Εικόνες Αποκάλυψης στην Ελβετία: Τα ψάρια του ποταμού Ρήνου «έβρασαν» από τον καύσωνα (Pics)

0
429

Ένας τόνος ψάρια ανασύρθηκαν νεκρά, εξαιτίας του καύσωνα, από τον ποταμό Ρήνο, στη βόρεια Ελβετία, καθώς η θερμοκρασία των υδάτων αυξήθηκε έως και τους 27,6 βαθμούς, μετέδωσαν σήμερα ελβετικά ΜΜΕ.

Χίλια κιλά ψαριών ανασύρθηκαν νεκρά από το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μεταξύ της λίμνης Κωνσταντίας, στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και της πόλης Σαφχάουζεν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Στον καύσωνα του 2003, το 90% αυτών των ψαριών αποδεκατίστηκε, επισήμανε το RTS, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλιέων της Ελβετίας (FSP), την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων ATS, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη για αυτό το είδος από τη στιγμή που η θερμοκρασία του νερού έφθασε στους 23 βαθμούς κελσίου.

«Στους 25 βαθμούς κελσίου, ιδίως εάν η θερμοκρασία αυτή παραμένει σε αυτό το επίπεδο για μεγάλες περιόδους, πρόκειται για θανατική ποινή» εξηγούν οι ειδικοί.

19877216

Ο στρατός μεταφέρει νερό για τις διψασμένες αγελάδες

Την ίδια ώρα, ελικόπτερα του ελβετικού στρατού άρχισαν σήμερα να μεταφέρουν νερό προς χιλιάδες διψασμένες αγελάδες, που υποφέρουν από την ξηρασία και τον καύσωνα.

Η μεταφορά του νερού από τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα προς τα αγροκτήματα στα όρη Γιούρα και τους πρόποδες των Άλπεων γίνεται με μεγάλα κόκκινα πλαστικά δοχεία.

Περίπου 40.000 αγελάδες βόσκουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε βοσκοτόπια στο Καντόνι του Βω στη δυτική Ελβετία και η καθεμία από αυτές έχει ανάγκη έως και 150 λίτρα νερό την ημέρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Δεκάδες κτηνοτρόφοι τηλεφώνησαν στην ειδική γραμμή των αρχών για να ζητήσουν βοήθεια από τα ελικόπτερα από την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε αυτή η έκτακτη επιχείρηση αρωγής.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική διότι η Ελβετία δεν έχει γνωρίσει ξανά τέτοιου είδους ξηρασία… από το 1921» δήλωσε ο Φιλίπ Λεουμπά, επικεφαλής του Καντονιού του Βω στον τομέα της Οικονομίας και του Αθλητισμού, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τη σημερινή επιχείρηση.

newsbomb.gr

Καταλύτης των δασικών πυρκαγιών η υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιούν επιστήμονες

Από την Πορτογαλία έως την Καλιφόρνια, τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Άλλοι παράγοντες, όπως η κακοδιαχείριση των δασών ή η κατασκευή κατοικιών κοντά σε δάση ενισχύουν το φαινόμενο. «Ο ασθενής ήταν ήδη άρρωστος», διαπιστώνει ο Ντέιβιντ Μπόουμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές. «Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι ο επιταχυντής».

Ιδανικές συνθήκες για πυρκαγιά

Οι συνθήκες που ευνοούν μια δασική πυρκαγιά είναι ο ζεστός και ξηρός καιρός με δυνατούς ανέμους.

Συνεπώς, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές είναι αυτές στις οποίες η θερμοκρασία και η ξηρασία αυξάνονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η κλιματική αλλαγή, πέρα από την πιο ξηρή και πιο ζεστή ατμόσφαιρα που προξενεί, δημιουργεί πιο εύφλεκτα οικοσυστήματα, αυξάνοντας το ποσοστό εξάτμισης και τη συχνότητα των φαινομένων ξηρασίας», εξηγεί ο Κρίστοφερ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου Clark στη Μασαχουσέτη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

Ο νότος της Γαλλίας και της Πορτογαλίας γνώρισαν κατά την τελευταία 20ετία αρκετά περιστατικά ξηρασίας, που στο παρελθόν συνέβαιναν μια φορά τον αιώνα.

Περισσότερα καύσιμα

«Αυτά τα χρόνια της ακραίας ή επαναλαμβανόμενης ξηρασίας, που είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν, δημιουργούν υπερβολικά ξηρή βιομάζα», με νεκρά δέντρα και θάμνους, αναφέρει ο Μισέλ Βενετιέ, μηχανικός-ερευνητής στο εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Επιστήμες και στην Τεχνολογία για το Περιβάλλον και τη Γεωργία (Irstea). «Πρόκειται για ένα ιδεώδες καύσιμο».

Αλλαγή βλάστησης

Και σαν να μην έφθανε αυτό, αναπτύσσονται είδη καλύτερα προσαρμοσμένα σε ημίξηρες συνθήκες. Στις περιοχές της Μεσογείου, η φύση της χαμηλής βλάστησης αλλάζει. «Φυτά που αγαπούν την υγρασία εξαφανίζονται προς όφελος άλλων φυτών που είναι περισσότερο ανθεκτικά στην ξηρασία, όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η άγρια λεβάντα, γενικά πιο εύφλεκτα», διαπιστώνει ο Μισέλ Βενετιέ.

Φυτά διψασμένα

Με την άνοδο του υδράργυρου και τις λιγότερες βροχοπτώσεις, οι ρίζες των θάμνων και των δέντρων θα αντλήσουν το νερό πιο βαθιά στο έδαφος. Αποτέλεσμα: το υγρό χώμα που θα μπορούσε να επιβραδύνει μια δασική πυρκαγιά δεν υπάρχει πλέον.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ