Από την Ουκρανία στη Λέσβο -Ταξιδιάρης μαυροπελαργός έκανε 1.120 χιλιόμετρα σε 152 μέρες [εικόνες]

0
302

Eνα πτηνό με ψυχή… ταξιδιάρα εντόπισε το προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής στη Λέσβο. 

Πρόκειται για τον Μαυροπελαργό, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην περιοχή της Λέσβου,  το μόνο νησί όπου αναπαράγονται τόσο ο Μαυροπελαργός όσο και ο Λευκοπελαργός.

Ενας μαυροπελαργός γευματίζει / Φωτογραφία: Facebook/Chris VlachosΕνας μαυροπελαργός γευματίζει / Φωτογραφία: Facebook/Chris Vlachos

Μια εικόνα που κατέγραψε ο φακός του φωτογράφου άγριας φύσης Πέτρου Τσακμάκη, φανέρωσε ένα μεγάλο μυστικό για τον συγκεκριμένο Μαυροπελαργό.

Η φωτογραφία του Πέτρου Τσακμάκη όπου φαίνεται το δαχτυλίδι / Φωτογραφία: ΚΕΠΕΝ ΚαλλονήςΗ φωτογραφία του Πέτρου Τσακμάκη όπου φαίνεται το δαχτυλίδι / Φωτογραφία: ΚΕΠΕΝ Καλλονής

Στη φωτογραφία εικονίζεται καθαρά το πλαστικό δαχτυλίδι που είχε τοποθετηθεί στο άκρο του, έτσι ξεκίνησε το «σαφάρι» για να διασταυρωθούν τα στοιχεία του.

«Τελικά, μετά από αναζήτηση στα Ευρωπαικά Κέντρα Δακτυλίωσης Πουλιών και τελικά με το Ουκρανικό, μάθαμε πως το πουλί, που είναι θηλυκό, γεννήθηκε φέτος (δακτυλιώθηκε ως νεοσσός τον περασμένο Αύγουστο) και καταγράφηκε στη Λέσβο μετά από 152 μέρες και έχοντας διανύσει 1120 χιλιόμετρα» εξηγεί το ΚΕΠΕΝ Καλλονής. «Η πιο ενδιαφέρουσα από τις πληροφορίες ήταν, όμως, πως το πουλί γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της χώρας από γονείς που αναπαράχθηκαν σε αιχμαλωσία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο επανένταξης και απελευθερώθηκε σε γνωστή προστατευόμενη περιοχή της χώρας» σημειώνει το Κέντρο.

Μαυροπελαργός σε... ανφάς / Φωτογραφία: Facebook/Chris VlachosΜαυροπελαργός σε… ανφάς / Φωτογραφία: Facebook/Chris Vlachos

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλειονότητα των Μαυροπελαργών της Ευρώπης μεταναστεύει στην Ασία και Αφρική για την περίοδο του Χειμώνα, όμως κάθε χρονιά μέχρι και 10 άτομα του είδους καταγράφονται να ξεχειμωνιάζουν στους υγροτόπους γύρω από τον Κόλπο Καλλονής.

Πηγή:  iefimerida.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ