ΕΛΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩ: Αυξάνονται και πληθύνονται στο δάσος του Κονιαριού (ΦΩΤΟ)

1
7118

Είχα δει ελάφια αρκετές φορές παλαιότερα στην Κω. Πάντα πίσω από συρματόπλεγμα, πάντα φυλασσόμενα (για να μην πω φυλακισμένα).
Τη δεκαετία του 1990 είχα δει ελάφια, στον Αγρόκηπο της κας Κιοσόγλου, στο Κτήμα Καρακιόζη, στο ζωολογικό κήπο του ξενοδοχείου ATLANTIS στη Λάμπη, στο εστιατόριο «Κονιαριό» και πιο πρόσφατα στο Φυσικό Παραδοσιακό Πάρκο της Ζιας.

στον αγρόκηπο
στο Κτήμα Καρακιόζη

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν σε μια από τις καθιερωμένες πεζοπορίες μας κοντά στο περιαστικό δάσος του Κονιαριού συναντήσαμε μία πολύ μεγάλη ομάδα ελαφιών (περίπου δέκα ελάφια) να τρέχουν ελεύθερα και λίγο αιφνιδιασμένα από την παρουσία μας.

Αιφνιδιασμένοι κι εμείς με τη σειρά μας, ίσα που προλάβαμε να βγάλουμε λίγες φωτογραφίες πριν αρχίσουν να τρέχουν προς το δάσος για να κρυφτούν από τα ανθρώπινα βλέμματα απορίας και έκπληξης.

Αρχίσαμε μία μίνι έρευνα για να μάθουμε πώς βρέθηκαν αυτές οι ομάδες-οικογένειες (καθώς αποτελούνταν από αρσενικά, θηλυκά και μικρά) ελαφιών στο δάσος. Μάθαμε ότι πριν λίγα χρόνια, ο κ. Σαμαράς, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Κονιαριό» αποφάσισε ν’αφήσει ελεύθερα τα ελάφια που μέχρι τότε φιλοξενούσε στον αυτοσχέδιο ζωολογικό του κήπο, με σκοπό ν αναπαραχθούν και να ζουν ελεύθερα.

Σε πρόσφατες εξορμήσεις μας με σκοπό την παρακολούθηση, εντοπισμό και φωτογράφιση ελαφιών, μάθαμε ότι εξακολουθούν να ζουν ελεύθερα, αλλά κατά τις 7 κάθε απόγευμα, επιστρέφουν μόνα τους στο «Κονιαριό» για να φάνε και μετά τρέχουν πάλι ελεύθερα προς το δάσος.

Είναι απίστευτο το συναίσθημα να βλέπεις αυτά τα υπέροχα ζώα να τρέχουν ελεύθερα. Υπάρχουν αρκετά ελάφια ακόμη στο Φυσικό Παραδοσιακό Πάρκο Ζιας.

Όμως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που είναι σήμερα 4 Οκτωβρίου, θα ήθελα να ξαναδώ κι άλλα άγρια ζώα να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Κω, άλλωστε μέχρι πριν είκοσι-τριάντα χρόνια υπήρχαν κι ελάφια και αλεπούδες και λύκοι. Στη Ρόδο, για παράδειγμα, υπάρχουν πάρα πολλά ελάφια, (το ελάφι είναι το σύμβολο της Ρόδου), πλατόνια για την ακρίβεια. Φυσικά, έχουν τεθεί υπό την προστασία των αρχών και σε συνεργασία με επιστήμονες ελέγχουν τους πληθυσμούς, κάνουν καταμετρήσεις κλπ.

στο Φυσικό Παραδοσιακό Πάρκο της Ζιας

Ιστορικά, τα ελάφια αναφέρονται συχνά σε θέματα της Κω.

Για παράδειγμα, τον 6ο αι. π.Χ. η Δελφική Αμφικτιονία αποφασίζουν την τιμωρία της Φωκικής πόλεως Κρίσσας. Ο Αθηναίος Σόλων πρότεινε να ρωτηθεί το Μαντείο το Δελφών. Η Πυθία έδωσε τον εξής χρησμό: «Πηγαίνετε στη Κω. Φέρτε το παιδί του ελαφιού και χρυσό.» Οι Αμφικτύωνες απόρησαν γιατί το πλούσιο Μαντείο γύρευε χρυσό από την Κω και τι εννοούσε με το «γιο του ελαφιού»; Παρ’ όλα αυτά έστειλαν απεσταλμένους στην Κω και εξήγησαν στους άρχοντες της το σκοπό του ταξιδιού τους.

Σηκώθηκε τότε ένας επιφανής άνδρας από την φατρία των Ασκλειπιάδων και είπε: Ο χρησμός αφορά το γιο μου το Χρύσο και εμένα. Εγώ ονομάζομαι Νέβρος και τα μικρά ελάφια ονομάζονται νεβροί.

Μια χρονιά χρησιμοποιήθηκε ελαφάκι μαζί με άλλα ζωάκια, πρόβατα και κατσικάκια, για να δημιουργήσουν μία τύπου φάτνη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, στο κέντρο της πόλης, αλλά μάλλον η κίνηση σχολιάστηκε αρνητικά και δεν επαναλήφθηκε.

Επίσης, το ελάφι εικονίζεται σε πολλά ψηφιδωτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην Casa Romana όπου τα παράθυρα στον τοίχο πίσω από την είσοδο βλέπουν στην πρώτη αυλή, εκεί υπάρχει δεξαμενή νερού και ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση πάνθηρα που κατασπαράζει ελάφι.

Πληροφορίες: http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1757

TΟ ΕΛΑΦΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ κ.ΣΑΜΑΡΑ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ