη διαχείριση των υδάτων, προωθεί την επισιτιστική ασφάλεια , προλαμβάνει την ερήμωση, προστατεύει τα δάση και στηρίζει τη δημόσια υγεία.
Οι γυναίκες είναι γενικά πιο ενεργητικές όσον αφορά σε δραστηριότητες σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με ευρήματα της διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, κυρίως γιατί αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του φτωχού πληθυσμού παγκοσμίως και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους.
Σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες έχουν μικρότερη πρόσβαση σε πόρους όπως η γη , οι γεωργικοί συντελεστές παραγωγής , τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η τεχνολογία, η εκπαίδευση κι έτσι είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Οι παράγοντες που καθιστούν τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί.
Για παράδειγμα στην Πορτογαλία , ο εκτιμώμενος ρυθμός θνησιμότητας γυναικών εξαιτίας του καύσωνα ήταν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν των ανδρών. Για την ίδια χρονική περίοδο στη Γαλλία παρατηρήθηκε αύξηση κατά 70% στη συνολική θνησιμότητα των γυναικών (με τις γυναίκες άνω των 75 να επηρεάζονται περισσότερο) σε σχέση με 40% αύξηση της θνησιμότητας των ανδρών.
Η μελέτη φυσικών καταστροφών , όπως ο τυφώνας Κατρίνα στις ΗΠΑ το 2005 ή οι πλημμύρες στην Ευρώπη το 2010 , παρέχουν παραδείγματα για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο πλήττονται οι γυναίκες και οι άνδρες από την κλιματική αλλαγή. Οι γυναίκες όχι μόνο αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων των πλημμυρών και δυσκολεύονται να ανακάμψουν από την καταστροφή, αλλά είναι πιθανότερο να υποστούν βία μετά την καταστροφή. Επίσης η κλιματική αλλαγή πολύ τις εγκυμονούσες. Ερευνητές μετά από μελέτες που έγινα επί μία δεκαετία επισημαίνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης, τόσο για τις μητέρες όσο και για τα παιδιά .
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Κατά την ανάπτυξη σχεδιασμού χρηματοδοτικών προγραμμάτων πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι ανάγκες των γυναικών και οι προτεραιότητές τους Πρέπει να λαμβάνονται οι ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην πληροφορία, στην τεχνολογία, σε χρηματοδότηση.
Γι αυτό οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή.
Είναι επίσης απαραίτητο οι Οργανισμοί που χρηματοδοτούν δράσεις να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ώστε να ξεπεράσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά εμπόδια , να έχουν πλήρη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις για να ωφεληθούν από τις δράσεις προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή
Αναδημοσίευση απο το Ημερολόγιο 2021 της ΕΓΕ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος απο από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972, και γιορτάζεται κάθε χρόνο.
Για το έτος 2021 το θέμα της Ημέρας Περιβάλλοντος αφορά στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (“Reimagine. Recreate. Restore”).
Η φετεινή μέρα συμπίπτει με την σταδιακή έξοδο της ανθρωπότητας από τη μεγαλύτερη κρίση υγείας από την πανδημία του κορονοϊού, με εκατομμύρια θύματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής. Με την έξοδο από την υγειονομική κρίση το βλέμμα μας πρέπει να στραφεί στο άλλο μεγάλο φάντασμα που πλανιέται πάνω από τον κόσμο, το φάντασμα της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν υπαρξιακή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα με την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δρασηριότητες, κυρίως με τη χρήση στερεών καυσίμων, οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας που έχει ως συνέπεια τις αλλαγές σε κλιματολογικές συνθήκες. Επειδή ακριβώς απειλείται η ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μας, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας να συμβάλουμε στην αποτροπή αυτού του φαινομένου.
Ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να θεωρείται «πολύ μεγάλο» θέμα για να αντιμετωπιστεί τοπικά, η πραγματικότητα είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν από τις τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με το κλίμα.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές κοινότητες, είναι σε μοναδική θέση να αντιμετωπίσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική διακυβέρνηση με παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας που θα συμβάλουν στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο για τη δημιουργία μιας κοινότητας που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τη ζωή των επόμενων γενεών. Μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τους Δήμους να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος.
Η εφαρμογή πολιτικών σε τοπικό επίπεδο που θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική ανακύκλωση με μηδενικά μη διαχερίσιμα απόβλητα, οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και στον δημοτικό φωτισμό, οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές και τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, οι παρεμβάσεις στην κατανάλωση και διαχείριση υλικών και η μετατροπή των ενεργειακών συστημάτων των Δήμων σε συστήματα μηδενικών ρύπων με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου της αποτροπής της αλλαγής του κλιματος στον πλανήτη μας.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να αφυπνιστούμε και να δράσουμε άμεσα. Να αλλάξουμε συμπεριφορά, να κάνουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητας, να στραφούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ληφθούν θετικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες του πλανήτη μας αλλά αποτελούμε μέρος του φυσικού του πλούτου, ότι εξαρτώμαστε εμείς και οι επόμενες γενεές από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε και την θερμοκρασία του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε για το διάστημα της ζωής μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα, πιο φιλόδοξη στρατηγική για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος που συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση για την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα μετατρέψει την ΕυρωπαΊκή Ένωση σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία, στοχεύει στο μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, αποσυνδέει την οικονομική ανάπτυξη από τη χρήση πόρων και έχει στόχο τη συμμετοχή σε αυτούς τους στόχους όλων των κοινοτήτων της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει ένα σχέδιο δράσης ενίσχυση της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων μεταβαίνοντας σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και μείωση της ρύπανσης.
Η ΚΕΔΕ και ο κάθε Δήμος της πατρίδας μας μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Για ακόμη μια χρονιά, η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αξιοποιείται, ως ευκαιρία απ’ τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς για να μιλήσουν για την άνοδο της θερμοκρασίας της γης, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων. Όλοι αυτοί που ευθύνονται για το Μάτι, το πρόσφατο έγκλημα στα Γεράνεια Όρη, την Μάνδρα και άλλες αναρίθμητες καταστροφές, καλούν σε συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Οι υποκριτικές δηλώσεις τους ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Με προεξάρχοντα το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην “πράσινη” μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν διέξοδο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούν τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία ωστόσο γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Γι’ αυτό κι όλες μαζί οι φιλελεύθερες, “πράσινες” και σοσιαλδημοκρατικές αστικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας” στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής:
– Στηρίζουν ολόπλευρα τους “πράσινους” επενδυτές κι εκμεταλλευτές, που καταστρέφουν τα δάση.
– Μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ευθύνονται για πλημμύρες, εξαιτίας της απογύμνωσης ορεινών όγκων, για να εγκαταστήσουν θηριώδη αιολικά πάρκα, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές και σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις.
– Επιβαρύνουν το λαό με το πανάκριβο “πράσινο” ρεύμα, τους “πράσινους” φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και νέου “πράσινου” εξοπλισμού.
– Κλείνουν τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, στην αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη ενέργειας απ’ την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με την εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας.
– Την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της “πράσινης” οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών.
– Οδηγούν κάθε χρόνο σε τραγωδίες και εκατόμβες νεκρών από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είναι άλλωστε πρόσφατη η τραγωδία στα Γεράνεια. Είναι νωπές οι τραγωδίες στο Μάτι, τη Μάνδρα, την Ελασσόνα, τον Σαρωνικό, τη Χαλκιδική, την Ηλεία και τόσες άλλες.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που, εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή η διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και στο εσωτερικό ισχυρών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επικράτηση των σχεδίων της “πράσινης” ανάπτυξης συνεχίζεται. Αποτελεί μία ακόμη πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, απειλώντας το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η ουσιαστική έλλειψη κάθε προστασίας επιβεβαιώνει ότι το κέρδος, η οικονομία της αγοράς, η αντίληψη του κόστους-οφέλους, δεν “αντέχουν” ούτε το ελάχιστο νομικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζεται ως “πάρεργο”. Τα αθώα θύματα από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, δεν βαραίνουν γενικά “τα ακραία καιρικά φαινόμενα”, την “κλιματική αλλαγή” ή την τεχνολογία. Βαραίνουν το ίδιο το σύστημα, που έχει μετατρέψει τα πάντα σε εμπορεύματα, πρώτα και κύρια την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Στη χώρα μας και εν μεσώ πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό-αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους “πράσινους καπιταλιστές”, εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε. Ο πρόσφατος νόμος για τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν. Προχωράει στο τσιμεντάρισμα και την καζινοποίηση του Ελληνικού (αλλά με αυτόνομη “πράσινη” ενέργεια) και στο “εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων” όλων των βουνών της Ελλάδας με φύτευση του πιο “γρήγορα αναπτυσσόμενου νέου είδους δένδρου”, τις Ανεμογεννήτριες.
Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε “σωτήρα”, με την “πράσινη” καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της “κλιματικής ουδετερότητας”.
Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.
Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενοι ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κεντρικός σχεδιασμός, θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφάλιζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.
Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.